Vem tillhör Krim?

HISTORIA & NUTID. I antiken och medeltiden dominerade många olika stater Krimhalvön med många olika människor. Ryssland fanns inte vid den tiden och det fanns endast få ryssar och slaver. Furstendömet Tmutarakan, styrt av rurikiderna, existerade på 1100-talet i Taman (Kuban). De hade förmodligen en del av östra Krim och var i ett slags ett lydstatsberoende av Konstantinopel. En djupare studie av antiken talar snarare för Kievs rätt till Krim än Moskvas. Vid den tiden existerade inte Moskva alls. Kiev var “alla ryska städers moder”, exakt där Ruriks tron var.

Krims historia: Därefter dominerades bysantinerna, mongolerna och den gyllene horden halvön. Krims sydkust vände sig från Konstantinopel till Genua under andra hälften av 1200-talet. Genueser grundade också furstendömet Theodoro. Sommaren 1475 erövrade det osmanska riket Krim. Från halvöns stäppområden och Priatsovye höll det ottomanska khanatet Krim som en vasallstat. De tog besittning över sydkusten. Krims befolkning var brokig på den tiden. Det fanns fortfarande många greker, italienare, armenier, karaiter (karéer) och slaver. Stäppbefolkningen var mestadels av mongolisk härkomst. Bergs- och havsbefolkningen var europeisk. Krimtatariska blev gradvis det gemensamma språket för gemensam kommunikation. Muslimer, kristna från olika inriktningar och judar bodde sida vid sida på halvön. Men det här underbara landet var aldrig ryskt, inte förrän i april 1783.

Det ryska imperiet: I april 1783 blev Krim anslutet till det ryska imperiet. Krimkhanatets styre var grymt. Krims infödda befolkning krympte till en femtedel på grund av emigration till monoteistisk Turkiet och grymheter av de nya myndigheterna i slutet av det 18:e århundradet. Krims kristna överfördes av fursten Potemkin till norra Pritchernomorye, en stäpp norr om Svarta havet. Så hade han förstått skyddet av Krims monoteister, som Ryssland beviljades efter freden i Küçük Kaynarca 1774.

Katarina och Alexander II: Många av dem konverterade till islam för att undvika utvisning. Det ryska styret på Krim var inte någon välsignelse för ursprungsbefolkningen. Muslimerna förlorade sitt vatten- och markägande som nu hade givits till den ryska adeln eller staten. Jordägare gjorde det inhemska folket till brukare. Under 100 års ryskt styre, från Katarina II till Alexander II, lämnade cirka 900 000 muslimer Krim. På deras plats kom kristna från det osmanska riket, greker, bulgarer och armenier. Kolonialister kom från Ryssland, Tyskland och Österrike. Herrarna ersatte övergivna områden med ukrainska och bulgariska bönder. På Krim var den tatariska befolkningen 87,6% år 1795, 35,6% 1897, 25% 1925 och 19,4% 1939.

Imperiet inkluderade inte bara Rysslands nuvarande territorium, utan också en stor del av Ukraina, Vitryssland, Kazakstan, Kaukasus, Baltikum. Även en del av Polen och Finland tillhörde imperiet. Och alla folk odlade jorden med svett och tårar. Många ukrainare, vitryssar, georgier, baltiska tyskar, polacker deltog i Krimkriget 1853–1856 på den ryska sidan. Det ryska imperiet var ett mångfacetterat land, och dagens Ryssland kan knappast ha anspråk på något territorium bara för att det var en del av Romanov-riket. Bolsjevikerna avskaffade det ryska imperiet och grundade en ny stat med arbetare och bönder. De delade området i flera formellt oberoende stater, förenade i Sovjetunionen.

Sovjetunionen: De gränser som fastställdes under Sovjetunionen bekräftades efter dess upplösning. Detta genom internationella fördrag och proklamationen, bland annat genom Rysslands egna självständighetsförklaring. Enligt Belavezjaavtalet, som har erkänts över hela världen, och Rysslands stora fördrag med Ukraina år 1997, fastställdes gränserna och Krim förblev ukrainskt. Det ryska imperiet och det ottomanska riket var två helt skilda världar. Det osmanska riket styrde Krim i tre århundraden, och Ryssland bara under 134 år. Den ryska sovjetrepubliken, vars efterträdare idag är Ryssland, styrde Krim från 1920 till 1954, endast i 34 år. Och den ukrainska sovjetrepubliken och dagens Ukraina, i 60 år, från 1954 till 2014.

