Kronan tappar mot dollarn – svagaste nivån sedan 2001

EKONOMI. Dollarkursen fortsätter att stiga. Nu kostar en dollar 10,68 kronor. Så dyrt har dollarpriset inte varit sedan hösten 2001, rapporterar Dagens Industri.

En dollar och en tiokrona

Dollarn stärks mot ett flertal valutor. Euron handlas nu under paritet mot dollarn, det vill säga under nivån då 1 euro kan växlas mot 1 dollar.

Enligt Financial Times försvagas den europeiska valutan i spåren av stigande energipriser i Europa.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Kronan tappar mot dollarn – svagaste nivån sedan 2001

 1. Ett bra kvitto på den framgångsrika socialdemokratiska politiken .
  SVERIGE är under attack både utifrån och inifrån .
  Om Ulf,Ebba och Jimmie är lika beslutsamma som Göran P var en gång så kan de säkert få landet på rätt köl . Johan P får väl dingla med lite till hans partikamrater bekänt färg .
  Och så måste de hålla Annie , Magda , Nooshie så långt som möjligt från Rosenbad . Och en gång för alla få miljötalibanerna till soptippen .
  Se där ett framgångsrecept.

 2. Så blir det när man delar ut gratis pengar under Corona, utan motsvarande arbetsinsats.
  Andra valde att dela ut kuponger till boende på semesterort inom landet, så fick hotellen/restaurangerna fullsatt och staten betalade notan, full sysselsättning, mindre inflation.

 3. Skyll på Åsbrink som på 80 talet släppte utlåningen fritt.
  Sen kan ni tänka på vad han fick för jobb efter detta?
  ————————
  Finansmarknadens internationalisering gjorde att alltfler länder under 1970- och 1980-talen mjukade upp sina finansmarknadsregleringar. Sverige höll emot länge, men 1985 började regleringarna monteras ned.

  Under 1970- och 1980-talen mjukade allt fler stater upp sina finansmarknadsregleringar. Ny teknik hade gjort det möjligt att genomföra internationella transaktioner både snabbare och i större skala än tidigare. Övergången till rörlig växelkurs i många länder innebar också möjlighet att förena fria kapitalrörelser över gränserna med penningpolitisk autonomi.

  Den stora oreglerade kapitalmarknad som då uppstod ville staterna ha tillbaka under sin kontroll. Reagan och Thatcher började därför avreglera systemen i USA och Storbritannien. Det gjorde att kapitalet helt legalt började röra sig friare över gränserna, vilket satte press på flera länder att avreglera.
  I Sverige höll regeringen emot ganska länge, medan Riksbankens ledning och tjänstemän drev på för en avreglering. I maj 1985 avskaffades ränteregleringen och på hösten avskaffades utlåningstaket. Denna så kallade novemberrevolution innebar att bankerna kunde sälja en del av sina gigantiska obligationsportföljer och öka sin utlåning. Ett problem var dock att stora mängder kapital släpptes fria och att krediterna expanderade samtidigt som valutaregleringen länge kvarstod. Pengarna tvingades kvar i Sverige. Det bidrog till en kraftig hausse på marknaderna för aktier och fastigheter. Kreditexpansionen efter avregleringen blev kraftigare än de flesta hade trott och för hushållen blev det plötsligt möjligt att finansiera bostadsköp på ett helt annat sätt än då krediterna ransonerats, vilket drev upp bostadspriserna.
  ——————–
  Varför vi är skuldsatta i dag………När räntan är nästan noll, så slutar ekonomin att fungera så småningom, som att höja momsen till 150%..
  USA är snart b-rutt och dollarn passar bäst på rulle till toan.
  Därför närmar vi oss WW3, fast inte med a-bomber utan ekonomiskt för skatteslavarna/företagen.
  Mina 2 öre.

  11
 4. Göran Persson förstod att Sverige blir låst av euron, det ingår i svenska modellen att kunna slira med valutan. När svensk ekonomi i början av 70 talet var stark och Finland drog till med 25% ig devalvering, sa riksbankschefen: En devalvering är ren lönesänkning för löntagarna. Skulle vi haft euron hade man inte kunnat hålla på med flykting invandringen som man gjorde. Misstron mot euron är helt borta i Finland och Åland, en framgång för EU. Här odlas misstron mot euron, men aldrig mött någon som vill ha lokala valutan tillbaka.

  8
  1
  • Jo det gör du olja betalas i dollar..och energin betalas i dollar. Och du får tacka regeringen som stängde av kärnkraften. Och du får tacka sossarna när du blir arbetslös.. alla maskiner drivs av el hur skall du få tågen att gå när det inte finns någon el.

Kommentera