EU föreslår pristak på rysk gas – Putin svarar med totalstopp

ENERGIPOLITIK. EU kommer att föreslå ett pristak på rysk gas, uppger Europakommissionens ordförande Ursula von der Leyen på onsdagen, enligt Reuters.

Ursula von der Leyen och Vladimir Putin

Målet är att skära i Rysslands inkomster som Putin använder för att finansiera det här grymma kriget i Ukraina, säger von der Leyen.

Moskva kontrar med att Ryssland inte tänker leverera olja eller gas till något land som inför pristak på ryska råvaror. 

– Vi kommer inte att leverera något om det strider mot våra intressen. Vi kommer inte att leverera gas, olja eller kol, säger president Vladimir Putin.

Pristaket på rysk gas är ett av fem förslag som ska diskuteras med EU-ländernas energiministrar vid deras extrainsatta möte i Bryssel på fredag.

-Pettersson föreslår totalstopp för köp av rysk energi och andra varor så är det sluttjafsat sedan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “EU föreslår pristak på rysk gas – Putin svarar med totalstopp

  • Självklart gör sanktionerna nytta. Om Kina och Indien köper rysk olja till rabatterade priser och sedan säljer den vidare till USA så går Ryssland miste om en hel del pengar.

   Givetvis kostar sanktionerna för EU men dom kostar mycket mer för Ryssland.

 1. Planekonomerna i Bryssel har försökt tänka igen. Kommandoekonomi kanske fungerar ibland EU:s delrepubliker men sällan på andra autonoma stater. Europas stater har missat göra sig energimässigt oberoende men pseudokommunister och gröna khmerer har sabbat det. Jag vet inte om det beror på utopiska illusioner eller medvetet saboterande.

 2. Korkade jävla politiker som inte fattar att dom satt sig i knät på Putin. Starta om alla kärnkraftverk och kolkraftverk, så behöver vi inte Ryssland energi. Om vi sedan bygger nya kärnkraftverk, kan de gamla fasas ut. Passa också på att åtala alla sossar och miljöpartister för samhällsfarlig verksamhet.

  27
 3. Putin är urtypen för storhetsvansinne och mindervärdighetskomplex. Totalt avsaknad av självkritik. Känslokall. Ryssland skall betala för förstörelsen i Ukraina. Många ryssar är grundlurade.

  10
  17
  • Det är väl Ukraina som bombat sönder de fria republikerna i Donbas området?
   Ryssarnas har försvarat republikerna från fortsatte attacker mot civilbefolkningen i Donesk, Luhansk mm.

   12
   7
   • Gamling. Vilka fria republiker?

    Vad jag vet tillhör Donbass fortfarande Ukraina enligt alla internationella regler och avtal och är f.n. ockuperat av Ryssland.

    Eftersom separatisterna bara hade kontroll av en tredjedel av området så antar jag att Ryssland bombat sönder stora delar av resten när de försökt erövra det.

    Dessutom är ryssar, visserligen en stor, men en minoritet i området.

    4
    8
 4. Om Europa hade satsat på kärnkraft i stället för vindmöllor och solpaneler så hade Europa inte varit beroende av rysk gas, plus att stora naturarealer som skövlats för att ge plats åt 100-tusentals vindmöllor och solpaneler hade skonats.

  34
 5. Får väl hålla med Putte i sak, det är inte köparen som bestämmer priset.
  Men det är köparen som bestämmer vem den ska köpa av.

  41
  6
 6. Vänta bara,snart kommer vintern ,då är nog inte eu-byråkraterna så stora i truten.
  Minnes tyskarna. vintern 1945-46?

  30
  7
 7. Värden kommer inte glömma hur Putin handlat under sitt krig med Ukraina. Ryssarna kommer få betala ett högt pris i framtiden.

  22
  23
  • Det är Ukraina som kommer att få betala ett högt pris. Det blir inte billigt att bygga upp det landet igen.

   22
   4
   • Det är inte större problem. Det finns mer än 200 miljarder dollar på ryska statens låsta konton. 200 miljarder dollar är inte tillräckligt för att bygga upp Ukraina men det är en väldigt god hjälp.

    6
    4

Kommentera