Få saker som kan överraska ukrainska trupper

UKRAINA. Den ryska militära kapaciteten är på nedåtgående, medan den ukrainska ser ut att öka. Den bedömningen gör Joakim Paasikivi, överstelöjtnant och lärare i militär strategi vid Försvarshögskolan. Även om det rör sig om en trend snarare än en tydlig förändring tycks Ukraina alltmer ta över initiativet, menar Paasikivi enligt SVT.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Bild: SVT

En ny fas har inträtt i kriget enligt Paasikivi, som delar upp tiden sedan den ryska invasionen i fyra perioder.

Till att börja med var Putins mål en statskupp i vilken Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skulle ersättas, något som misslyckades. Den andra fasen kännetecknades i sin tur av stora ryska trupprörelser i syfte att chocka Ukraina, som försvarade sig.

Därefter infann sig en längre period av ”första världskrigsstrider”, enligt Paasikivi, med artilleribeskjutning från båda sidor utan några avgörande förändringar på marken.

Nu, i fas fyra, har dynamiken förändrats –  och det till Ukrainas fördel.

Ukrainarna har tagit det strategiska initiativet. Istället för att ryssarna agerar och ukrainarna reagerar så har man vänt på det, säger Joakim Paasikivi i SVT:s Morgonstudion.

Bild: SVT

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Få saker som kan överraska ukrainska trupper

 1. Priset för ryssarna på grund av KGB-patrioten och diktatorn Putins ondska och dumheter kommer att bli högt och långvarigt.

  16
  5
 2. Värt att notera är hur snabbt ukrainarna har lärt sig att utnyttja sina nya vapen effektivt och hur de anpassar sin taktik medan ryssen verkar ha mycket svårt att förändra sitt beteende.

  Därtill håller ryssen fast vid sin traditionella doktrin att först och främst slå mot vikitga militära mål såsom civil bosättning, skolor, sjukhus, marknader och annt där det finns civila.

  27
  5
  • Ukrainarna har dels fått utbildning av väst i åtta år. Dessutom har de erfarenhet av åtta års lågintensivt krig mot Ryssland i de östra regionerna.
   Så de lärde sig inte snabbt men de tog till sig det som de lärt sig av väst och påvisar att våra utbildningar vida överstiger den kompetens och utbildning som Puttes terrorister får.

Kommentera