Ryska soldater försvunna från bas vid finska gränsen

RYSSLAND. Militärfordon och soldater har försvunnit från militärbasen Alakurtti, nära den finska gränsen, visar satellitbilder som Yle beställt.

Alakurtti hör till Nordflottan, som är Rysslands senaste militärdistrikt. Nordflottans kärna är marinen, men också armén och flygvapnet ingår. Alakurtti var till 1940 en del av Finland men erövrades av Sovjet under vinterkriget. Bild: Otso Ritonummi / Yle

Runt 800, en typisk stridsgrupp, av basens 2000 soldater uppges ha flyttats därifrån, tillsammans med ett tiotal pansarvagnar. Sannolikt har de lämnat basen för att de ska till Ukraina och strida. Det är ett tecken på att den ryska armén är försvagad och att de inte kan prioritera gränsförsvaret mot Finland just nu, trots den nyliga Natoansökan, bedömer experter.

Ryssland är så pass försvagat att Finland inte förväntar sig någon attack just nu – eller de kommande åren. Man har skrapat ihop allt vad man kan hittills i Ryssland. Alakurtti är ett bevis på det. Man har tagit väldigt mycket av det som fanns kvar, säger krigsvetaren Ilmari Käihkö.

2S1 Gvozdika amfibiska bandhaubits på en militärövning i byn Sputnik i februari. Haubitstypen ingår i Alakurttis styrkor. Bild: Pavel Lvov / AOP

Läs mer på Svenska Yle…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Ryska soldater försvunna från bas vid finska gränsen

 1. Det gör nog bäst i att skicka iväg resten också och lämna tillbaka stället till Finland.

  27
  10
 2. Ryssens stridskraft är på upphällningen. Stopp på framryckningen, gör att Ukraina, kan fylla på vapnen. Inkräktarnas vapenbrist och omoderna utrustning, bådar gott för Ukraina. I ett utnötningskrig kommer ryska styrkor att få det riktigt svårt. En utveckling vore, ett par, tre mord i Kreml och ett massivt nederlag för ryssen.

  34
  14
  • Dax att NATO går in i Ryssland och straffar Putin, tveka inte och ställ upp solidariskt.

   14
   35
   • Oskar!
    NATO ska definitivt inte gå in någonstans. Organisationen är ett försvarsförbund. Dock, om då vore, vem tusan vill ha med ett nergånget land, fullt av okunniga orcer, att göra. Nej, låt Ryssland tyna bort i missär och fattigdom!

    22
    10
 3. När de högre ledarna inte vågar ge korrekt dålig information till sin diktator så uppstår ”Hitler-fenomenet” där ledaren/diktatorn tar beslut på helt oriktig information !

  Ingen vågade upplysa Hitler om att de armeer som han skickade order till inte längre fanns .

  Putins generaler vågar tydligen inte upplysa om i vilken status de Ryska armeerna är i.. .

  Nu i samband med natoansökan så kommer väl Rysslands förlust (?).
  Då ryssarna förlorar så kommer kanske atombomberna så att ALLA blir förlorare ! (?)

  23
  14
  • ”Pinnen har två ändar” atombomber har en benägenhet att besvaras. Putin är beredd på detta.

   20
   2
 4. Ukraina var en betydligt svårare nöt att knäcka än vad Putin räknat med!?

  42
  10
 5. Fascismen kommer inte att segra.

  När kriget är slut kommer ryssarna att behandlas som de fascister de är och inte vara välkomna mer än i Kina, Nord Korea, Syrien, Iran och Ethiopien.

  Folken i och omkring Ryssland kommer att rusta sig och vi kommer att få se ökade militariseringar. Till vilken nytta? Vad tycker miljöaktivisterna som hjälpt Putin att förminska kärnkraftens värde i elförsörjningen? Är ni nöjda nu?

  37
  11
 6. Snart kommer vi att få se bilder på utslagna vrak av fordon från Alakurttis bataljonsstridsgrupp. Eller de kanske redan har dykt upp.

  40
  9
 7. Kommer att ta lång tid för ryssen att återuppbygga sin förmåga. Nu skickar de helt tydligt till fronten den kader vars uppgift egentligen är att utbilda ny kanonmat, mycket bra. Därtill förlorade ryssen mycket VDV och annan elit i försöket att ta Kiev. Garnisionerna i Petsamo samt på näset har blivit rejält illa åtgångna vis fronten och att garnisionen i Alakurtti nu tömms på folk och utrustning är intressant därför att Alakurtti var under uppbyggnad

  Rapporterna om att Vitryssland sänder sina ammunitionsförråd och T-62 åt ryssen tyder också på att ryssen har mycket stora problem med att ersätta förluster.

  Kort sagt, varje orc, som gödslar en åker i Ukraina, är en mindre som Mordor kan skicka mot oss. Måtte Ukraina ha framgång i gallringen av orcer.

  45
  10

Kommentera