Nya sanktioner mot Ryssland

UTRIKES. G7-gruppen (Group of Seven) är en informell gruppering som består av sju av världens största industriländer som också är demokratier: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.

G7-länderna har kommit överens om nya sanktioner mot Ryssland i form av ett förbud mot guldimport från landet. Beslutet kommer att presenteras under toppmötet som inleds på söndagen, uppger Bloomberg.

Ryssland bryter ihop med Kina och Australien mest guld i världen och befintliga sanktioner har redan i princip stängt ner de europeiska och amerikanska marknaderna för landet. Men det nya beslutet kommer att helt kapa banden mellan den ryska industrin och världens två största handelsplatser: New York och London.

Ryssland exporterade guld för 15 miljarder dollar till London år 2021.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Nya sanktioner mot Ryssland

 1. Rubeln har ju stärkts, men då man ser efter varför är det ytterligare ett svaghetstecken för rysk ekonomi, dvs importen har minskat drastiskt pga både sanktioner och vikande efterfrågan. Rubelns stärks pga oljepengarna som kommer in kombinerat med att valuta flyter inte ut ur Ryssland pga att importen sackar. Rysk industri (bäde civil och krigs) är beroende av utländska komponenter och ryssens krigsindustri är beroende av ukrainska leverantörer ( som av någon dunkel anledning vägrar sälja till Ryssland i dagsläget.)

  10
 2. Hur mycket har dåren Putin kostat det Ryska samhället i reda pengar?
  Att han har kostat många människoliv vet vi ju, men i hans ögon är ett
  människoliv inget värt, om man inte tycker som han själv.

  13
  4
 3. Dom allra flesta sanktioner mot Ryssland, har istället drabbat oss!
  Och när Tyskland slutade importera olja och gas och när sen gasen stängdes av så klagade dom och sa att det var en krigshandling mot Tyskland..
  Tyskland styrs i dag av socialister bara så att Ni vet!
  Jag har absolut inget emot sanktioner mot Ryssland, men det måste naturligtvis vara sanktioner som i första hand inte drabbar oss själva!
  Varför ska vi betala med skyhöga drivmedelspriser så att Ryssland istället kränger sin olja till Kina och Indien?
  Helt värdelöst och samtidigt också ett tydligt tecken på att fullkomliga idioter styr bl.a. EU.
  Vi tjänar inget på att bli utarmade i en bojkott för att straffa Ryssland, som ändå inte berörs nämnvärt annat än feta rubriker i EU:s alla vänstertidningar!
  Tala om fred istället, försök att lösa konflikten innan hela Ukraina är sönderbombat och ett tredje världskrig lurar bakom hörnet!
  I en konflikt måste alla både ge och ta!

  20
  28
 4. Ryssland har återinfört guldmyntfoten, där cirkulerande rubel backas upp av guld. Därför har rubeln ökat i värde gentemot dollarn. Om det fortfarande finns de som tror att sanktioner ska leda till Rysslands kollaps så kan jag bara säga att de har fel. Kanske borde Väst istället lägga kraft på Ukraina, ett av Europas mest korrupta land (https://www.youtube.com/watch?v=Y_1-nPjYu3o) och Zelensky vill förbjuda största oppositionspartiet. Det finns motståndare till Zelensky i fängelserna. Så jag förstår inte hur EU kan ta upp Ukraina som en framtida medlem i EU, trodde att det bara var demokratier som fick vara med där

  27
  38
  • Guldmyntfot betyder att staten garanterar sedlarnas värde genom att köpa tillbaka sedlarna mot en bestämd mängd guld.

   Ryssland har INTE återinfört guldmyntfoten!

   Däremot har Ryssland satt ett fast pris på guld som bankerna tvingas sälja för till staten. (5000 rubel/oz) Priset ligger UNDER världsmarknadspriset. Alltså, ryska banker tvingas sälja till underpris till ryska staten. Det är ett sätt att fejka en stabil rubel. Eftersom man bara får 5000 rubel ser det ut som att rubeln är värdefull. Den som istället försöker växla in sina rubel mot guld eller dollar upptäcker att ingen vill använda den officiella kursen.

   Dessa fejkade växelkurser har gjort att den svarta marknaden har återuppstått som under sovjettiden. Det kan handla om 30% sämre värde på rubeln och höga växlingsavgifter. Om det ens går att växla in rubel.

   Allt handlar om rysk propaganda som vissa gärna tar till sig!

   30
   11
   • Ryssarnas guld-rubeln koppling är lite mer kompliserad och illsinnad. Som du har märkt ryssarna kräver att olja och gas ska betalas med rubeln. Om rubeln skulle vara mindre värt, som du antyder, då skulle köparen av ryskt olja få sitt olja mycket billigare genom att köpa rubeln med rubelns värkliga (~30%) lägre växelkurs.

    Om guldpriset skulle skjuta mot höjder. en investerare skulle tjäna mycket genom att sälja sitt guld/guldsertifikatet och få till exempelt dubbelt så mycket olja för sitt guld.

