Energiminister Farmanbar (S) ljuger igen

VALET 2022. Khashayar Farmanbar är född 1976 i Teheran, Iran och socialdemokratisk politiker. Åren 2013–2021 var han kommunalråd i opposition i Nacka, innan han den 30 november 2021 tillträdde som energi- och digitaliseringsminister i regeringen, tillsatt av statsminister Magdalena Andersson.

Aktuellts Kristofer Lundström lyssnar på energiministern Khashayar Farmanbars påståenden om elpriser, men ställer inte följdfrågor.

Att elpriserna i Sverige är rekordhöga råder det ingen tvekan om, men hur ser det ut jämfört med andra EU-länder? I går i Aktuellt hävdade energiminister Khashayar Farmanbar (S) felaktigt att de svenska elpriserna är betydligt lägre än de franska. Han blev inte motsagd.

”Jag har stor förståelse för att vi har höga elpriser i Skåne och i södra Sverige jämfört med vad vi brukar ha. Men jämför det med Frankrike eller andra länder så är det en fjärdedel av priset som fransmännen betalar.”, ljög Khashayar Farmanbar (S) i Aktuellt.

Men det här stämmer inte.

I Frankrike var det genomsnittliga priset som hushållen betalade för elen 21 cent per kilowattimme under första kvartalet 2022, medan det i Sverige var 33 cent, enligt statistik från EU-kommissionen och Eurostat.

Även industrier betalar mindre för elen i Frankrike (11 cent per kWh) jämfört med Sverige (12 cent per kWh). I Aktuellt fick Farmanbar inga följdfrågor på det felaktiga påståendet och det fanns ingen annan inbjuden debattör som kunde bemöta.

EU-statistiken tar inte hänsyn till att Sverige är indelat i elområden där elen är dyrare i södra Sverige jämfört med norra Sverige. En jämförelse med Frankrike och Sydsverige skulle bli ännu mera till Frankrikes fördel.

När det gäller priset på el på kraftbörserna har Frankrike alltjämt ett högre pris än Sverige. I juni 2022 kostade en MWh i genomsnitt 248 Euro i Frankrike och 170 Euro i Sydsverige (Elområde 4). Men olika politiska ingrepp, t ex skatter och bidrag, gör alltså att de franska hushållen och företagen betalar mindre för elen jämfört med svenskarna.

Om Khashayar Farmanbar (S) på bloggen…

Twitter Rickard Herrey

-Pettersson säger att ansvarig för de ljugande ministrarna är statsminister Magdalena Andersson (S) men hon ljuger också…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Energiminister Farmanbar (S) ljuger igen

  • Den så kallade journalisten förknippar jag med kulturnyheterna, eller SVTs nyheter i ett extremkommunistiskt perspektiv.

 1. Magda har specialiserat sig på att inkvotera idioter fåntrattar och oduglingar på ministerposterna,Ygge Mogge Farman Bimbon Den sminkade mfl.Rösta rätt inte rött.

  29
 2. Sosseministern är invandrare, iranier, möjligen muslim och fullständigt skrupellös. Är detta en minister för Sverige? Jag skulle vilja att hela mångfaldsprojektet skrotas NU. Sverige åt svenskarna….som till och med sossarna tyckte förr.

  68
 3. Farmanbar är inte medveten om att han far med osanning. Har säger exakt vad ha blivit instruerad, att säga.
  Den så kallade journalisten, ställer exakt de frågor, han blivit instruerad, att ställa.
  Farmanbar är så djävla blåst,att han tror på vad han säger.
  Hela ”intervjun”, är regisserad på Sveavägen och SVT är glada att få hjälpa till med valkampen.

  74
  • Fick jag hans månadslön och övriga förmåner så skulle jag också kunna tänka mig att kunna komma med lite osanningar

   19
   5
 4. Vissa partiers politiker kan ställa krav på vilka frågor de ska svara på.
  Den som ställer frågor får noggranna instruktioner i hur intervjun ska gå till.

  56
  • Tex alice ba kunke som enbart ställde upp på intervju om det handlade om vardagliga saker som tex smink (tror det var smink).

   22
 5. Inkompetensen hos denna minister är monumental och hur f-n statsministern kunde ta med honom som minister är ett stort frågetecken och ett fatalt misstag. Finns bara några alternativ varför och alla är lika obehagliga 1, privata förbindelser/korruption, 2, inkvotering som invandrare, 3, inkvotering som muslim.

  77
 6. Ytterligare en socialistisk lögnare med för mycket makt.
  Den gemensamma nämnaren är att varken socialister eller miljö aktiviteter kan räkna på LCA cykeln.
  Svenskarna är tydligen värda att leva med en dyr och bristfällig el…….. för den goda saken skull.
  Det vore kul med 100 000 elbilar till som ska laddas.
  Vilka dårar.

  72
 7. Inkompetens är ordet som passar bäst på honom.
  Som att ha en pyroman som brandman ungefär.
  Hur länge ska vi behöva stå ut med sånt här.
  Det räcker nu med galenskap.

  87
  1
  • Det är inte bara ministrarna som är inkompetenta, journalisterna är inte ett dugg bättre. Är endera okunniga eller så är de rädda för att stöta sig med makten.

   21

Kommentera