En sjunde oligark hittad död

UTRIKES. En rysk mångmiljonär har hittats död i sitt hem, flytandes i sin pool med en skottskada i huvudet. Han är den sjunde rika ryssen som hittats död i år, många av dem med kopplingar till energijätten Gazprom.

Vladimir Putin

Mångmiljonären Jurij Voronov är den sjätte ryske affärsmannen – flera av dem med kopplingar till gasindustrin – som har dött under oklara omständigheter i år.

Brittiska Independent skriver att den ryska mångmiljonären Jurij Voronov har hittats död i sitt hem på måndagen. Enligt tidningen hittades han flytande i sin simbassäng med en skottskada i huvudet och en pistol i närheten.

Jurij Voronov var chef för logistikföretaget Astra-Shipping, som arbetade för den ryska energijätten Gazprom.

Den ryska utredningskommittén undersöker Voronovs död, som för närvarande rubriceras som ett självmord med anledning av bakomliggande ”tvist med affärspartners” och stora ekonomiska förluster.

Sedan början av året har ytterligare sex stycken rika affärsmän hittats döda i sina hem. Flera av dem ska ha kopplingar till energibolaget Gazprom och två av dem dog i samma St Petersburg-förort som Voronov.

I februari hittades Alexander Tyulakov, 61, en finans- och säkerhetstjänsteman i Gazprom, hängd i sitt hem som ligger i samma område som Voronovs lyxvilla. Utredare sa att han hade tagit livet av sig. Det rapporterade bland annat CNN, med ryska medier som källa.

Tre veckor tidigare, i samma bostadsområde, hittades 60-årige Leonid Shulman knivhuggen till döds i sitt badrum. Shulman var transportchef på Gazprom Invest, en filial till energijätten som sköter dess investeringsprojekt.

I april rapporterade Daily Mail att den 51-årige Vladislav Avajev, före detta vice president i ryska Gazprombank, hittats död i sin lägenhet i Moskva, tillsammans med sin fru Jelena och deras 13-åriga dotter Maria.

Enligt uppgifter så ska familjen ha skjutits ihjäl. 51-årige Avajev ska ha legat död, med en pistol med hans efternamn inristat, när polisen kom till platsen. Familjen hittades av deras 26-åriga dotter, efter att hon inte kunnat nå någon av medlemmarna. Han hade kopplingar på hög nivå till den ledande ryska finansinstitutionen Gazprombank.

Samma dag skrev katalanska medier att tre personer ur en rysk familj hittats döda i sitt boende i Lloret de Mar, dit de åkt för att fira den kommande ortodoxa påskhelgen.

Sergej Protosenja, tidigare vice styrelseordförande för det ryska gasbolaget Novatek, ska ha mördat sin fru och parets 18-åriga dotter med en yxa medan de låg och sov, innan han hängde sig själv i trädgården. Sonen ska ha larmat polis från utlandet, efter att hans mamma inte svarat i telefon.

Den 1 maj dog generaldirektören för Gazproms skidorter i ryska Krasnaja Poljana Andrej Kurkovskij, 37, efter en fallolycka, enligt ryska Tass och Expressen.

Den 29 juni hittades multimiljonären Yevgeny Palant och hans fru Olga dödade i sitt hem. Enligt polisen ska frun ha huggit Yevgeny Palant flera gånger innan hon tog sitt eget liv. De ska ha hittats i hemmet av parets 20-åriga dotter.

Jurij Voronov blir den sjunde affärsmannen som nu hittats död.

-Pettersson säger att sju oligarker på kort tid verkar mycket för att bara vara tillfälligheter…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “En sjunde oligark hittad död

 1. jsundrar hur många oligarker det finns? om putin tar livet sv alla då finns det ju ingen som håller i produktionen?
  och vad gör han då

 2. Kleptokraten och gangstern Vladimir Putin är internationellt sett förbrukad. Får se om han pallar sig till G20-mötet den 15-16 November på Bali. Ljugormen Lavrov blev ovänligt bemött på G20 utrikesministermöte på Bali nyligen. Han drog iväg tidigare med svansen mellan benen.

  12
  1
 3. Så ännu en rysk oligark har dött av naturliga orsaker.
  Till naturliga dödsorsaker för ryska oligarker med familj räknas utöver sjukdom och hjärtstopp; Hjärnventilering med fjärrhålslagare, metallförgiftning av järn- eller stålimplement, defenstrering, nackmuskelstretchning meddels hängning i en snara samt intagande av kemiskt inkompatibelt ämne.

  12
  3
 4. Den som inte är fascist nog i statsledningens ögon tas av daga.

  Lyssna på fd finske ministern Alexander STUBB så förstår ni att Putin INTE kommer att ge sig.

  https://www.youtube.com/watch?v=vlB-pRqdyBg

  Det kommer att bli ett långt krig.

  Jag undrar om de svenska veckosluts fascisterna förstår den ryska fascismen? När den brutala vardagen står för dörren är det försent med böner.

  37
  9
  • Det kommer inte bli ett långt krig. Ukraina skjuter sonder massor av ammunitionsdepåer och angriper även tåg med ammunition. Ryssarna förbrukar idag den ammunition som produceras på en månad, på tre dagar i Ukraina. Ryssarna är snart helt utan ammunition. Vad ska de göra sen? Anfalla med käppar? Det spelar ingen roll vad Putin tycker. Är ammunitionen slut så åker ryssarna ut från Ukraina.

   34
   9
   • När kommer kriget att ta slut? Du skriver något om tre dagar?

    6
    24

Kommentera