    Dom västerländska storbankerna har sold enorma mängder papperguld-sertifikater vilka dom har lovat byta till fysiskt guld. MEN bankerna har inte so mycket guld – ingen har – bankerna räcknar helt enkelt att köparna av detta pappersgold kommer inte att göra ”run on the banks guld reserves”.

    https://www.bullionstar.com/blogs/bullionstar/what-sets-the-gold-price-is-it-the-paper-market-or-physical-market/

    Vi nu har enormt inflation, och världskrig som hotar, samt pörsras, samt nya pandemivågor, OCH ändå ligger guldpriset lågt. Ändå guld priset värkar numera följa börskursserna som en vanlig börsnoterad värdepapper. Om guldpriset skulle stiga mycket, dom investerare som har köpt dessa pappersguld skulle vilja byta sina certifikater mot fysiskt guld för att sedan byta guldet mot rubeln (5000rubel/1g) och till slut köpa relativit billigare olja/gas eller andra råvaror med dom rubels.

    Det ryska guld-rubeln kopplingen kan värka vara svagt och det är troligen inte jättemycket guld som säljs till ryska staten med det fasta priset, men ändå den där guld-rubeln kopplingen möjligtgör priskopplingen till andra råvaror. OCH om guldpriset skulle börja stiga eller falla mycket, skulle västerländska bankerna med sina guldsertifikater få stora problem. Och för att undvika dessa problem vill man nu förbjuda guldhandeln med ryssarna.

    4
    5
   • @Granne… om rubeln hade sitt verkliga (låga) värde skulle priset på rysk olja vara högre i rubel räknat. Nu säljer ryssarna oljan billigt i rubel räknat, men kompenserar sig genom att tvinga folk betala hittepå-pris för att få rubel. Alltså, fejkkurs på rubeln! Titta på vad rysk olja kostar i guld istället så blir det hela rätt.

    11
    3
   • @Granne… egentligen är det inte guldet som går upp, det är nog snarare fiat-valutor som tappar sitt värde om guldet ”rusar”.

    I Sverige har guldpriset ökat mycket mer än i USA. Det beror på att svenska kronan tappat i värde så att vi tvingas betala mer för guldet. (Och allt annat vi vill köpa. Det märks mest när vi är på semester.)

    10
  • Nu har ingen lovat Ukraina att få bli medlem i EU. Ukraina har fått bli kandidatland och sedan är det en lång rad villkor som måste uppfyllas som tar minst 10 år, kanske 20 år.

   Turkiet blev kandidatland 1999 och där är inget medlemskap i sikte.

   https://www.consilium.europa.eu/sv/policies/eastern-partnership/ukraine/

   När det gäller korruption och brist
   på demokrati så är Ukraina bland de värsta länderna i Europa, bara Ryssland är sämre på det mesta.

   21
   2
   • “När det gäller korruption och brist på demokrati så är Ukraina bland de värsta länderna i Europa, bara Ryssland är sämre på det mesta.”

    Men vad bra att EU, USA och västländer fortsätter att, utan kontroll eller motprestationer, ösa in pengar och vapen till ett korrupt Ukraina. Det löser säkert alla problem och freden kommer närmare och den ekonomiska situationen i Europa och USA blir därför bara bättre. Heja Ukraina och Zelensky:)

    Dubbelmoral är dubbelt så bra. Eller hur var det nu?

    9
    18
 5. ja guld är ju en valuta som igentligen är stabil? glfet ökar i pris dels för den dåliga ekonomiska erksamhet som man har i Sverige bland annat. stt sen försöka stoppa handel med guld verkar fulständigt vanskligt om !an käper något och betalar i guld då får man det man vill ha .oavset om det är krygerrand eller tacker ..guld är ju den enda säkra valuta där statae försöker konfiskera allt historisk.
  en sak är säker man tar helre guldmynt ån svenska inflations kronor.
  detta är en flopp utan like skapat av dioter som försöker lura den mindte bemedlade delen av folket

  18
  1
 6. Enligt finasnyheterna har Kinas handel med Ryssland rasat, exporten till Ryssland har minskat rejält, det enda som ökat är kinesiska köp av olja. Trenden är att kinesiska företag är ovilliga att sälja till Ryssland samt att efterfrågan i ryssland minskat drastiskt.

  19
  2
 7. Kan man gissa att sanktionerna bara får en marginell effekt. Om nu Indien plötsligt börjar sälja en massa guld, ska man lägga sanktioner även på dem. Likaså Brasilien?
  Tror det blir som med oljan. Det finns alltid någon som är villig att handla. Låt vara att det är rea priset, men ändå.
  Det kommer att bli spännande att se hur Europa kommer att hantera höst och vinter. Ska olje och kol kraftverken få gå för fullt. Och ska vi pausa alla miljömål under tiden ? Kanske vi även i Sverige kan pausa utsläppsmålen och ta bort all reduktion ur bränslet .
  Eller ska vi börja förbjuda folk att ladda sina bilar vissa dagar/tider.
  Framtiden blir spännande!

