ESA motverkar rysk blockad

FORSKNING. Europeiska rymdorganisationen, ESA, är i diskussion med Elon Musks Space X om att låna bolagets rymduppskjutningssystem, rapporterar Reuters.

Vi undersöker just nu den tekniska kompatibiliteten men vi har inte frågat om ett kommersiellt erbjudande ännu, säger ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher.

ESA har varit blockerade från att använda Rysslands rymdskepp Souyiz sedan invasionen i Ukraina. Organisationen har även varit i samtal med Indien och Japan om att nå en lösning med dem.

-Pettersson säger att det ryska anfallskriget mot Ukraina kommer att bli ofattbart dyrt för Ryssland, frånsett det militära kommer det att dröja årtionden innan västvärlden vill göra affärer med Ryssland och större delen av ryssarna är trots allt européer som bor i Europa…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “ESA motverkar rysk blockad

 1. Om nu ryssarna är trots allt européer som bor i Europa, varför har de då behandlas så styvmoderligt efter befrielsen? Östtyskland, Polen, Tjeckoslovakien, med mera, med mera togs emot med öppna armar medan Ryssland behandlats som något som katten släpat in.

  Det ryska folket har minsann inte haft det lätt. Först livegna under tsaren och diverse feodalherrar. Sedan livegna under kommunismen. Sedan kom Fyll-Jeltsin och oligarkerna. Fram till 1917 är kejsardömet inte olikt andra kejsardömen och konungariken. Sedan finansierades en bortskämd borgarbracka av amerikanska oligarker med hjälp av kejsardömet Tyskland och Aschbergs farfar för att ställa till med kaos i hemlandet med hjälp av en drönares hemsnickrade teorier som unga aningslösa än i dag går på. Syftet var då att försvaga kejsardömet Ryssland så att kejsardömet Tyskland slapp två fronter. Vad det yttersta syftet är i dag vet inte jag och många med mig men det skördar dödsoffer och kommer att skörda ännu fler.

  När väl det planekonomiska experimentet havererat genom en anglo-amerikansk union av två av det sena 1900-talets mest briljanta politiker rånades det ryska folket av siffernissar som kände Fyll-Jeltsin. Sedan passade babordstunga amerikanska politiker att runda den överenskommelse som fanns ivrigt påhejade av en självutnämnd elit och militariserade gränsen. När Sovjet gjorde samma sak höll det på att sluta med tredje världskriget.

  Nu har samma kader av babordstunga amerikanska politiker och den självutnämnda eliten kommit på att det är en god idé att offra européer och nordamerikaner för en idé som är minst lika idiotiskt som manifestets. Inflationen grasserar, energin sinar och fattiga människor blir fattigare medan odemokratiska länder blomstrar. Tyskland, Europas industrilok, är utsatt sedan en halvpolsk prästdotter marinerad i östtysk ideologi beslöt att lägga ner egen kraftproduktion och helt bli beroende av utländska energikällor utan att knyta dem hårdare till sig. Detta kommer inte att sluta väl.

  24
  8
  • Stora och tunga raketer skjuts helst upp från nära ekvatorn i en rent östlig riktning för att de fullt ut kan utnyttja jordens rotation.

   Mindre farkoster spelar det mindre roll för och det beror även på vilken bana de skall ta. Esrange är troligen inte en lämplig plats för ESA.

   Men jag är amatör på rymdforskning.

   17
   1
  • Maxus är de största raketerna som skickats upp från ESRANGE. De väger 12,4 ton och har en nyttolast på 800 kg. De är sondraketer vilket innebär att de skjuts upp och landar på ungefär samma ställe, typ. De skickar alltså inte upp något i omloppsbana. Ju närmare ekvatorn du är desto större hjälp får du av jordens rotation. Det är därför man skjuter upp Ariane-raketer från Kourou i Franska Guyana.

   15

Kommentera