Den globala kärnkraftskapaciteten måste fördubblas till 2050

KÄRNKRAFT. Den globala kärnkraftskapaciteten måste fördubblas i mitten av seklet för att nå målen för nettonollutsläpp och bidra till att säkerställa energisäkerhet när regeringar försöker minska sitt beroende av importerade fossila bränslen, påstod Internationella Energirådet (IEA) i veckan, enligt Reuters.

De två reaktorerna i Barsebäck (bilden) stängdes redan 1999 respektive 2005. Dessutom stängdes två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen.

Flera länder siktar på att uppnå nettonollutsläpp i mitten av seklet, ett mål som forskare säger skulle kunna ge världen en chans att begränsa temperaturökningar till 1,5 grader Celsius över förindustriella nivåer.

Mitt i den nuvarande globala energikrisen, försöker regeringar också minska beroendet av importerade fossila bränslen för att säkerställa deras energisäkerhet.

För att nå nettonollutsläpp måste kärnkraftskapaciteten fördubblas till 812 gigawatt (GW) år 2050 från 413 GW tidigt i år, säger IEA i en rapport.

På 2030-talet måste den årliga tillskotten av kärnkraftskapacitet nå 27 GW. Omkring 260 GW, eller 63 %, av kärnkraftverken i världen är för närvarande över 30 år gamla och närmar sig slutet av sina initiala driftlicenser.

Även om det har gjorts åtgärder under de senaste tre åren för att förlänga livslängden för anläggningar som representerar cirka 10 % av den globala flottan, kan kärnkraftverk i avancerade ekonomier krympa med en tredjedel till 2030, sade rapporten.

”I dagens sammanhang med den globala energikrisen, skyhöga priser på fossila bränslen, utmaningar med energisäkerhet och ambitiösa klimatåtaganden, tror jag att kärnkraft har en unik möjlighet att iscensätta en comeback”, säger IEA:s verkställande direktör Fatih Birol.

-Pettersson säger att i Sverige har vi politiker som förtidsavvecklar fullt fungerande, effektiv, stabil och klimatvänlig kärnkraft. Detta till en kostnad av 100-tals miljarder. Hur det än går kommer det inte att räcka med migrantströmmen även om många tror det.

Samma politiker begär folkets förtroende den 11 september. Är det någon som tänker rösta på dem?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Den globala kärnkraftskapaciteten måste fördubblas till 2050

 1. Japp valet står mellan tre alternativ (eller en kombination):
  1. Mer kärnkraft
  2. Fortsatt fossilt (så länge lagret räcker)
  3. Strömavbrott, el-när-det-blåser o.s.v.

  Det finns vad jag kan se inga andra alternativ än tillbaka till stenåldern möjligen…

 2. Ledarsidorna om vindkraftsutbyggnaden i Sverige: ”Svenska Kraftnät varnar för att koppla in mera icke-planerbar energi i nätet. Vi har redan passerat gränsen för hur mycket nätet kan svälja utan skadeverkningar, orsakade av vindkraftens ständiga oplanerade svängningar i leveranserna….att utan konsekvensanalys fortsätta slösa bort våra pengar, på en ytterligare utbyggnad av en olönsam och opålitlig elproduktion med vindkraft, trots alla varningar från sakkunniga i energibranschen, är ett reellt problem för Sveriges framtid, som välfärdsland.”
  https://ledarsidorna.se/2022/07/stoppa-sloseriet-pa-helt-orealistiska-projekt/

  11
 3. Sossarna 22%
  Centern 4,9%
  Kommunisterna 9.3%
  MP 2.6%
  Så ser den rödbruna sidan ut.
  Jag återkommer med andra halvan när jag tittat lite noggrannare i korten .

  22
  1
  • Självklart så måste den det. Bygg nytt, skit i det gamla, och väck med vindkraftverken!

   15
 4. Med Miljöpartiet i en regering kommer det bli omöjligt för Sveriges del.
  En dåre fattar att man inte kan stänga ned kärnkraften samtidigt som man mångdubblar behovet av el.
  Elbilar kommer ställa pensionärer i en enorm skuldfälla vintertid med elräkningen.
  Även barnfamiljer och människor med låga inkomster kommer slås ut.
  Allt på grund av Miljöpartiet och deras terror mot
  vanligt hederligt folk.

  35
 5. Vägen framåt består inte av mastodontiska GIII-kärnkraftverk som de existerande utan av modulära GIV-kärnkraftverk i närheten av befolkningscentra. Förutom att leverera elkraft oberoende av transmissionsledningar så genererar de fjärrvärme samt ”upparbetar” avfallet från tidigare generationer. Avfallet räcker förövrigt i tusentals år vid någorlunda lika energianvändning.

  27
  1

Kommentera