  37
  7
 8. som sagt
  …va väll så sent som 1658 de’stod klart att Skåne genom freden
  i Roskilde hade blivit Svenskt på riktigt…då stupade säkert ett
  större antal Svear som likt Ryssar idag försöker befria Ukraina
  …alltid knepigt dedär me gränser för styrande bland oss Homo
  sapiens…språkmässigt (som Adolf va inne på) så hade han rätt
  då språkgrupper när de beboddes av Tyskar, är som dialekter ’
  dåsom det är idag mellan Norskan och Svenskan…vad är rätt å
  vad som är fel vore lajban å få veta egentligen…skall den ena
  eller andra stormakten fälla detta avgörande med gränser?
  borde inte de enklaver som bebos av folket avgöra själva var
  gränsen EN GÅNG FÖR GOTT FÅ avgöra var gränsen ska gå?

  19
  7
  • Det finns regler att följa vid tvister som även Ryssland har erkänt.

   Enligt internationell rätt är det inte tillåtet att militärt angripa ett annat land, däremot har alla länder rätten till självförsvar vid angrepp.

   Ryssland bryter först och främst mot våldsförbudet, vilket finns specificerat i FN-stadgan, det står bortom allt tvivel. Ukraina har rätt till självförsvar på grund av den aggression som Ryssland nu utövar mot Ukraina. Ukraina har också rätt att begära hjälp från andra stater, och andra stater har rätt att hjälpa Ukraina.

   FN-stadgan tillåter två undantag från våldsförbudet: självförsvar vid ett väpnat angrepp och efter beslut av FN:s säkerhetsråd.

   Förutom våldsförbudet i FN-stadgan bryter Ryssland också mot skyldigheten att lösa tvister på fredligt sätt.

   Sverige och Finland löste frågan om Åland fredligt. Fast ålänningarna ville tillhöra Sverige.

   I Ryssland försökte Tjetjenien bli självständiga men de bombades till grus.

   Att låta folket bestämma låter fint men medför stora problem. Ska hela Ukrainas befolkning få rösta om Krim ska tillhöra Ryssland eller bara dom som bor kvar på Krim efter att de kritiska har körts bort.

   Ska den ryska befolkning i Narva, Estland få rösta eller hela Estlands befolkning?

   30
   8
   • Man ska nog inte som USA och Nato-länderna som för krig runt om in världen ställa sig på åklagarens bänk, det blir bara hyckleri! Ukraina skulle följt Minskavtalet och get f-n i att beskjuta de östra delarna sen kuppen 2014 så hade detta aldrig hänt. Petterson kanske skulle ta reda på fakta och sluta läsa MSM-propagandan? Sen att kalla G7-länderna för demokratier är ju rent nonsens! Schweiz är väl det enda land som är i närheten att få kalla sig demokrati…

    18
    27
   • I Minskavtalen 1 och 2 ingick att Ukraina skulle få kontroll över sina internationellt erkända gränser. Det skedde aldrig och då sprack resten. Herr Benny kanske skulle ta reda på fakta och sluta läsa vad du nu läser.

    Avtalen undertecknades i Minsk 2014 och 2015 men har aldrig helt följts.

    Minsk 2-avtalet är en 13 punkter lång överenskommelse om bland annat vapenstillestånd och att Kiev ska återfå kontroll över gränsen mot Ryssland. Utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk ska få en speciell status med visst självbestämmande.

    Vilka krig för Nato runt om i världen? Det är inget jag hör talas om.

    Demokratidefinitionen får stå för dig. Jag delar den inte.

    20
    9
  • Det var nog så att Skåne erövrades och blev Svenskt 1658.

   Men jag tror att Skåne blev ”svenskt på riktigt” först efter Skånska kriget 1775.

   Danske kungens order om förfärlig terror mot Skåningarna fick dem att vända sin lojalitet mot Sverige i stället.

   Jag undrar stilla om inte den egentliga orsaken till Sveriges erövring 1658 berodde på Danmarks ”missbruk” av den geografiska förträngning som Öresund är.
   Danska kungar hade nog målsättningen att hindra Sverige att komma ut på Atlanten.
   MVH
   Jönsson.

   19
   • Kriget började 2014. Nu slåss ryss mot ryss. Många ryssar i området vill vara ukrainare.
    Putin gjorde samma i ossetien. Inte mycket protester från väst. Han trodde invasionen skulle ta några dar. Inger motstånd
    Europa består av olika folkslag och grupper. Stalins tvångsförflyttningar gjorde att det var fler ryssar än Ester i Estland. Ester var andra klassen styrda av ryska(sovjetiska) politruker.
    Vi var där efter befrielsen. Det är panik om de ska hamna bakom järnridån igen.
    Mina vänner är här nu. För att lämna Ryssland måste de ange skäl som ska godkännas. Släkt gick bra. De kunde ta sig till Finland och flyga därifrån. Finland håller en korridor öppen,många flydde den vägen.
    Järnridån var för att låsa in folket. Inte hålla fienden borta…

    13
    1

Kommentera