Sveriges nationalfjäril

NATUR. Citronfjärilen är Sveriges nationalfjäril. Citronfjäril (Gonepteryx rhamni) är oftast de första fjärilar vi ser om våren. De citrongula hannarna flyger minst ett par veckor tidigare än de vita honorna, och laddar upp med nektar inför parningen.

Citronfjäril vid Petterssons torp

Nu har citronfjärilen blivit framröstad till Sveriges nationalfjäril i en omröstning med drygt 20.000 deltagare. Den fick närmare 40 procent av rösterna. Omröstningen om Sveriges nationalfjäril anordnades av Fjärilshuset, Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, Sverige Entomologiska Förening, Svensk Dagfjärilsövervakning och trädgårdsföretaget Hasselfors Garden.

Citronfjärilen är vår mest långlivade fjäril och enstaka individer kan leva upp till ett år. Den övervintrar som vuxen i naturliga hålrum som stubbar.

Några andra fjärilar utanför torpet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Sveriges nationalfjäril

 1. Där gjorde de rätt! Citronfjärilen är otroligt skimrande fin i sin enkelhet!

 2. Sveriges nationalblomma blev tydligen liten blåklocka, vilken tur att det inte blev blåsippan som ju väl närmast är brunkletad då den är SDs partisymbol.

  • Amiralen är fin men inte lämplig som nationlfjäril då den invandrar till södra Sverige varje år och sällan övervintrar.

   Vissa år uteblir den nästan helt och vissa år fortplantar den sig inte i Sverige.

   11
   21

Kommentera