Två arabiska bröder döms för resandebrott även av hovrätten

ISLAM. De två bröderna, Nagmi och Ali Barka som i Göteborgs tingsrätt dömdes för brott mot rekryteringslagen, efter att ha försökt ansluta till IS, döms även i Hovrätten för Västra Sverige, mål: B 3791-22, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Låt proffsen ta hand om sina egna…

De båda männen döms till åtta månaders fängelse. När bröderna dömdes i tingsrätten i maj var det första gången någon dömdes för ett så kallat resandebrott enligt terroristlagen.

***

TIDIGARE 2022-05-25. Två arabiska bröder döms för resandebrott

ISLAM. Göteborgd Tingsrätt, B 2693-33, dömer två män, Nagmi Barka och Ali Barka för att ha påbörjat en resa i syfte att ansluta sig till terroristorganisationen Islamiska staten (IS). De döms till 8 månaders fängelse.

Bröderna Barka greps på Landvetter flygplats den 19 februari 2022 när de var på väg till Turkiet. Männen har påstått att de skulle resa för att bosätta sig i Libyen där de har släktingar. De hade till svenska myndigheter anmält att de skulle bosätta sig utomlands och angett en adress i Tripoli. Åklagarens bevisning har främst bestått av chattar på krypterade kommunikationsappar mellan en av männen och företrädare för internationell säkerhetstjänst.

Tingsrätten anser att det genom bevisningen är utrett att männen påbörjat en resa till Syrien eller Irak i avsikt att ansluta sig till Islamiska staten och på plats medverka till särskilt allvarlig brottslighet samt ha samröre med IS på sätt som varit ägnat att främja, stärka eller understödja terroristorganisationen.

Männen har gjort gällande att de inte har fått en rättvis rättegång eftersom de varit utsatta för brottsprovokation och då delar av chattmaterialet inte har redovisats i målet.

Tingsrätten har kommit fram till att männens rätt till en rättvis rättegång inte har åsidosatts som en följd av provokativa åtgärder.

Vad som kommit fram i målet talar för att de båda männen skulle ha begått brottet på annat sätt om inte företrädarna för den internationella säkerhetstjänsten hade medverkat. När straffet har bestämts till fängelse åtta månader har de provokativa åtgärderna dock beaktats som en förmildrande omständighet, säger chefsrådmannen Anna Lantz.

-Pettersson tycker att det hade varit bättre att släppa iväg Islamisterna..

***

TIDIGARE 2022-05-04. Två arabiska bröder åtalas för s.k. resandebrott i Göteborg

ISLAM. Åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål har åtalat två män för så kallat resandebrott enligt lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Det är första gången lagen prövas sedan den ändrades gällande resandebrott.

De två männen, 40 respektive 44 år, anhölls den 19 februari i år på Landvetters flygplats när de var på väg till Syrien, Iran eller Libyen.

– Jag menar att de två männen haft för avsikt att ansluta sig till IS för att begå särskilt allvarlig brottslighet och ha samröre med terroristorganisationen. Det här är första gången sedan lagen skärptes 2020 som den prövas i domstol. Ingen person är tidigare dömd för den här typen av brottslighet i Sverige, säger kammaråklagare Henrik Olin som är förundersökningsledare.

Målnummer vid Göteborgs tingsrätt B 2692-22.

Kort ur åtalet: “Nagmi Barka och Ali Barka har tillsammans och i samförstånd den 19 februari 2022 på bland annat Landvetter flygplats, Härryda kommun, påbörjat en resa till Syrien, Irak eller Libyen i avsikt att ansluta sig till Islamiska Staten (IS), och på plats i Syrien, Irak eller Libyen begå eller göra sig skyldig till förberedelse, stämpling eller medverkan till särskilt allvarlig brottslighet, bestående i terroristbrott samt ha samröre med terroristorganisationen IS på sätt som varit ägnat att främja, stärka eller understödja terroristorganisationen IS.

-Pettersson tycker det var onödigt att gripa herrarna. Bättre att släppa iväg dem och tipsa Syriens president Bashar Hafez al-Assad om att de är på väg och samtidigt dra in de svenska medborgarskapen för islamisterna.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Två arabiska bröder döms för resandebrott även av hovrätten

  1. Jag förstår inte hur detta gagnar Sverige. De borde ha fått resa men hindrats att återkomma. Nu blir det istället en miljonstad för oss skattebetalare. Plus årtionden av bidragsförsörjning.

  2. Vi behöver inga islamister i Sverige! Medeltiden passerades för 500 år sedan i vårt land.

    21

Kommentera