Amnestys kritik går emot verkligheten

UKRAINA. I ett moraliskt perspektiv har Ryssland inte samma rättigheter som Ukraina i det pågående kriget. Amnesty undergräver sin egen trovärdighet när man klandrar Ukraina, skriver professor Per Bauhn.

Amnestys kritik om att Ukraina utsatt civila för fara är verklighetsfrånvänd och vittnar om en sorts konventionsfetischism där folkrättens regler väger tyngre än de moraliska mål reglerna ska tjäna. Det skriver Per Bauhn, professor i praktisk filosofi, på SvD Debatt.

Per Bauhn menar att Amnesty undergräver sin egen trovärdighet när de väljer en juridifierad tolkning av mänskliga rättigheter. Ställningstagande undanröjer frågan om ursprungligt ansvar.

Vidare skriver han att den juridiska rätten inte är identisk med den moraliska. Enligt det moraliska perspektivet har Ryssland inte samma rättigheter som Ukraina i kriget. När civila dör när de beskjuts av ryska soldater vilar ansvaret på Ryssland, oavsett placeringen av ukrainska soldater.

”Även den som försvarar sitt land mot en aggressor förväntas slåss med ena handen bunden bakom ryggen om det är vad som krävs för att leva upp till regelverket. Detta må vara lag, men det är inte rättvisa.”

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Amnestys kritik går emot verkligheten

 1. Allah dessa fascister-islamister som rättfärdigare den ryska fascismen får garanterat problem när kriget närmar sig deras egna Södermalm. Snart är fler aktörer inblandade. Kina ger sig på Taiwan och Nord Korea ansluter till Ryssland. Sedan har vi Nagorno Karabass. Som om inte det är nog så kommer Serbien och Kosovo att skapa problem som kommer spilla över på Bosnien.

  Vad tycker de svenska fascisterna-islamisterna om detta?

  Efter valet om (MP) klarar spärren har de fått som de vill och de stora förlorarna blir vi vanliga svenskar.

  7
  2
 2. Amnesty är en socialistisk organisation vars uppdrag är att kritisera och demoralisera västdemokratier och skydda socialistiska regimer.
  Detta påvisas av att fler och fler av Amnestys högre tjänstepersoner avslöjas med att vara Puttebrigardister och socialister, oftast långt ute på vänsterkanten.

  11
  3
 3. “I ett moraliskt perspektiv har Ryssland inte samma rättigheter som Ukraina i det pågående kriget.”

  Jösses, Amalia. Komma och snacka om rättigheter under brinnande krig. Vilka nissar det finns. Krigets lagar är till för att i så stor utsträckning som det är möjligt skydda civilbefolkningen. Det är därför de stridande parternas skyldighet att så långt som det är möjligt efterleva det.

  Sedan är det inte så lite kul att det finns människor som tror att det globalistiska vänstercertifierade Amnesty International skulle ta ställning för Ryssland. Rapporten har troligen framkallat samma födslovåndor som samtidig födsel av femlingar. Om Amnesty International påstår att Ukraina bryter mot krigets lagar har man troligen inte bara förorenat det blå skåpet utan all Pride-färgade skåp som fanns.

  6
  1
 4. Vänsterns tänkesätt är obegripligt för varje normalt och sunt tänkande människa.Vänsterideerna ligger som våta kvävande filtar över media och kyrkan och statliga verk.Nu även Amnesty….Offren ska skuldbeläggas och förövarna ursäktas med luddiga och mörkliga argument.Mönstret är välbekant tyvärr….

  18
  3
 5. Det är verkligheten som redovisas i rapporten.
  Inga vare sig moraliska eller politiska filter skall få appliceras på verkligheten.
  Okunnigt tyckande av Bauhn när han blandar in moral i detta sammanhang.

  10
  17
  • Verkligheten är att Ryssland bedriver ett illegalt, onödigt, terrorkrig utan att själva vara hotade på något sätt och i strid med alla internationella och bilatera konventioner som Ryssland undertecknat.

   22
   7
   • Helt ovidkommande i detta sammanhang, det är de verkliga förhållandena som skall redovisas, och det helt utan tillstymmelse till filter.

    8
    7
   • Rätt Håkan, därför beskrev jag de verkliga förhållandena.

    Ryssland bryter avtal, Ryssland börjar kriga, Ryssland skjuter mot civila byggnader, Ryssland har ansvaret…

    4
    4
   • Helt rätt. Det finns folk som inte fattar att terrängen alltid vinner över kartan. Amnesty har sedan 80 talet varit i händerna på vänstertokar.

    1
    1
 6. Amnesty är ungefär lika fega som Svenska kyrkan, som också är
  infiltrerad av den otäcka vänstern.
  När någon säger eller gör något mot Muslimer, då försvarar kyrkan
  Muslimerna, men om tio och ibland ännu fler kristna blir dödade av
  Muslimer, då håller Svenska kyrkan tyst, detta är otroligt fegt o ynkligt
  eftersom kyrkan ska företräda dom kristna!

  25
  1
  • Svenska Kyrkan är infiltrerad av socialister som parasiter suger ut kyrkans resurser samtidigt som de sprider sin ideologi.

   11
 7. mer som så att PK maffian inte vill att verkligheten skall komma folket tillgodo… jag 🤮 på dessa ”godhetsknarkare” som importerat vuxna våldtäktsmän till våra skolor…

  35
  2
 8. Och när skall dom som tog det beslutet att provosera fram denna konflikten ställas till moraliskt ansvar?
  Det fanns en faktor som “alla” visste att skulle resultera i öppen konflikt, och det var om Ukraina blev Nato medlem. Och då blev det beslutat att just detta nu skulle bli av och öppen konflikt blev resultatet. Men precis efter att dessa hade uppnådd sitt syfte kommer nästa uttalande, det blir inget, vi bara skämtade. Skall inte säga vilket land som orsakade detta men landet har en senil gammal man som ledare och en nästkommanderande som är totalt IQ befriad. Go Brandon

  20
  17
  • Ansvaret för kriget vilar helt och hållet på Putins Ryssland.

   Ukraina är ett suveränt land och har rätt att själva avgöra om landet vill ansöka om medlemskap I EU eller Nato. Men även om de gör det kommer det att ta många, många år innan något medlemskap blir aktuellt. Hur som helst ska inte Ryssland avgöra vilka länder andra länder samarbetar med, det gäller Finland, Sverige, Ukraina och alla andra. Ryssland har haft gräns mot Nato sedan 1949 och det har gått bra.

   Ryssland har brutit mot minst tolv internationella och bilatera avtal som de själva undertecknat. Det är orsaken till kriget. Inget annat land har hotat Ryssland.

   https://petterssonsblogg.se/2022/07/20/oberoende-rapport-ryssland-attackerar-civila-urskillningslost/

   32
   11

Kommentera