Hyresgäst får kasta flaskor på fastighetsskötare

INRIKES. Svea Hovrätt ÖH 15072-21 menar att eftersom flaskan som kastades från ett fönster var menad mot en person som arbetade i trädgården, men inte bodde i huset, var det inte fråga om en störning i boendet. Hyresrätten är inte heller förverkad av någon annan anledning.

När hyresgästen fick sin sovstund störd av trädgårdsarbetet kastade hon en PET-flaska och flera tomburkar mot värdens praktikanter från ett fönster på fjärde våningen.
Något förverkande av hyresrätten kan dock inte bli aktuellt, slår hovrätten fast.
Värden har åberopat fel grund – och hade oavsett behövt anmoda hyresgästen att vidta rättelse, skriver Dagens Juridik.

Ägaren till ett flerfamiljshus i Bandhagen, Ikano Bostad Hagsätra AB, vände sig till Hyres- och arrendenämnden i Stockholm och yrkade att avtalet avseende en trerumslägenhet i fastigheten inte skulle förlängas. Hyresgästen skulle nämligen ha förverkat sin hyresrätt genom att göra sig skyldig till särskilt allvarliga störningar i boendet. 

Upphörsyrkandet baserade sig i en isolerad händelse sommaren 2021. Fastighetsägaren hade då haft två praktikanter på plats som utfört trädgårdsarbete nedanför huset, med hjälp av trädgårdsmaskiner. Plötsligt hade det landat en PET-flaska i gräset någon meter bort. Praktikanterna hade stängt av maskinerna och tittat sig omkring, men inte kunnat identifiera varifrån flaskan kommit. När de börjat arbeta igen hade flera aluminiumburkar landat intill dem och de hade då kunnat se en kvinna i det fönster på fjärde våningen som burkarna kommit ifrån. Hon hade sedan skrikit åt dem att stänga av sina maskiner.

Arbetsledaren hade tillkallats, men kvinnan hade vägrat öppna dörren och prata med honom. När han lämnat fastigheten hade han dock sett kvinnans son stå i fönstret och peka finger åt honom. Efter att ha fått del av uppsägningen hade dock kvinnan blivit ångerfull och velat be om ursäkt, enligt värden.

Kvinnan bekräftade i allt väsentligt händelseförloppet, men hade en annan bild av vad som hade hänt. Kvinnan har posttraumatiskt stressyndrom och hade inte kunnat sova under natten – men lyckats vila under dagen. Hon hade dock väckts av trädgårdsarbetet och utan framgång ropat genom fönstret för att få trädgårdsarbetarna att stänga av sina maskiner. När hon inte fått kontakt hade hon använt sig av PET-flaskan och burkarna. Dessa hade dock inte kastats mot praktikanterna, utan bara ”släppts ned” från vädringsfönstret. Efter den följande ordväxlingen hade hon varit illamående och behövt gå in på toaletten och kräkas – och inte varit i skick att öppna dörren när arbetsledaren ringt på.

Hyresnämnden konstaterade att uppgifterna gick isär kring de närmare detaljerna, men att det stod klart att kvinnan kastat eller släppt en PET-flaska samt tre tomma ölburkar från sitt fönster fyra våningar upp som hamnat mer eller mindre nära värdens personal. Enligt uppgift hade det funnits vatten i flaskan, men det var oklart hur mycket.

Enligt hyresnämnden hade kvinnan uppträtt olämpligt – något hon också medgett. Värden kunde dock inte anses ha bevisat att det handlat om störningar av sådan art att de kan anses särskilt allvarliga. Redan av detta skäl kunde det inte bli aktuellt med något förverkande av hyresrätten – och upphörsyrkandet avslogs.

Svea hovrätt avslår nu värdens överklagande av hyresnämndens beslut, men med en annan bedömning.

Reglerna om störningar i boendet gäller när andra boende i omgivningen drabbas av störningar, men inte till förmån av hyresvärdens anställda eller lokalhyresgäster som inte bor i omgivningen. Praktikanterna bor inte i närområdet och värden har inte påstått att miljön för de boende i området har försämrats med anledning av incidenten.

Det har alltså inte över huvud taget handlat om en störning i boendet – och därmed inte heller om någon allvarlig sådan. Vad som skulle kunna aktualiseras är däremot ett åsidosättande av skyldigheten att bevara sundhet, ordning och gott skick inom fastigheten, men ett förverkande hade i sådana fall förutsatt att hyresgästen trots tillsägelse inte vidtagit rättelse utan dröjsmål. Detta har inte ens påståtts och hyresrätten är därför inte förverkad, slår hovrätten fast.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Hyresgäst får kasta flaskor på fastighetsskötare

 1. Rättsrötan i sin prydo. Somliga måste skyddas pga svag socio-kulturell kompetens.

  Vem anställer någon som beter sig så här? Kanske (S) eller (MP)?

 2. Att störa en granne gjorde jag, min son hade börjat på en närliggande fabrik och jaf fann att han inte gått upp. Han bodde i vår lillstuga, jag bultade på dörren vis 6:30 och ropade åt honom att det var hög tid att gå upp.
  Då skrek grannfrun från sitt sovrmsfönster ”va är det för djävla liv så tidigt på morgonen, åk tillbaka till Kongo och skrik där ”, hon hade väl hört att vi kommit från Afrika.
  Jag svarade direkt ”stäng brödfi…n det luktar surt.”
  Jag blev inte stämd

  8
  3
 3. Vi som ofta passerar när getton, vet att det ofta är högljudda fester i vissa lägenheter och att dessa är sådana att arbetande delen av befolkningen inte har en chans att sov. När sedan arbetarna arbetar, så sover de festande och blir vansinniga om deras dagsömn störs. HORRIBELT.

  27
 4. Det är därför jag anser att detta landet är förlorat, och får vi på söndag ett
  kvitto på att gänget som förstört landet får fortsätta vanstyra så ökar kraven.

  Det är ju klart att dom som kan tillbringa kanske hela dan i sängen inte får
  störas, och kommer man då från dom lättkränktas länder gäller andra regler.
  Men utan inhemska idioter hade inte dessa saker skett!

  43
 5. Landet som saknar egen kultur har nu berikats med en ny variant, förutom Kebabpizzan. I brist på stenar uppe på 4:e våningen duger flaskor som ammunition, tills vidare.

  44
 6. Högt ärad hyresgäst ifrån MENA och på vars huvud ICKE ett hårstrå för röras… (?)

  38
  • Det är ett oskick, när de börjar köra exempelvis gräsklippare tidigt på morgonen.

   Människor arbetar faktiskt olika. Och vissa jobbar natt. De kunde därför vänta med sånt som stör till eftermiddagen.

   Man kan förstå frustrationen hos damen! Men hon kastade ju ingen sten, eller liknande eller hur? Tomburkar, vad är det att bråka om???

   3
   1

Kommentera