Ryssland blir allt mer likt Hitlertyskland

UKRAINA. På rysk teve har det sagts att runt två miljoner ukrainska nazister måste utrotas. Ryssland börjar allt mer likna en kopia av Hitlertyskland. Sveriges regering står vid ett avgörande vägskäl, skriver Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning på Expressen.

Den 24 februari 2022 kommer att minnas som dagen då Ryssland begick självmord som stormakt. Även om vi ännu befinner oss alltför nära i tiden för att till fullo inse de långsiktiga konsekvenserna av Kremls oprovocerade angreppskrig mot Ukraina finns vissa fakta att konstatera.

Ett är att den ryska krigsmakten har lidit förluster som redan vida överstiger förlusterna i krigen i Vietnam och Afghanistan. Ett annat är att den ofattbara ondska som präglat den ryska krigföringen har lett till ett vitglödgat hat emot Ryssland och allt ryskt som nu sprider sig långt utanför Ukrainas gränser. Och ett tredje är att den ekonomiska sanktionspolitiken kommer att få förödande konsekvenser för den ryska ekonomin.

Går Rysslands ärenden. Hur det kommer att sluta är ännu höljt i dunkel. Kriget står och väger, och Kreml hyser förväntningar att segra genom att regeringar i väst upphör med leveranser av vapen och ammunition. I detta syfte mobiliseras horder av ”intellektuella” som förklarar att kriget provocerats fram av NATO, att Ukraina inte kan vinna, och att lidandet för civilbefolkningen bara kan upphöra genom ett omedelbart vapenstillestånd.

Dessa fredsargument går Rysslands ärenden. Det finns inget Putin hellre vill än att få stopp på den ukrainska användningen av de tunga vapen som nu börjat anlända från väst. Det spelar i händerna på ekonomiska intressen som inget hellre vill än att få ett snabbt slut på kriget, så att man åter kan göra affärer med Ryssland. Och det emanerar företrädesvis från personer som har blygsamma eller obefintliga kunskaper om Ryssland.

Det senaste är det i särklass allvarligaste. Fredsargument grundade i okunskap underlättar för Putinvänliga regeringar att bortse från det faktum som säger att det inte finns någon som helst anledning att tro att ett vapenstillestånd skulle tjäna något annat syfte än att underlätta för Ryssland att omgruppera och att ladda om inför en förnyad offensiv. 

Den ryska statsledningen har nu piskat upp ett sådant hat emot Ukraina att det inte kan råda någon tvekan om att de ryska krigsmålen är att Ukraina skall utplånas som stat, och att en betydande del av den ukrainska befolkningen skall förintas. På rysk television har experter nämnt att runt två miljoner ukrainska nazister måste utrotas. Rysslands snabba omvandling till en kopia av Hitlertyskland är särskilt framträdande i den öppet rasistiska våldsretorik man avvänder för att mobilisera den egna befolkningen. 

Regeringar i väst står nu inför ett avgörande vägskäl. I den ena riktningen ligger att betala det pris som krävs för att hindra att Ryssland vinner. Genom att fortsätta och helst öka det militära stödet till Ukraina kan man säkerställa att de ukrainska förbanden lyckas befria sitt land. Och genom att hålla fast vid och helst utöka de ekonomiska sanktionerna kan man säkerställa att Ryssland inte under överskådlig tid kommer att lyckas bygga upp en ny krigsmakt. Detta är den enda effektiva säkerhetsgaranti vi kan ge Ukraina. 

I den andra riktningen ligger att Ukraina tvingas lägga ned sina vapen och att sanktionerna mot Ryssland gradvis avvecklas, samtidigt som frågan om Rysslands ockupation och annektering av stora delar av Ukrainas territorium läggs på is.

Under det förra scenariot kommer Ryssland att förvandlas till ett slags Nordkorea i Europa, förnedrat, förbittrat och väpnat till tänderna med kärnvapen. Under det senare kommer man att fullborda utplånandet av Ukraina och därefter gå vidare till att underkuva andra grannstater.

