De skapade elkrisen

ENERGIPOLITIK. Dagligen rapporterar media om höga elpriser och skyhöga elräkningar. Pizzerior lägger ned, bagerier går i konkurs, investeringar uteblir och pappersbruk stänger tillfälligt på grund av de höga elräkningarna. En jobbslakt hotar om detta fortsätter, en del av våra politiker verkar ha glömt att det är relativt billig och säker energi som byggt vårt välstånd.

Om inte detta är ett politiskt beslut att lägga ner kärnkraftreaktorer, vad menar socialdemokraterna och Miljöpartiet att omröstningen handlade om då?, skriver Dennis DUS Slotteborn på Twitter.

Dagens elkris beror på den förda politiken, det funkar inte att som statsminister Magdalena Andersson (S) skylla på marknaden. Att lägga ner kärnkraften var ett medvetet politiskt val och nu ser vi resultatet, skriver Magnus Henrekson, Jan Blomgren och Christian Sandström på Expressen.

Statsminister Magdalena Andersson har vid flera tillfällen skyllt kärnkraftsnedläggningen på marknaden och brist på lönsamhet. I själva verket har nedläggningen varit en medveten strategi, en politik som både har aviserats på förhand och sedan drivits igenom. Man har lovat nedläggning och hållit sitt löfte.

När Socialdemokraterna och Centerpartiet stängde Barsebäcksverket 1999–2005 hade frågan haft hög prioritet för dåvarande Centerledaren Olof Johansson. 2006 skrev han i Expressen att ”politikerna måste ta sitt ansvar och avveckla kärnkraften som planerat, och inte snegla på opinionsundersökningar som visar på ett ökat stöd för att behålla reaktorerna”.

I partiprogrammet från 2013 står det ”Centerpartiets vision är ett samhälle utan kärnkraft”. Centerpartiet var drivande när den borgerliga alliansen höjde effektskatten på kärnkraft med 24 procent 2008. Socialdemokraterna angav i partiprogrammet 2013 (s. 26): ”Miljövänlig och förnybar energi måste ersätta såväl de fossila bränslena som kärnkraften.”

I oktober 2014 fick Miljöpartiets Åsa Romson frågan om partiets krav på stängning av två reaktorer kommer att uppnås under mandatperioden. Hon svarade ”det kommer att uppnås och det uppnås med råge.” Därefter höjde Socialdemokraterna och Miljöpartiet skatten på kärnkraft med ytterligare 17 procent. Hon sade rakt ut att man föredrog att beskatta kärnkraften till döds framför ett direkt politiskt beslut, detta för att slippa betala kompensation.

Vid denna tid planerade Vattenfall att bygga nya reaktorer, Ringhals 5 och 6. Man lämnade in en första ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten 2012 och betalade ansökningsavgiften på 100 miljoner för att inleda processen. Den avbröts dock när S–MP-regeringen tog över 2014. Dessa två reaktorer kunde ha varit nästan klara i dag. Då hade elproduktionen varit så god att det svenska systemet hade varit stabilt och det hade samtidigt varit möjligt att exportera elektricitet till Europa. Då kunde vi ha haft låga elpriser i dag. 

De partier som är ansvariga för nedläggningen av kärnkraft har på senare tid mildrat språket – ofta säger man ingenting alls.

I Centerpartiets valmanifest för 2022 står det ingenting om kärnkraft. Tongångarna i Socialdemokraternas valmanifest inför valet 2022 avviker från partiprogrammet. Man talar inte om nedläggning av kärnkraften utan säger diplomatiskt att den är ”en viktig del av svensk elproduktion”. Så sent som förra året skrev Socialdemokraterna dock i sitt dokument med antagna riktlinjer inför partikongressen att man vill ”möjliggöra en successiv utfasning av kärnkraften, samtidigt som vi behåller en trygg elförsörjning.” 

