HIMARS raketartilleri-system är på plats i Ukraina

UKRAINA. Det amerikanska robotsystemet HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) är nu på plats i Ukraina. 

”Tack till min amerikanska kollega och vän försvarsminister Lloyd Austin för dessa kraftfulla verktyg! Sommaren kommer att bli varm för ryska ockupanter,” skriver den ukrainska försvarsministern Oleksii Reznikovpå på Twitter.

HIMARS är ett av världens mest avancerade robotsystem med över 70 kilometers räckvidd. Det ger Ukraina som befinner isg i en allt mer pressat läge i de östra delarna av landet, en helt ny möjlighet att skjuta långt in bakom de ryska frontlinjerna. 

Robotsystemet har levererats mot ett ukrainskt löfte att inte skjuta över gränsen till Ryssland eftersom det skulle öka spänningarna mellan NATO och Ryssland. 

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “HIMARS raketartilleri-system är på plats i Ukraina

 1. Se där ja! Ytterligare ett vapensystem som skall testas på europeisk mark med människor som måltavlor. USAs generaler och kongressrepresentanter myser och gnuggar nävarna. Det gör tillika den
  amerikanska krigsindusrin.
  Ser ingen i EU vad som verkligen pågår? Kriget underhålls för att göda den globala krigsindustrin med miljardärer och oligarker som vinnare. Inte utan att man undrar vem som orkestrerat det hela.
  Nu har man hamnat där man inte ville, ett långt utdraget krig, människorna är det ingen som ser längre.

  • Dom flesta i EU och på andra håll ser nog att Ryssland olagligt och onödigt anfallit flera grannländer i strid med FN-stadgan och att enligt samma stadgar får landet som anfallits försvara sig och det är också lagligt enligt FN att hjälpa det anfallna landet. Ryssland har dessutom godkänt FN-stadgan.

   När det gäller HIMARS systemet är det väl beprövat sedan drygt 20 år och behöver knappast testas, däremot kan det förhoppningsvis stoppa Putins gäng och spara liv på sikt.

 2. Jag förutspår att ryska artilleriförluster kommer att skjuta i höjden nu.
  Istället för halvt dussin till dussin rör per dag till tjogtals per dag.

  26
  14
  • En sak att raketartillerisystemen kommer in i landet. En helt annan sak att få ut dem på slagfältet fortfarande i stridbart skick. Stor andel skrotas av ryska missiler redan vid ankomsten.

   15
   26
   • Fortsätt med ditt önsketänkande.
    Men de första systemen finns redan i frontlinjen. Ryssland är upptagna med att skicka sina fåtal robotar mot viktiga militära mål som bostadskomplex, skolor och köpcenter så de har inga robotar över att skicka mot Ukrainas militära depåer, om de visste var de är – vilket de inte gör.

    Ett HIMARS kan avlossa 1 salva var 5:e till 10:e minut mot en salva var fjärde timme som de ryska raketsystemen klarar av och varje enskild raket i en HIMARS salva kan riktas mot ett enskilt mål i motsats till de ryska som är dumma salvor som slår ner i ett generellt område.
    Det innebär att en salva från ett HIMARS slår ut 12 artilleripjäser och 10 minuter senare slås ytterligare 12 ut och så vidare.

    14
    3
 3. Det här är utmärkt. Det sätter press på Putin. Om Putin gör något dumt så kommer Moskva angripas.

  31
  22
 4. De missade den lilla detaljen att inte skjuta mot civil befolkningen.
  Ett proxy krig som kommer att sluta i tragedi för just civil befolkningen.
  Hatet mot Putin har drivit på den utveckling vi ser just nu.
  USA och västvärlden har mängder med blod på sina händer.

  https://youtu.be/3maIN4-ZJl8

  29
  40
  • Såvitt jag vet är det Ryssland som angripit Ukraina. I Budapestavtalet lovade USA, Storbritannien och Ryssland att försvara Ukrainas gränser. USA och Storbritannien gör precis vad de lovat men vad gör Ryssland?

   37
   19
   • Som Ryssland alltid brukar att göra, överenskommelser ska hållas av alla
    andra länder , men inte av Ryssland!

    34
    15
   • Anders Nilsson

    Vem försvar och vem attackerar civilbefolkningen i donbas området?

    14
    26
  • Och Ryssland är givetvis helt utan skuld till att dom råkar att befinna sig i ett grannland. Det kan inte va lätt att va enögd?

   32
   14
   • Gammeldags Svensk: Det är Ryssland som håller på att mala Donbass till grus med sitt artilleri. Har du inte fattat det?

    Enligt FN-stadgan är Ryssland en olaglig angripare.

    Enligt samma stadga har Ukraina rätt att försvara sig och det är även lagligt för andra länder att hjälpa Ukraina.

    Det är Ryssland och deras sympatisörer som blodar ned världen. Ingen annan.

    27
    12
   • Pettersson

    Du menar att Ryssland har gått in i Donbas området för att bomba det?
    Skojar du?
    Ukrainas arme’, Azov bataljon och aidar bataljon har bombat donbas området i 8 år.
    De är Nato tränade nazister som står för civila offer medan Ryssland för militära.

    12
    32
   • Donbass tillhör Ukraina enligt alla internationella regler och avtal med Ryssland. Innan 24 februari hade separatisterna och Ryssland illegalt ockuperat ungefär en tredjedel. Nu försöker Ryssland ”befria” resten av Donbass genom att bomba det till grus.

    Det verkar tyvärr vara Rysslands taktik att bomba sönder all civil infrastruktur. Det blir inte mindre sant för att du tjatar om nazister och vägrar inse verkligheten.

    28
    10
 5. L loid Austin härlig afroamerikan, han skulle vi ha istället för Peter Hultqvist denbleke tomhylsan.

  29
  7
  • En vasall bland alla andra: ”Immediately after retiring as CENTCOM Commander, Austin joined the board of Raytheon Technologies, a military contractor, in April 2016. As of October 2020, his Raytheon stock holdings were worth roughly $500,000 and his compensation, including stock, totaled $2.7 million. On September 18, 2017, he was appointed to Nucor’s board of directors. On May 29, 2018, Austin was appointed as an independent director on the board of Tenet Healthcare. He also operates a consulting firm and has been a partner at Pine Island Capital, an investment company with which Secretary of State Antony Blinken and Michèle Flournoy are affiliated.” (Wikipedia)

   Det är Raytheon som lurat på tomhylsan den dyra mediokra luftvärnsrobotens MIM-104 Patriot.

   9
   19

Kommentera