Den klart svagaste länken i detta kritiska läge är Tyskland, som inget hellre vill än att Putin skall återuppta leveranserna av gas. Är Sveriges regering beredd att bidra till att sätta press på Förbundskansler Olaf Scholz, att acceptera fulla sanktioner och genast upphöra med sitt förhalande av utlovat stöd till Ukraina? 

Av Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning, Uppsala universitet

-Pettersson är inte förvånad. På bloggen har vi några som med fredsargument går Hitler-Putins ärenden, för mig är det fullständigt obegripligt. Det var tack vara sådana personer som det gick som det gick med Hitler…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

28 thoughts on “Ryssland blir allt mer likt Hitlertyskland

 1. Kul reflektion , måste jag säga. Ändå är det fri media som säger att Zelensky börjar likna en liten tysk gubbe med rolig mustasch. Ja, Ukraina är fullt av nazister, inte 2 miljoner, men tillräckligt för att ha mördat 18000 i Donbas under en 8 års period.
  Jag rekommenderar dig Pettersson att lägga lite tid och lyssna på den här filmen. Han har jobbat som nyhetsankare, hon som tidningsjournalist och personen de intervjuar är journalist. Alla tre är amerikanska medborgare.
  https://www.youtube.com/watch?v=OzMLPSXb7RU
  Det kan vara nyttigt att få höra/se sanningen också och inte bara det som Vita Huset, Pentagon och CIA vill att du ska få höra.

  4
  1
 2. Ordet Nazist används idag som etikett på meningsmotståndare.
  Det är synd om alla dessa människor som har utsatts för Nazisternas idioligier historiskt sett…….. dessutom när ordet missbrukas.

  När man istället gullar med USA som stödjer olika mördar idioligier i hela världen för sin egen vinning skull.

  Det är tydligen lika svårt idag att veta vem som är god eller ond……… påminner om att avgöra sanningshalten i MSM medierna.

  12
  14
  • Det förklarar varför Putins pratar om nazister och denazifiera.

   Är det därför han vill utrota miljontals ukrainare och vill radera Ukraina?

   Exakt vem som är ond respektive god går inte att veta, men att ondskan i huvudsak sprider sig från diktaturer vet nog de flesta.

   15
   7
 3. En sak fick Hitler rätt i. “Han sa, ge mig tio år och ni känner inte igen Tyskland.”

  13
 4. Jaa nu kommer de stora talen…. USA’s attack mot Irak tog nu bara en miljon dock fanns där inga WMD i Ukraina hittades bl.a. 46 biolab iaf…MEN IOFS ställde sig ju hela västvärlden mot USA rörande Irak… eller?

  14
  11
  • Snälla, med all respekt, bara en vädjan till dig och flera andra, använd gärna punkt och komma. Annars kan det bli svårt, ibland omöjligt, att tyda budskapet. Ha en trevlig dag!

   13
   5
 5. …exaktamente…på den tid de sist begav sig, trodde 90%
  Tysklands befolkning på att Adolf handlade rätt, samma
  fenomen gäller och anammas av folk i dagens Ryssland
  …i viss mån så även i Sverige, att de sittande alltid har
  rätt i sina sakframställningar, även då de styrande gång
  på gång visar sig ha fel…gäller i stort sett även globalt i
  vår Lilla lilla värld av blommor
  https://www.youtube.com/watch?v=v9fnY3J7k7U
  … fäller en liten tår, varje gång jag tagit del av ovanst.
  tappning

  14
  3
 6. Tycker det är lite lustigt att Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning, Uppsala universitet inte kan sin historia bättre än så.
  Men jag lägger med denna brasklapp att det kan mycket väl vara klåfingriga redaktörer på Expressen som lagt in rubriker och underrubriker i debattartikeln och därmed lagt in ett budskap som inte fanns där från början.

  Puttes försvar och anledningar låter mycket mer som Stalins argumentation än Hitlers då Sovjet före kriget hela tiden pratade om den fascistiska muren och det fascistiska hotet mot Sovjet. Efter kriget ändrades tonen och det var istället nazisterna som varit det stora hotet och nazisterna fick ta över rollen som det stora hotet mot Sovjet.