De rödgröna bär skulden. Även Miljöpartiet har nu mindre brådska med nedläggningen. I valmanifestet för 2022 har man backat från sitt partiprogram och säger mer neutralt att kärnkraft ”tar minst 15 år att bygga, kräver hundratals miljarder av staten i investeringar och har enorma säkerhetsrisker.”

I Vänsterpartiets partiprogram från 2012 står det att man vill se en ”snabb avveckling av kärnkraften”. I sin valplattform för 2022 skriver man ingenting om kärnkraft.

Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet har varit tydliga med sin avsikt att avskaffa kärnkraften. Man har lovat nedläggning, och tillsammans med Socialdemokraterna lagt ner sex av tolv reaktorer och genom sin politik skapat en elkris. Om Socialdemokraterna ska bilda regering efter valet kommer de att vara helt beroende av stöd från de tre partier som har fortsatt avveckling av kärnkraften som en av sina högst prioriterade frågor.

 • Jan Blomgren, F.d. professor i tillämpad kärnfysik och egen företagare inom rådgivning och utbildning på kärnkraftsområdet
 • Magnus Henrekson, Professor i nationalekonomi, IFN
 • Christian Sandström, Biträdande professor i företagsekonomi, JIBS & Ratio

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “De skapade elkrisen

 1. Elskatt och drivmedelsskatt höjer kostnader och driver inflation… vad är det som de styrande inte fattar? Idioter… nä rösta SD 22

 2. Skenande elpriser
  2022-08-29 källa: ledarsidorna.se
  Arkitekten bakom denna utveckling är i hög grad statsminister Magdalena Andersson personligen.
  Andersson var med och införde elcertifikaten för att öka byggandet av vindkraft, utformade på ett sätt som gjorde kärnkraften mindre lönsam. Innan Stefan Löfvén blev partiledare var han en tydlig förespråkare för kärnkraft och bedömde vindkraft som orealistisk, men Miljöpartiet trumfade igenom sin vilja vid regeringsbildningen 2014. Med stöd från Magdalena Andersson.
  Magdalena Andersson är sedan hon arbetade nära Per Bolund i finansdepartementet 2002-2006 övertygad vindkraftsentusiast och lika övertygad kärnkraftsmotståndare.
  Detta har lett till avveckling av billig, miljövänlig, klimatsmart och pålitlig el.  I stället har vi fått extrema elpriser som riskerar att placera stora delar av befolkningen under strecket för existensminimum.
  Det vi ser med en sannolikhet gränsande till visshet komma för svenska elkonsumenter är”Magda-priser”.
  Du läste det först på Ledarsidorna.

 3. Det är tydligen Lorenz Tovatt och Greta som styr energipolitiken i Sverige.

  Statsministern gömmer sig och kastar glåpord om hittepåsaker för att styra bort debatten i stället för att försöka rädda Sveriges företag och villaägare nere i Bryssel. Där borde hon limma fast sig tills man godtar sverigepriser på el.

  20
  1
 4. När vi köpte hus, på 80-talet, upprättades en s.k. Boendekalkyl. Dess syfte var att beräkna de sammanlagda driftkostnaderna, så att de ej var högre än vad våra sammanlagda inkomster orkade med. På den tiden var dessa utgifter så pass stabila att man med lätthet kunde förutse prisbilden flera år framöver. Räntorna kunde kanske vara en liten osäkerhetsfaktor, men ex.vis El-kostnaden var bland det mest förutsägbara.
  Nu är läget rent groteskt annorlunda. När elpriserna diskuteras handlar det inte om År. Inte heller om Månader. Möjligen Dagar eller tom. Timmar, för att beräkna om du ska kunna kosta på dig varm mat eller en dusch.

  Gamla Sverige har sänkts till en nivå som brukar återfinnas i helt hopplösa U-länder. Ska vi verkligen acceptera detta ? — NEJ !!!!!!!

