Sveriges tillväxt sämst i EU

EKONOMI. Sveriges tillväxt väntas bli lägst i EU både i år och nästa år. Det framgår av EU-kommissionens sommarprognos idag, skriver Dagens Industri.

Kommissionen noterar att Sveriges ekonomi under 2021, då den återhämtade sig från pandemin, växte med över 5,1 procent, men att real BNP under första kvartalet sjönk med 0,8 procent. Under andra kvartalet väntas ekonomin ha stabiliserat sig och därefter växa måttligt under andra halvan av året.

”I början av året minskade den kraftiga uppgången i inflationen hushållens köpkraft och omikron-relaterade restriktioner dämpade också den ekonomiska aktiviteten medan importen ökade markant”, skriver kommissionen.

När kriget i Ukraina inleddes förvärrades flaskhalsarna och adderade till pristryck och osäkerhet, och sänkte därmed tillväxten.

Privatkonsumtionen väntas vara fortsatt svag även under 2023 då skuldsatta hushåll står inför dubbla utmaningar med förhöjd inflation och stigande räntor, speciellt för bostadslån.

Kommissionen noterar att detta har lett till en avkylning på bostadsmarknaden där priserna började sjunka under våren. Dessutom har fallande priser på finansiella tillgångar minskat de finansiella buffertar som byggts upp under pandemin.

Samtidigt väntas näringslivet borträknat finanssektorn bli mer motståndskraftigt. 

-Pettersson säger att vi är i varje fall bäst på skjutningar, sedan är det som så att migrationen ökar BNP på flera sätt. Bland annat ökar befolkningen och den offentliga konsumtionen. Däremot minskar BNP per person, vi blir fattigare.

Inflationstakten, mätt som KPIF, i Sverige uppgick till 8,5 procent i juni, enligt färsk statistik från SCB. Det är högsta inflationen sedan juli 1991.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

14 thoughts on “Sveriges tillväxt sämst i EU

 1. Genom att skänka bort stora delar av statskassan, släppa in tusentals analfabeter från dåligt fungerande länder, förstöra förutsttningarna för ett fungerande energisysystem, sabotera gruvnäringen och byggbranshen, medvetet sälja ut viktig industri och fördyra transportkostnaderna, så är det inte så konstigt att vi ligger sämst till.
  Kan inte tänka mig att något annat land i hela världen skulle föstöra sina möjligheter för tillväxt som nu sker här.
  Man får gå till de värsta diktaturerna på jordklotet för att hitta något liknande.

 2. Det går bra nu hälsar Mållgan, Magda och Mygelman. Och om det inte går bra så är det den tidigare borgerliga regeringens fel enligt socialdemokratiska bidragspartiet.

  29
  1
 3. Ja, vi blir fattigare och fattigare. Så många som inte arbetar, så många som tror att de räcker om andra utbildar sig.
  Vår “storhetstid”” är förbi.
  Trots det så ger inte folk upp de verkar tycka att andra skall försörja dem ändå.

  16
  2
 4. Tja men vi är väl bäst på import av dysfunktionell analfabeter och kriminella samt lågutbildade islamister.

  Alltid något.

  Som du röstar får du leva

  35
 5. Tja, såklart det inte blir tillväxt. Vi har ju 10% bidragstagare och sossepriser för oss övriga. 10% är ändå lågt räknat, men avser bara MENA som bara tär på svensk ekonomi!

  24
 6. Jag är inte säker på att tillväxt är rätt ekvation, eftersom tillgångarna är begränsade.

  Allt vad detta innebär bör dom flesta förstå, hoppas jag.

  19

Kommentera