Norge kan skära ner på elexporten till Europa

ENERGIPOLITIK. Norges statsminister Jonas Gahr Støre kan tänka sig att skära ned på energiexporten till Europa, varje land måste ta ansvar för sig själv säger Støre. I juli var det uteslutet att skära ner på energiexporten. När Jonas Gahr Støre träffar sin tyska kollega idag måndag blir det med ett helt annat budskap, skriver Aftenposten, bakom betalvägg.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre

Inför måndagens möte i Oslo mellan de fem nordiska statsministrarna och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz tar statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) en helt ny ton: – Varje land måste ta ansvar för att deras energisystem håller.

Uttalandet gjordes i en intervju med Aftenposten , publicerad på söndagen. Tidningen kallar Støres uttalanden för en “helomvändning”, efter att regeringen redan i höstas avvisat förslag från Rødt och Frp om åtstramning av kraftexporten. Samtidigt är det mindre än en månad sedan statsminister Jonas Gahr Støre i en annan intervju med Aftenposten förnekade att han skulle ingripa i krafthandeln med utlandet och reglera exporten.

I intervjun med Aftenposten svarar Støre för första gången, indirekt, att Tyskland själva måste bära ansvaret för att ha hamnat i en maktkris: – Ska norska konsumenter behöva betala för att Tyskland har lagt ner sina kärnkraftverk och gjort sig beroende av rysk gas?

Det blir en för enkel historia. De norska elpriserna har under många år legat nära trenden i tyska gaspriser. När de skjuter i höjden får det också konsekvenser för priserna här, säger Støre.

-Pettersson säger att det blir Sverige som får ta ansvaret för att Tyskland lägger ned kärnkraftverk och har gjort sig beroende av rysk gas. Det jag inte begriper är varför elen måst bli svindyr i södra och mellersta Sverige när den inte kostar ett öre mer att tillverka än tidigare år. 20-55 öre per kWh.

Givetvis ska vi hjälpa varandra och samarbeta men det är fel när samarbetet gör att det blir dyrare och sämre för den som hjälper.

En kWh kostar runt 1-1,50 kronor för konsumenten, mycket högre vissa dagar i södra Sverige. Men själva elen utgör normalt bara 1/3 av elpriset. Övrig kostnad utgörs av elnätsavgift och skatter. Den fasta avgiften för att använda elnätet utgör runt 25 procent. Den allra största delen, 40-50 procent, är statliga pålagor i form av energiskatt, moms och andra avgifter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Norge kan skära ner på elexporten till Europa

 1. Helt rätt. Varje land ska klara sig själva. Det gjorde vi innan mp förstörde allting. Kapa alla ledningar till o från Sverige. Bygg ny kärnkraft o riv ner alla väderkvarnar. Dom hör hemma på 1800- talet. Nu behövs stabil o billig inhemsk elproduktion så som vi hade. Kärnkraft o vattenkraft. Inget jävla dinky toys…

 2. Avgift är samma som tvunget eftersom jag inte kan utesluta det ,typ fastighetsavgift/skatt lika elen.
  Sen får de kalla(skatten)vad dom vill när man inte kan välja själv(flytta från sverige finns ju kvar än faktiskt) men det kanske stoppas det med inom kort……
  Avgift, ett sådan fint ord som är tvingat……

 3. Vi skänker bort el till de globala energikrävande företagen som ligger i Norrland. Helt sjukt, precis som sossarnas politik.

  30
  1
 4. Självskadebeteende ska inte uppmuntras, Tyskland och Storbritannien är själva ansvariga för sina korkade beslut rörande energiförsörjningen.
  (Sverige också…)

  34
 5. Det som är omöjligt i Sverige är möjligt i Norge. Det är en fråga om vilja och oräddhet i omsorgen om det egna landet. I Sverige är det endast vänsterledaren Nooshi Dadgostar som törs säga orden “sverigepris” och “exportpris”.

  36
   • Syftet med kablarna och Vattenfalls vansinniga köp av tysk brunkol och holländska NUON var att kunna exportera vattenkraftsel med en produktions- och transportkostnad kostnad på 10 öre / kWh och sälja den för 250 öre / KWh ..

    Men så blev det ju inte…

    22
   • Norge är ett fritt land. Sverige är med i EU, och därmed inte självständigt. Vi har satt oss i skiten själv, genom att acceptera Bryssels överhöghet. Vi bestämmer inte ett skit.
    Heja Norge! Klipp exporten till EU länderna och visa apskaften hur man sköter ett land.
    Sverige fritt från socialister och ut ur EU!

    20
  • Enligt sossarnas värdegrund kommer kulturfattiga etniska Svenskar längst ner på skalan.
   Det kallas värdegrunden .

   19
   1
   • Ligger i linje med socialismen. Det krävs fattiga människor för att de skall få röster.

    2
    1
 6. Norge exporterar idag ca 1000 MW via sjökabel till Storbritannien som lider konstant brist på stabil strömtillförsel eftersom man lagt ner så gott som alla sina kolkraftverk, ALLA sina kolgruvor och enbart förlitar sig på “förnybart” och gas .

  Man exporterar även el via sjökablar till både Holland och Tyskland för att balansera de stora svängningarna i sol- och vindkraftsproduktionen.

  25

Kommentera