  45
 5. Jo de styrande i Abzurdistan är själva grunden för misären inom El….
  Att sedan EU ytterligare skärpt,och t.o.m. beslutat lägga beslag på “vår el”,för att rädda de EU-länder (bl.a. Tyskland) som satsat på rysk Gas är ju närmast kriminellt.
  Värre lär det bli när nu Holland o. Norge inskränker sina gasleveranser till Scholtz o.Co ! En kall,mörk och dyr vinter ligger framför oss.

  36
  1
 6. Det kostnadsläge vi ser just nu har andra orsaker än fimpade kärnkraftverk. Det beror på att socialisterna i Bryssel snedvridit marknaden och det är begripligt att kommandoekonomer inte förstår marknader. Hur kan jag då påstå detta? Med en nettoexport på mellan 4000 och 6000 MW så råder, just nu, överskott. Priserna borde då vara låga. Men prissättningen är inte normal, det verkar som om det dyraste alternativet sätter priset.

  När väl priset på el börjar öka då konsumtionen ökar är det dock de fyras gängs fel. Lika så när avstängningarna börjar. Men just nu är det socialisterna i Bryssel som bär skulden. Inte socialisterna i Rosenbad – just nu.

  7
  19
  • Argus:
   Dina sanna ord ovan tycks reta de Gröna extrema, (läs Gretas snorungar) som ogillar verkligheten,o lever i det blå….

   9
   2
  • @Argus, jag ser din poäng. När Sverige nettoexporterar “antar” jag att förbrukaren, exempelvis tysken betalar tyska avgifter och skatt. De tyska grossisterna har mängdrabatt på överföring från Sverige. Sverige går miste om dessa intäkter, men vad bra att priset stigonier ju mer det exporteras att vi i E-område 3 och 4 får betala desto mer.
   Vad den rödgröna förlorar på karusellen tar de igen på.gungorna – med råge.

   12
   • Messkalle:
    Bland “de tyska importörerna”,finns även svenska Vattenfall som tjänar storkovan….
    I Tyskland är priset för El c:a 3-4 gånger dyrare än hos oss.
    Nu på den nivå att Regeringen inte vet hur de skall klara en massprotest från alla El/Gas-abbonnenter.Värre blir det…..

    3
    1
  • Det är väl klart att de fimpade kärnkraftverken spelar stor roll.
   Elpriset hade aldrig haft de höga nivåer de nu har om de 4 verken varit kvar i drift. Då hade aldrig elexporten märkts så mycket som nu.

   • I en fungerande marknad med överskott sjunker priserna. När till och med Ursula von der Leyen offentligt tillstår att prismodellen är felaktig så kan man inte komma med “alternativa förklaringar”. Detta visar bara hur de politiska broilerna inte förstår mycket och har erfarenhet av ännu mindre. Sedan den babordslutande socialistmarinerade führinnen flippade ur efter Fukushima-olyckan 2011 och slaskade alla frekvensstabiliserade kraftverk har Tyskland slängt lystna blickar efter andra länders vattenkraft, även känd som reglerkraft vilket behövs när man förlitar sig på vindmöllor, inte minst den svenska har kommissionen som de lydiga tjänare som den är bäddat för det dels genom att kräva att 70 % av nätkapaciteten ska vara tillgänglig för handel, dels genom den prissättningsmodell man valt som gör att människor i “fel” elområde riskerar att få gå från hus och hem.

    De nedlagda kärnkraftverken kommer högst troligt att resultera i effektbrist kalla vinterdagar med nedstängningar som följd.

 7. Nuvarande regering har kört Sverige totalt i botten och det är ett faktum nu.
  På alla plan dessutom.
  Finns inget att skylla på.
  Men nu måste dom bort från makten om en vecka.
  Men det kommer ta tid att ställa allt till rätta igen.
  Vi står inför ett elände signerat nuvarande regering till 100 %

  49
  2

Kommentera