Värmebölja på de brittiska öarna 1976

VÄDRET. Nästa vecka väntas höga temperaturer i Storbritannien och kan värmen bli ett dödligt hot, framför allt för äldre, småbarn och sjuka. En värmevarning har utfärdats av myndigheterna för stora delar av England och Wales, något som är mycket sällsynt. Enbart i England dör omkring 2 000 människor varje år i samband med värmeböljor enligt vädertjänsten Met office. Många dör i värme men tyst om att 20 gånger fler dör av kyla…

Det pågår en hjärntvätt av svenska folket. Den övre bilden från TV4, måndag, den undre från spansk TV, torsdag, det rör sig om samma värmebölja. Twitter.

Det talas om värmerekord på värmerekord, sedan mätningarna började i mitten på 1800-talet, då lillais-tiden fortfarande rådde och folk dog av svält på grund av skördar som slog fel i kylan. Det är tur att klimatet blivit bättre.

Värmeböljan på de brittiska öarna 1976 ledde till den näst varmaste sommarmedeltemperaturen i Storbritannien sedan mätningarna började. Samtidigt drabbades landet av en svår torka. Det var en av de torraste, soligaste och varmaste somrarna (juni/juli/augusti) på 1900-talet, även om sommaren 1995 nu betraktas som den torraste. Endast ett fåtal platser registrerade mer än hälften av sin genomsnittliga sommarnederbörd. I CET -rekordet var det den varmaste sommaren i den serien. Det var den varmaste sommaren i Aberdeen- området sedan åtminstone 1864, och den torraste sommaren sedan 1868 i Glasgow.

Heathrow hade 16 dagar i följd över 30 °C (86 °F) från 23 juni till 8 juli och under 15 dagar i följd från 23 juni till 7 juli nådde temperaturen 32,2 °C (90 °F) någonstans i England. Dessutom översteg temperaturen i fem dagar 35 °C (95 °F). Den 28 juni nådde temperaturen 35,6 °C (96,1 °F) i Southampton , den högsta junitemperaturen som registrerats i Storbritannien. Den varmaste dagen av alla var den 3 juli, med temperaturer som nådde 35,9 °C (96,6 °F) i Cheltenham.

Den stora torkan berodde på en mycket lång torrperiod. Sommaren och hösten 1975 var mycket torra, och vintern 1975–76 var exceptionellt torr, liksom våren 1976; Vissa månader under denna period hade faktiskt inget regn alls i vissa områden.

Torkan var som mest allvarlig i augusti 1976 och som svar antog parlamentet torkalagen 1976. Delar av sydväst gick 45 dagar utan något regn i juli och augusti. När det varma och torra vädret fortsatte, bröt förödande hed- och skogsbränder ut i delar av södra England . 50 000 träd förstördes i Hurn Forest i Dorset. Grödorna drabbades hårt, med skördar för 500 miljoner pund som misslyckades. Matpriserna steg därefter med 12 %.

Massiva svärmar av sjufläckiga nyckelpigor ( Coccinella septempunctata ) förekom över hela landet, och British Entomological and Natural History Society uppskattade att i slutet av juli svärmade 23,65 miljarder av dem över Englands södra och östra kuster. Befolkningsexplosionen inträffade eftersom en varm vår hade inneburit att det fanns många bladlöss, nyckelpigornas matbyte; när det varma vädret torkade växterna som bladlössen livnärde sig på, kollapsade bladlössbestånden, vilket fick nyckelpigorna att svärma för att försöka hitta mat någon annanstans. 

Den sista veckan i augusti 1976, dagar efter att Denis Howell utnämndes till ”minister för torka”, kom kraftiga åskväder att regna till vissa platser för första gången på flera veckor. September och oktober 1976 var båda mycket blöta månader, vilket satte ett slut på den stora torkan 1975–1976.

Rebecka från Riks gör en väderleksrapport i ett Sverige där det är ofattbara 15 grader varmt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Värmebölja på de brittiska öarna 1976

  1. Någon hasplade ur sig på teven; ”Det har aldrig varig varmare på 1200 år, Tolvhundra år
    – De är så dunne så klockera stanner och blommera vesner – alla de klimataktivister-

    10
  2. Väldigt trött på statliga media och gammelmedia som Intar hjälplöshets-positionen. Om allt är så farligt dom skriver om borde dom också skriva om botemedlet. Ingenjörerna löser de flesta problemen på jorden, om de får lite tid. Ex, om det nu är så varmt ute under några dagar kanske kommunen kan se till att medborgarna får sitta i någon källare eller annat svalt utrymme de timmarna det rör sig om.
    Som jag har skrivit många gånger förut, värme är energi som kan användas till att skapa kyla. Ingen har ännu kommit på hur man skapar värme av kyla. Om det blir kallare på jorden har vi större problem.

    16
  3. Här i Da Nang har vi just nu 34 gr i skuggan. Vad det är i solen vågar jag inte ens tänka på.
    Varmt och mysigt.

    13
    5
    • G54 är nog klok som i Da Nang håller sig i skuggan.
      Som i ordspråket ”Endast galna hundar och engelsmän går ut i middagssolen”, vilket sägs ha myntats av författaren Rudyard Kipling, och som sedan sångtextförfattaren, dramatikern, m.m., Noël Coward, skrev text och musik till, (några rader, mycket fritt översatt):
      “Bara galna hundar och engelsmän går ut i middagssol,
      japanerna bryr sig inte om det och kineserna skulle inte våga,
      hinduer och argentinare sover stadigt från tolv till ett, men engelsmän avskyr siestan. I Filippinerna finns fina skärmar som skyddar mot bländning och
      i Malaysia bär man hattar stora som tallrikar, vilka britter ej vill bära.
      Klockan tolv blundar de infödda och inget arbete vidtags,
      men galna hundar och engelsmän går ut i middagssol.“
      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mad_Dogs_and_Englishmen_(song)

Kommentera