Vattenfall öppnar för nya kärnkraftverk vid Ringhals

ELFÖRSÖRJNING. Vattenfall har beslutat att utreda möjligheten att bygga minst två minireaktorer vid Ringhals, uppger bolagets vd Anna Borg för TT. Detta för att möta den ökade elförbrukningen.

Anna Borg, vd Vattenfall. Pressbild. Statliga Vattenfalls vd Anna Borg tjänar 1 351 417 kronor – i månaden. Ja, ni har läst rätt, i månaden år 2021. Jag vet inte om lönen höjts i år.

Enligt bolaget ska en förstudie ligga klar vid årsskiftet 2023–2024 och vid grönt ljus kan en första SMR-reaktor tas i drift i början av 2030-talet.

Om vi ska bygga det här så är en förutsättning att det är lönsamt, säger Borg.

Det finns i nuläget inga etablerade processer för tillstånd hos Strålsäkerhetsmyndigheten, det arbetet behöver fortfarande göras, menar Borg.

-Pettersson tror det är politik, Vattenfall investerar i kärnkraft i Estland, det har redan forskats och gjorts studier.

Nåväl, vid Ringhals! Vattenfall är ett helstatligt energiföretag. Årsskiftet 2019/2020 stängdes reaktorn Ringhals 2 och vid skiftet 2020/2021 stängdes Ringhals 1 enligt Vattenfall och många andra fullt fungerande anläggningar.

Men två SMR ger betydligt mindre energi än de som stängts.

Vattenfalls analys om kärnkraften i Ringhals visar att verken stängdes i onödan. Troligen efter politiska påtryckningar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Vattenfall öppnar för nya kärnkraftverk vid Ringhals

 1. ”Klimatomställningen” verkar mest handla om att slösa, slit och släng. Ökad resursförbrukning, kassering av fungerande kraftverk (Ringhals, Öresundsverket m.m.), suga koldioxid och lagra i berggrunden (omvänd gruvdrift alltså), dubbla energisystem (eftersom sol/vindkraft inte kan leverera ensamt), komplicerade och stora ladd och batterisystem.

  SMR är säkert bra men vi har ju som sagt kärnkraftverk som idioter stängt ner, öppna dem först!

 2. Vi har elbrist NU således vi behöver starta upp NU, vi kan inte vänta till 2030. Vår regering kanske inte begriper det men det kommer en vinter i år också och då måste vi ha en tryggad elförsöjning klar tills dess. Detta är den tidsplan vi måste förhålla oss till. Dessutom måste vi göra oss totalt oberoende av de kinesiska vindsnurrorna, annars är vi sårbara för utpressning.

 3. Hon tjänar typ 64 lock om dagen?
  Så hon drar in lika mycket på 2-4 dagar som en panchis får på ett år…

  SVENSK GALENSKAP MAX….
  Men inget får hon med sig i gropen……. oavsett 🙂

 4. Den av miljöpartiet förordnade VDn för Vattenfall vågade inte säga varför fungerande kraftverk lades ner. Nu säger hon och den iranska miljöministern att de små nya kan vara i drift om 10 år. Så länge ska vi pinas med idiotiskt onödiga priser.

 5. Nu blev Socialdemokraterna Hjältar
  efter år med MP vid sidan, som tillsammans förstört hela elproduktionen och lyckats höja priserna så löningen rinner rakt ut fortare än ett blixtnedslag, så k öppnar de upp för kärnkraft, allt enbart för att de ser att väljarna går i taket och förbannade på partiet.
  Men som sagt har inget igentligen hänt för det är samma valfläsk som vanligt och kan tas tillbaks i morgon.
  precis som allt annat de lovat de senaste åren.

  18
 6. Starta de reaktorer som redan finns. Det är höga elpriser nu när det är sommar, snart är vintern här.

  23

Kommentera