Kosovo stänger gränsen efter serbiska vägblockader

UTRIKES. Polisen i Kosovo uppger att de stängt gränsen mot Serbien, efter att serbiska demonstranter spärrat av vägarna med lastbilar, rapporterar Reuters.

Det f.d. Jugoslavien är fortfarande oroligt.

14 år efter att Kosovo förklarade sig självständigt vägrar omkring 50.000 serber i landet att erkänna myndigheterna, och använder fortfarande serbiska registreringsskyltar och pass. Serbien har inte erkänt Kosovo som land.

Från och med 1 augusti kommer alla att ha 60 dagar på sig att byta till kosovanska plåtar, något som väckte protester redan förra året.

Natos Kosovostyrkor (KFOR) beskriver en ”spänd” situation mellan Serbien och Kosovo, och uppger att de är ”redo att ingripa”. Det skriver alliansen i ett pressmeddelande, som publicerats på Twitter.

”KFOR kommer att vidta alla åtgärder som krävs för hålla det tryggt och säkert i Kosovo vid alla tillfällen, i enighet med sitt FN-mandat”, skriver KFOR på Twitter.

Tidigare under kvällen stängde den kosovanska polisen två gränsövergångar efter att serbiska demonstranter spärrat av vägar med lastbilar. Protesterna handlar bland annat om att Kosovo från och med den 1 augusti kräver att serber i landet använder kosovanskt utfärdade pass och registreringsskyltar.

Under söndagskvällen kom rapporter om att gränsvakter från Serbien och Kosovo ska ha skjutit mot varandra, rapporterar Dagbladet.

-Pettersson minns att liknande protester händer då och då…

Sverige har f.n. tre militära rådgivare i Kosovo under Natos befäl.

1999 gav FN:s säkerhetsråd (Resolution 1244) Nato i uppdrag att upprätta och leda en fredsstyrka med uppgift att upprätthålla fred och allmän säkerhet i Kosovo. Styrkan benämndes Kosovo Force (KFOR). Från början ingick omkring 50.000 soldater varav Sverige bidrog med cirka 850.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Kosovo stänger gränsen efter serbiska vägblockader

 1. Etniska och religiösa konflikter synes aldrig ta slut.
  Och när välstånd minskar verkar konflikterna öka.

 2. Nä problemet är att man fick problem med jihadister innan värde visste vilket hot det innebar ??
  Men efter att mammons torn fallit så vaknade ju usa och tog bort det beskydd man givit dom blev ganska härskna när Word Tradera center förvandlades till ett hål i marken!!
  Så dom jänkarna åkte ju hem det är alltså data svenska soldater som skyddar muslimska terroristerna

  10
  1
 3. Snacka om att skapa konflikt för en skitsak. Man tycker att politikerna i Kosovo kunde ha låtit saken bero.

  10
  3
  • Eller också kan de serber som bor i Kosovo skaffa papper och registreringsskyltar som visar det som i alla andra länder.

   Konflikten beror på andra saker som att Ryssland och Serbien inte erkänt Kosovo som land och kriget hänger i luften hela tiden. Det är ingen skitsak oavsett vad man tycker om grundproblemet.

   8
   8
  • Enligt Wikipedia har 112 stater erkänt Kosovo och 78 har inte erkänt landet. Så med ditt resonemang borde Serbien, Ryssland följa majoriteten…

   5
   12
   • Jag känner till Wikipedias begränsningar men tror att den är värd betydligt mer än de källor du brukar använda.

    7
    11
   • Nationer, länder, stater, konungariken, kejsardömen, unioner. provinser, landsändar, regioner, delstater, landskap, län, grevskap är olika indelningar som i de flesta fall betyder olika saker som för många är förvillande lika.

    En stat är ett territorium med egen intern och extern suveränitet. En stat kan bestå av en eller flera länder.

    Ett konungarike är en stat med monark som statschef. Kejsardöme är en variant.

    Ett land är ett geografiskt område som också kan vara en stat. England är ett land men inte en stat. Det tillhör istället De förenade konungariket Storbritannien och Nordirland.

    En nation är ett kollektiv av individer av samma bakgrund och med samma språk och kultur. Svenskar är personer av svensk nationalitet. Samer är en etnicitet som smugit sig i mellan svenska bosättningar och som hävdar, utan bevis, att “Sápmi” tillhör dem.

    Amerikas förenta stater är ett intressant exempel. Svenska Wikipedia säger: “Amerikas förenta stater är en federal republik som består av 50 delstater, ett federalt distrikt och ett flertal olika självstyrande områden. Engelska Wikipedia säger: “The United States of America is a transcontinental country primarily located in North America. It consists of 50 states, a federal district, five major unincorporated territories, nine minor outlying islands, and 326 Indian reservations with limited sovereignty. Den amerikanska konstitutionen säger: “We the People of the United States, in Order to form a more perfect Union, establish Justice, insure domestic Tranquility, provide for the common defence, promote the general Welfare, and secure the Blessings of Liberty to ourselves and our Posterity, do ordain and establish this Constitution for the United States of America.” samt “The United States shall guarantee to every State in this Union a Republican Form of Government, and shall protect each of them against Invasion; and on Application of the Legislature, or of the Executive (when the Legislature cannot be convened) against domestic Violence.” Så det är inte helt kristallklart.

    Detta är övergripande förklarat och innehåller allmänt vedertagna definitioner fastän det i vissa begränsade fall kan skilja sig på en mer detaljerad nivå, typ Danmark.

Kommentera