Svenska soldater i strid i Mali

FÖRSVARSMAKTEN. Under onsdagen blev det svenska skyttekompaniet ur FN-insatsen Minusma beskjutet utanför Gao i Mali. Inga svenskar sårades i eldstriden.

Foto: Hampus Hagstedt/Försvarsmakten

De svenska soldaterna utsattes för finkalibrig eldgivning under en operation i området utanför Gao. Svenskarna besvarade elden och motståndaren avvek från platsen. Ingen svensk sårades under eldstriden och kompaniet är sedan i fredags återsamlat på campen.

Förbandet löste sina uppgifter på ett ytterst professionellt sätt under svåra omständigheter. Vi är väl förberedda och övade på den här typen av händelser, jag är oerhört stolt över förbandets agerande och vi kommer gå stärkta ur detta, säger kontingentschef Christofer Lennings.

Det svenska bidraget till FN:s insats i Mali består av ett skyttekompani och stab i Gao samt en stödenhet i Bamako som ska genomföra säkerhetsoperationer till stöd för Minusma. Uppgiften är att stödja stabiliseringen i Mali och implementeringen av fredsavtalet.

Den svenska insatsen i Mali tas hem i juli 2023.

Försvarsmakten

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Svenska soldater i strid i Mali

 1. Tur att de blir beskjutna i Mali under FN,s beskydd .
  Det är inte lika farligt som bli beskjutna under NATO flagg .
  Vad är finkalibrig ammunition !
  Luftgevär eller ???

  9
  2

Kommentera