Ryssland eldar upp enorma mängder gas…

ENERGIPOLITIK. Ryssland bränner enorma mängder naturgas vid en anläggning nära St Petersburg. Flamman är så stor att den syns även från finska gränsen och energiexperter säger att de aldrig sett något liknande.

Det är en anläggning för flytande gas, LNG, som varje dag bränner gas till ett värde av cirka 100 miljoner kronor.

Gasen skulle i normala tider ha exporterats till Europa. Att gas förbränns på det här viset är normalt, men inte i dessa mängder.

Vi såg en kraftig ökning från början av juni och den har inte försvunnit, säger Jessica McCarthy, specialist på satellitdata till BBC.

Den är väldigt onormalt hög.

En orsak tros vara att Ryssland på grund av sanktionerna saknar reservdelar från väst.

Den enorma lågan är också dåliga nyheter för miljön. Lågan beräknas släppa ut 9.000 ton koldioxid varje dag.

-Pettersson noterar att Ryssland kan inte sälja allt till Indien och Kina…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Ryssland eldar upp enorma mängder gas…

 1. Ryssen kan inte sälja gasen österut heller, så ryssens intäkter faller. Oljan är ryssen tvungen att rabattera rejält och asiaterna vet detta. Samtidigt konkurerar den rabatterade oljan med Irans olja och Iran har inte råd att rabattera sin olja.

  8
  9
  • Problemet är att världsmarknadspriserna på olja och gas skjutit i höjden.
   Även om kineser och indier får oljan rabatterat så gör ryssen likt förbannat en bra affär.
   Deras exportintäkter är nu högre än innan kriget.
   Tror faktiskt att Ryssland nu vill hålla kriget i gång till vintern, EU och Ukraina lär knäckas under de umbäranden gasbristen för med sig.
   General Vinter har varit en trogen rysk vänn rent historiskt.

   16
   2
 2. Ryssarna eldar gas och den Svenska regeringen Eldar olja i Karlhamnsverket,
  och det är kanske bra för klimatet eller hur Stenevi och Bolund??

  30
 3. Ja så fungerar det inom gasindustrin…
  Det som utvinnes måste nyttjas,om sedan EU (läs Tyskland) som nu säger nej till erbjudandet att nyttja Nordstream 2,är det ju deras beslut. Efter att bl.a. Tyskland kommande vinter sitter i mörker o. fryser blir det kanske en ändring ?
  Solidariteten har sitt pris….

  28
  7
   • Betalar man inte gasen med Rubel, ja då får man ingen gas. Gasen levereras nämligen endast mot betalning i Rubel.
    Energikrisen är enkel att lösa om bara viljan finns. Men för närvarande tycks viljan inte finnas.

    36
    5
   • Så är det Håkan, men i kontrakten står att gasen ska betalas i dollar eller Euro och vad jag vet är inte de nya kraven godkända av mottagarna.

    Ryssland kommer avbryta alla gaskontrakt om köparna i ”fientligt sinnade” länder inte betalar i rubel från och med den 1 april, sa Putin i våras.

    Men du har rätt energikrisen, är lätt att lösa om viljan finns. Det är bara att Ryssland lägger ned vapnen och åker hem.

    Däremot tror jag Ryssland kommer att ha problem med att få sälja till väst och köpa av väst i många år, även efter att det blivit fred. Putins politik kommer att bli dyr för det ryska folket.

    11
    27
   • Pettersson:
    Orsaken till att 1:an endast levererar c:a 20 % av kapacitet är en T u r b i n ,som EU lagt sanktioner mot,att leverera till Ryssland.
    Denna kom efter översyn i Kanada tillbaka i Tyskland,men kan inte f.n. levereras vidare till St.Petersburg p.g.a. pappers-krångel.
    Ryssland erbjöd sig att istället bruka linje 2. Men se det erbjudandet gick EU/Tyskland,allt för nära.
    Som du ser är det åter hjärntrusten i Bryssel,som inrättar lagar o förordningar,som nu slår tillbaka mot dem själva !
    F.ö. skrev jag tidigare, ”Solidariteten sitt pris” !

    31
    6
   • Är det därför Ryssland stängde 1:an helt i minst tre dagar?

    Sedan begriper jag inte varför det ”högteknologiska” landet Ryssland är beroende av service på gasutrustning, flygplan, läkemedelsutrustning m.m. i väst.

    Men problemen är lätta att lösa. Det är bara för dem som började det vidriga terrorkriget att åka hem.

    8
    25
   • Pettersson:
    Stenbock är ingen expert inom gasleveranser…
    Det jag återger är uppgifter som framkommer i tyska nyheterna.
    Men så märkligt tycks det fungera på 2000-talet,att en tysk tillverkad turbin av Siemens,måste sändas iväg till Kanada för översyn !!
    Kan tillägga att stämningen söder om Östersjön är f.n. på gränsen till uppror,bland stora befolknings-skick. Demonstrationer av olika slag avlöser varandra. Och än värre lär det bli i oktober,när räkningarna för El o. Gas dimper ner i postlådorna !
    Samtidigt rasar börsen i Frankfurt till lägsta nivå,sedan år tillbaka.

    27
    1
   • Så kan det gå. I min hemstad Oxelösund fanns det för 15-20 år sedan långt gångna planer på en jättelik gasterminal för rysk gas.

    Idag känns det skönt att någon var klok nog att tacka nej.

    7
    17
   • Västländernas marknad blir mindre och mindre intressant för Ryssland när BRICS+ växer. Även övriga länder i Asien, Sydamerika och Afrika tycks tappa intresset att handla med västvärlden.
    Risken att både EU och USA försvinner ner i avloppet är överhängande.

    18
    5
   • Ingen risk på många år ännu. Väst är så enormt mycket starkare än Ryssland. Bara EU och USA:s ekonomi är 25 gånger större än Ryssland och dessutom med betydligt högre teknologi. Lägg till andra västvänliga länder så borde du inse att Brics är en dröm som inte blir något på evigheter. Jag tror det är större risk/chans att Kina brakar ihop och att den Ryska federationen spricker i en massa republiker.

    5
    10
 4. EU-Ursulas inkompetenta och extrema beslut att inte köpa rysk energi, skapar enbart problem i Europa, inte i Ryssland!
  Och när Ryssland stängde kranarna då beskylldes dom genast för att utöva ”utpressning”
  Och hur det går ihop förstår jag inte, men att förstå hur en extrem socialist resonerar är fullständigt obegripligt för normala människor!

  Att gas bränns vid anläggningar är inget ovanligt, det sker över hela världen, men när lågan vid ryska anläggningar är några cm. högre än den var i förrgår då kommer genast dom socialistiska extremisterna med sina sinnessjuka fantasier och märkliga teorier!

  47
  9
  • Du borde portas för ditt ovårdade språk. Du skall vara tacksam för att Pettersson har sånt enormt tålamod. Själv läser jag egentligen bara men tycker att dina kommentarer är svulstiga och rent obehagliga emellanåt.

   3
   16

Kommentera