Ryska staten hotar att blockera Mariannes nättidning “Avpublicera inom 24 timmar”

DEMOKRATI & YTTRANDEFRIHET. För tre år sedan blockerade ryska myndigheter den norska nättidningen The Barents Observer. Detta för att de publicerat Arjeplognytts och Marianne Hofmans reportage om Dan Eriksson. Nu har Marianne mottagit samma hot. – Varken jag eller Dan låter oss tystas, säger Marianne.

Marianne Hofman. Foto: Peder Lundkvist

När de första censurhotet kom för tre år sedan valde Arjeplognytt och The Barents Observer att hålla samma linje. Artikeln, som också var översatt till engelska och ryska, lämnades orörd.

Reportaget handlar om Dan Eriksson liv från psykisk ohälsa med självmordsförsök till ett bra liv som öppet homosexuell. Den ryska medietillsynsmyndigheten Roskomnadzor menade att den bryter mot rysk lag som förbjuder informationsspridning om självmord och homosexualitet.

Beslutet att behålla artikeln gjorde att The Barents Observer blockerades i Ryssland. Och nu i torsdags – över tre år senare – damp samma mejl ned i Mariannes inkorg.

Jag blev förvånad och kontaktade Tomas Nilsen på The Barents Observer direkt. Han sa att det var samma mejl som hans redaktion mottog då, säger Marianne Hofman.

Kravet var att avpublicera artikeln inom 24 timmar, annars skulle Arjeplognytt blockeras i Ryssland. Marianne vägrade och valde istället att dra upp det gamla reportaget högst upp på sajten.

Jag står upp för min fria och oberoende tidning och den yttrande- och pressfrihet vi har i det här landet. Jag förstår inte varför någon utifrån ska komma in och peta i våra lagar, säger Marianne Hofman.

Flera attacker mot nättidningen

Sedan artikeln drogs upp på sajten har Arjeplognytts säkerhetsansvarige fått jobba hårt. Marianne säger att man mottagit flera cyberattacker och att det var likadant för tre år sedan.

Men jag och Dan är fortfarande lika rörande överens. Reportaget är fint och viktigt och vi kommer aldrig att låta oss tystas.

Vad händer för din del nu?

Ingen vet vad som kommer hända. Det enda jag vet är vad som inte kommer att hända –  och det är att jag avpublicerar artikeln, säger Marianne Hofman.

Här kan du läsa reportaget om Dan Eriksson i sin helhet.

-Pettersson säger att Ryssland håller koll och försöker påverka. Ryssland har tydligen resurser att ge sig på små nättidningar i Norge och Sverige, då kan man fundera på vilken koll och påverkan de har på ryska oliktänkande…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Ryska staten hotar att blockera Mariannes nättidning “Avpublicera inom 24 timmar”

 1. Jag anser för övrigt att vi bör utvisa alla ryska medborgare ur riket. Där har fd försvarsministern Mikael Odenberg en poäng

  3
  1
 2. Dom som står upp för frihet och yttrandefrihet och “riktig” demokrati ska vi hylla.Mycket “skit”och elände får dom ta men reser sig på 9 i alla fall.Heder åt sådana rakryggade och modiga människor.🌻

  15
  2
 3. Ryssar är fascister och ogillar yttrandefrihet. Inget nytt under solen där. Skickar även ett grattis till sala. Du har i skrivande stund lockat fram 4 fascisttummar.

  13
  5
 4. Det är knappast intressant att pedofiler i bokstavskombinationer blir spärad av den store homofåben Putin..det finns ju bättre saker att organisera är bög parader på röda torget.
  Man det kanske kan göra att Putin tappar fokuset på ukriana

  10
 5. Fascismens fula tryne visar sig igen.
  Snart kommer fascismens svenska försvarare att göra tummen ned. För dem är öppenhet och frihet något farligt.

  Hur vill du leva? Som du röstar får du leva. Sugrör i papp är inte något som tilltalar mig.

  22
  8

Kommentera