EU ger Ukraina och Moldavien kandidatstatus

EU. Under torsdagen enades EU-ledarna om att ge Ukraina och Moldavien kandidatstatus för medlemskap i unionen, skriver rådsordförande Charles Michel på Twitter.

Ett historisk ögonblick, enligt Michel, som också gratulerar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Moldaviens president Maia Sandu, samt ländernas befolkningar.

”Vår framtid är tillsammans”, skriver Michel.

I en tweet tackar Volodymyr Zelenskyj EU-ledarna för stödet till Ukraina.

”Ett unikt och historiskt ögonblick”.

Maia Sandu uttrycker sig i liknande ordalag, och beskriver beskedet som en ”stark signal”.

Ukraina skickade in en officiell ansökan om att bli medlem i EU bara dagar efter att Ryssland inlett den fullskaliga invasionen av landet. Ansökningar från Moldavien och Georgien följde kort därefter.

Georgien får vänta på att få kandidatstatus. Georgien, Moldavien och Ukraina har olagligt ryska trupper på sitt territorium.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “EU ger Ukraina och Moldavien kandidatstatus

  1. Jamen va bra, nya kandidater, nya ev utgiftsposter.

    Vi minns Stefan Löfven som åkte ner till Bryssel för att förhandla om EUs återhämtningsfond. Det skulle inte kosta Sverige något, sa han när han åkte iväg. Idag vet vi att när han sen kom hem igen hade han skuldsatt Sverige med ca 150 miljarder. Tack Stefan, som om inte de pengarna skulle behövas här hemma.

    Ukraina kandidatstatus? Än är de ej medlemmar och om de blir det, vilka kan man gissa får vara med och bygga upp landet igen ? Sverige?
    Det kommer att kosta.

Kommentera