  Det är därför som Putte idag pratar om nazister, för att härleda dagens ryska krig med kolonialtrupper i Ukraina till Sovjets krig mot nazisterna under det stora fosterländska kriget och i princip knyta dem samman till ett.

  6
  6
  • Skit samma om det är fascister, nazister eller sossar, alltihop kommer ur kommunismen:
   https://www.theepochtimes.com/nazism-fascism-and-socialism-are-all-rooted-in-communism_2549205.html
   Numera finner du kommunisterna, champagnekommunisterna, bland de rikaste rika här i världen.
   De skall styra världen med sin globalism och vi övriga, de som överlever, blir slavar.

   Putin är globalismens fienda, och det är han för att Ryssland har hela en tredjedel av världens råvarutillgångar.

   17
   17
   • Ummm… de har fått det hela om bakfoten. Kommunism, nazism, sossar, hbtq-rörelsen, feminism, miljörörelsen är alla olika sekter inom den socialistiska ideologin eller socialismen som man också säger.
    Socialismen har dödat 265 miljoner människor men den har inte räddat en enda själ.

    Och nej, fascism är inte en del av socialismen. Deras ideologiska grundpelare är väsensskilda. Fascismen har inte med jude/kristenhat, massmord som samhällsbyggnadsverktyg och idén om en övermänniska i sin ideologi.

    12
    6
   • Håkan, det är märkligt med er proryssar att ni ALDRIG kan svara på enkla frågor om er ideologi.

    Varför lever ryssarna i misär?

    Vad blir bättre för Rysslands grannländer om Ukraina ger upp?

    Varför är Putin motståndare till nationalismen?

    18
    8
   • @Håkan
    Varför ska jag läsa en artikel som har en fundamental felaktighet redan i rubriken?!? Ska den motsäga sin egna rubrik och därmed avslöja sig själv med att ljuga för läsaren?

    Det är lika logiskt som att läsa en artikel som påstår att “Jorden är platt och centrum i vårt jordsystemet”.
    Kanske underhållande läsning men ett totalt slöseri med tid.

    4
    9
   • På Mallorca stod en rysk oligark på fiskmarknaden. Han hade öppnat en exklusiv disk. Han sålde rysk kaviar och champagne. Folk gick omvägar. Gick fram och kollade varför. I kyldisken låg en burk kaviar. Han hade hällt upp gratis champagne i fina glas och bjöd. Alla skalade på huvudet och ville inte ha gratis. Sedan frös man båtarna, ut från marinor, golfklubbar.
    Samma överallt. Får inte ens en kopp kaffe på fiket.
    Det är utanför de vill glädja, kanske lite i st Petersburg. De är rökta. För lång tid framöver.

    6
    1
   • Anton:
    Du kan väl inte mena att det är nationalism att till 100 procent låta sig styras från USA, och slavlikt utföra deras proxikrig mot Ryssland?

    Nä ta och vakna upp nu.

 7. Pettersson, jag upprepar vad jag tidigare sagt några gånger:

  Du bör ta ditt ansvar och se till att den, eller kanske dem, som bara ägnar sig åt just den simpla propaganda som även expressen nu kommenterar, blir avstängda från möjligheten att använda yttrandefriheten i sin strävan efter att utrota demokratin!

  Logiskt är det rätt! Den som som i ord och handling erkänner och stödjer yttrandefriheten bör få tillgång till den.

  Den som är emot den fria världens yttrandefrihet bör följa sina egna ideal, nämligen hålla käften!

  31
  9
  • “Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.” (Benjamin Franklin)

   “Utan minsta diskussion tar han till strid
   För där hjärnan tar slut, där tar nävarna vid” (Magnus Uggla)

   Anton, jag har länge anat att du lutar dikt babord och går oligarkernas ärenden. Nu anser jag att du bevisat min tes. Debattnivån här liknar den på dagis. “- Du är dum.” “- Min pappa är starkare än din.”