Krims rättsliga situation: Om den rättsliga situationen kring Krim och de många fördragen som borde garantera Ukrainas territoriella integritet, där Ryssland alltid fungerar som undertecknare, har Ryssland brutit mot följande internationella fördrag när Krim annekterades i mars 2014: Slutakten från Helsingfors – OSSE. Artikel 5 i avtalet om upprättandet av CIS (1991). Punkt 2 i Budapestavtalet om säkerhetsgarantier om Ukrainas anslutning till icke-spridningsfördraget (1994). Artikel 2 i fördraget om vänskap, samarbete och partnerskap mellan Ukraina och Ryssland (1997). Fördraget om den ukrainska och ryska statsgränsen (2003).

Tyska politiker verkar ofta omfamna rysk propaganda utan att kunna hantera ämnet. Så sent som i mars 2017 besökte företrädare för Vänsterpartiet och CDU ockuperade Krim och kränkte ukrainsk lag. En av dem, Willy Wimmer, har nu ett femårigt förbud mot inresa till Ukraina.

Rysk propaganda: Tyska journalister, som i sina artiklar hävdar att Krim skänktes till ukrainska SSR av ryska SSR 1954, vill visa att de är duktiga. Detta är emellertid också en efterapning av rysk propaganda. Till exempel överfördes områdena i östra Donbass och Taganrog, som tillhörde ukrainska SSR, till ryska SSR 1925. I gengäld förväntades det ukrainska ledarskapet få området runt Belgorod och östra Sloboda-Ukraina, som var befolkade med ukrainare.

Men deras hopp om ett rättvist utbyte var förgäves. Krim var fullständigt ett ödelagt område efter 1941–1944-deporteringarna ursprungsbefolkningen, ända fram till 1954 då ukrainska SSR “tilldelades” Krim. Under alla omständigheter kan detta tidsfördröjda utbyte inte beskrivas som en “gåva”.

Internationell rätt: När vi börjar ignorera och tvivla på fördrag och internationella lagar som gäller sedan slutet av andra världskriget kanske man undra vad detta kommer att leda till? Kommer Tyskland att organisera en folkomröstning i Königsberg imorgon? I motsats till påståenden om “ett ryskt Krim” är Königsberg tyskt område. Ska vi verkligen ta det här farliga steget, eller borde vi stödja dem som fortfarande vill behålla internationell rätt och grundläggande principer?

Informnapalm…

-Pettersson konstaterar att Putins Ryssland inte har någon som helst rätt till Krim eller till någon annan del av Ukraina…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Vem tillhör Krim?

 1. Det mest groteska exemplet är Königsberg. Ryssarna har överhuvudtaget inget att göra i det som de kallar Kaliningrad men som egentligen heter Königsberg. Platsen har hetat Königsberg sedan urminnes tider och har varit en central del av Europa.
  Sovjetunionen ockuperade Königsberg 1945 och omdöpte det till Kaliningrad. Precis som med alla andra områden som Sovjetunionen “befriade” så blev det inte befriat.

  27
  9
 2. Som alla vet så grundade vikingarna Ukraina, som grundade Ryssland. Den som vill roa sig med att rota i historien kan bara komma fram till att Ryssland tillhör Sverige/Norge!

  31
  5
 3. När Ukraina på sovjettiden fick överta Krym så blev de också tvungna att lämna ett stort område kring Belgorod åt Ryssland. Om nu Ryssland ska ha Krym så varför lämnar de inte tillbaka området kring Belgorod år Ukraina?

  19
  8
 4. Hur vad det med Danskarna och delar av Sverige?
  Hur var det med Norge och Finland, tillhörde inte de Sverige?

  14
  11
 5. Det är rätt enkelt. Krim, liksom andra delar i världen, tillhör dem som bor där legalt. Med andra ord, landet tillhör folket där. Som det borde vara i Sverige. Sedan är det upp till dem som bor där om de vill bilda en egen stat eller ansluta sig till någon befintlig.

  Jag finner det ytterst märkligt. Obama och NATO stal Kosovo från serberna som har sitt ursprung där och gav till till muslimerna. Ingen (eller väldigt få) protesterade. När man gör samma sak med Krim som tillhört Ryssland i närmare 300 år gäller andra regler. Det lär ha hållits inte en utan två folkomröstningar om saken på Krim. Tror man inte på dem så kan man väl ordna en tredje internationellt övervakad och sedan utgå från den. Hur svårt kan det vara? Men det är inte frågan om Krim eller folket där. Det är ett geopolitiskt spel som inte är vackert.

  35
  46
 6. Putin har inte ens någon rätt till Ryssland, riggade val är inte ett legitimt sätt att stjäla makten. Putins rätta titel är diktator, maffiaboss eller liknande och kan dömas av ståndrätt!

  40
  22

Kommentera