Elpriset närmar toppnivå, igen…

ELPRISET. Trots att det blåser och vindkraft levererar skapligt, dock mindre än normalt så rusar priset på el. I södra Götaland (elområde 4) gick kostnaden i måndags upp till 3:30 kronor per kilowattimme, enligt elbörsen Nordpool. Det är att jämföra med 1:96 dagen innan – en ökning med 69 procent. Tisdag och onsdag ser likadana ut.

Spotpriset på Nord Pool Spot omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader. 

Mätt per dag är det nuvarande dagspriset i södra Sverige det högsta sedan i slutet av förra året, där det under tre dagar sköt i höjden till ett toppris på 4:26 kronor per kilotwattimme den 21 december.

Enligt Gustaf Rundqvist Yeomans, elmarknadsanalytiker vid Sweco, beror ökningen på att gas- och kolpriserna har rusat under den senaste veckan till följd av minskade gasleveranser från Ryssland till Tyskland – vilket har fått priserna i resten av Europa att stiga kraftigt.

På grund av handelsförbindelserna mellan Norden och kontinenten påverkar det i sin tur de svenska elpriserna.

“Att prisökningen kommer efter helgen beror delvis på att elanvändningen ökar efter ledigheterna, vilket stärker priskopplingen. Priskopplingen har under de senaste dagarna även förstärkts av en mindre nordisk vindkraftsproduktion jämfört med normalen”, skriver han i ett mejl.

Vad gäller framtidens priser beror det i stor utsträckning på utvecklingen på gasmarknaden och vad som kommer att ske med de ryska gasleveranserna, enligt Rundqvist Yeomans. På kort sikt påverkas även elpriserna av väder och vind.

Priset ökar även i elområde 3, som innefattar större delen av Svealand och norra Götaland. Från att ha kostat 0:91 kronor per kilowattimme i söndags ökade priset under måndagen till 2:10 kronor, för att sedan gå ner en aning under tisdagen.

Därefter går priset åter upp under onsdagen till 2:60 kronor – en ökning på tre dagar med 181 procent.

I norr är priserna fortsatt låga. För elområde 1 och 2 ligger priserna kvar på 0:40–0:50 öre per kilowattimme. Enligt Rundqvist Yeomans beror det på flaskhalsar i transmissionsnätet mellan elområdena, och en kraftig utbyggnad av vindkraft i norra Sverige.

-Pettersson säger att vi har 5000 vindkraftverk i landet och jag tror inte det hjälper med 50.000…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Elpriset närmar toppnivå, igen…

 1. I Tyskland som ju genom sin kvinnliga marionett i EU,är den som söker spoliera hela Europa.
  Såg i går ett inlägg i tysk TV där man rådde hyresgäster som har en balkong i västerläge,att anskaffa solpaneler för att bidraga med el !!!
  Vansinnet har som bekant inga gränser,för Gröna extremister……
  Vidare skulle ytterligare 5.000 Vindmöllor monteras upp över landet.

  6
  1
 2. Ju fler vindkraftverk, desto HÖGRE elpriser. Vi gräsrötter måste inse att vi blir bedragna av EU elmarknads-system. Detta är bara avsett att kolonisera Sverige/Norden och hämta “billig” el norrifrån, där Nordborna täcker kostnaderna för överföringen.
  KLIPP KABLARNA MOT VÄSTEUROPA.
  Återstarta värmekraftverken.
  Återstarta R1 o R2
  Återstarta reservkraften i Uddevalla (och Nynäshamn)
  Ge direkt bygglov för nya reaktorer i anslutning till de äldre kärnkraftverken. Sedan får vi se vem som vill investera.

  12
 3. Bidragsinvandrarna är troligen tillräckligt många för att säkra högt elpris. Det påverkar ju inte dem. Svenskarna betalar. En strimma av hopp är höga elräkningar innan valet.

  23
  1

Kommentera