   Och på samma vis som dagisbarn har svårt att hålla två konkurrerande tankar samtidigt. Världen är inte svart eller vit. Den består av en mängd gråskalor och ibland två nyanser samtidigt. Det är också skillnad på taktik och strategi. Det som är rätt i ett perspektiv kan vara fel ur ett annat. Många kritiserar rätteligen Nazityskland men glömmer samtligt bort dess förbund med Sovjetunionen som var en förutsättning för bådas övergrepp på Polen. Vem är den största skurken? Nazityskland med 11 – 17 miljoner döda under 12 år eller Sovjetunionen med över 50 miljoner döda under 74 år.

   “The needs of the many outweigh the needs of the few.” (Leonard Nimoy; Spock/Star Trek into Darkness) Situationen i Ukraina är omänsklig och den som inte tycker det är det själv. Samtidigt stärker den de som inte vill oss väls sits. Dwight D. Eisenhower höll ett kort TV-sänt tal till det amerikanska folket 19 januari 1961 där han varnade för det militärindustriella komplexet. Förutom att han var amerikansk president i två mandatperioder och allierad överbefälhavare i Europa och ytterst ansvarig för segern över Nazityskland var han femstjärnig general (General of the Army). Ingen liten plutt direkt, USA har ingen femstjärnig general i dag.

   Ronald Reagan tillsammans med Margaret Thatcher knäckte “ondskans imperium” och alla vi som var med om det trodde då att världen skulle bli bättre. Det blev den också men bara för ett kort tag. Under tiden hade Fyll-Jeltsin vaskat allt det som de sovjetiska folken hade bestulits på ännu en gång och vi fick som omväxling “ryska” oligarker. Ungefär i samma veva som Sovjetunionen imploderade började massinvandringen till Sverige vilken rundhänt har betalats av svenska skattebetalare som tack för det hela har fått en övervakning på halsen som KGB och STASI skulle avundas.

   Själv är jag liberal. Jag tror på demokrati och fria val. I Sverige har vi partidemokrati och det är inte riktigt samma sak. Demokrati behöver upplysta väljare och fri åsiktsbildning. Om de mentala kalhyggena exponeras istället för göms undan kommer deras halveringstid slå bokstavskommunisternas med hästlängder.

   Jag är konservativ. Jag tror på en linjär utveckling baseras på vetenskap och erfarenhet. Fakta inte känsla.

   Slutligen är jag nationalist. Jag tror på att alla folk har ett hem som är deras och ingen annans. Det är folkens rätt att bestämma om och vilka som släpps in. Att ta ifrån ett folk deras hem är det grövsta folkrättsliga brottet och likväl skedde det på bred front i efterkrigstidens Europa likväl som försök pågår i dag att både radera folk likväl deras folkhem. Det borde fler intressera sig för.

  • Anton

   Har du några som helst bevis för dina anklagelser mot meningsmotståndarna?
   Det du skriver är skrämmande med tanke på att du beter dig som en Trojansk häst som ger sken av att företräda yttrandefriheten.

   2
   1
 8. Hitler, Stalin och nu Putin.
  Envåldshärskare som ses som starka ledare av svaga och klentänkta individer.
  Stora svenska massan däremot förstår att inget gott kommer ut ur tyranni och diktatur.

  27
  13
 9. Nazityskland och Hitler stoppades och krossades med militär kraft, Naziryssland och tsar Putler kommer också att stoppas och krossas med militär kraft.

  35
  13
  • Till alla tummar nedåt, efter kriget delades nazityskland i en kommunistisk diktatur och en västerländsk demokrati, efter sovjets sammanbrott återförenades dessa delar i ett demokratiskt Tyskland. Invasionen av Ukraina kommer på samma sätt att leda till ryska federationens sammanbrott och kanske uppdelning i ca 20-30 republiker och regioner. Vore isåfall en seger för de olika folken i nuvarande fascistiska Ryssland.

   13
   4

Kommentera