Sverige har stora problem. Arbetslösa tackar nej till jobb…

ARBETSMARKNAD. ”-Vi får lära dem vikten av att komma i tid och att faktiskt dyka upp. Vi har en del ogiltig frånvaro, där de helt enkelt inte kommer till jobbet. – De kan mycket om sina rättigheter, men nästan ingenting om sina skyldigheter.”

Nu ryter allt fler företagare ifrån. Arbetslösa dyker inte upp på intervjuer, tackar nej till jobb och medarbetare kommer inte i tid när de väl har ett jobb. ”I Sverige är det låg status att både ge och få service. Det är grundproblemet”, säger krögaren Markus Aujalay till Tidningen Näringslivet.

Arbetslösa tackar nej till jobb, dyker inte upp på intervju och ställer höga krav på lön, stimulans och status. Nu larmar företag i en rad branscher om att de inte hittar människor att anställa, inte minst i besöksnäringen.

För någon vecka sedan fanns tiotusentals sommarjobb kvar att söka på Arbetsförmedlingens platsbank trots att sommaren har börjat. Många av jobben lär förbli vakanta. Tidningen Näringslivet har pratat med företagare som vittnar om en hopplös jakt på medarbetare.

Kändiskocken Johan Jureskog skrev häromdagen i en debattartikel i Dagens Industri att återväxten i branschen är hotad och att det handlar om en strukturell kris. ”Vi tappar i attraktivitet hos yngre generationer”, skrev Jureskog.

Markus Aujalay, som bland annat driver restaurangen Tegelbacken i Stockholm och är domare i tv-programmet Sveriges Mästerkock, håller med. Han menar att branschen brottas med en lågstatusstämpel som försvårar rekryteringen.

I Sverige är det låg status att både ge och få service. Inga politiker pratar om praktiska yrken eller serviceyrken i sina valdebatter. Det måste ske en förändring så att föräldrar och vuxna börjar prata om fördelar med bland annat vår bransch, säger han till TN och fortsätter: – I många delar av världen finns det en fin tradition, yrkesstolthet och status att jobba på restaurang, inte i Sverige. Det är grundproblemet.

På Kolmården i Norrköpings kommun är Jeanette Sandberg affärsområdeschef med ansvar för Vildmarkshotellet och de kommersiella delarna av djurparken. Hon vittnar om problemen med att anställa, inte minst på grund av att många erfarna medarbetare lämnade besöksnäringen i samband med pandemin. – Vi får slita mycket mer nu och utbilda själva, säger hon.

Nyligen genomförde Kolmården, i samarbete med Arbetsförmedlingen, en så kallad audition, för att rekrytera medarbetare till en skräddarsydd utbildning med garanterad jobb efteråt. 50–60 personer var anmälda, berättar Jeanette Sandberg.

20 dök upp, varav tio var på fel möte och på fel dag. ”De kan mycket om sina rättigheter, men nästan ingenting om sina skyldigheter.”

Det slutade med att tre personer gick utbildningen. – Vi fick göra om utbildningen när de var så få, så de fick lära sig mer på plats i hotellet.

Kolmården behöver anställa ungefär 800 personer varje säsong varav 130 till Vildmarkshotellet. I år har det varit bekymmersamt.

Vi klarar det, men det är på håret. Det skulle inte skada om vi var några fler. Det är några särskilt kritiska veckor i juli, men dem klarar vi tack vare att vi har kunnat hyra in personal, säger Jeanette Sandberg.

Läs vidare på TN…

-Pettersson säger att den som inte vill arbeta ska inte ha några bidrag. Var har stoltheten att försörja sig själv tagit vägen, att börja med ett ”skitjobb” och sedan arbeta sig uppåt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Sverige har stora problem. Arbetslösa tackar nej till jobb…

 1. when will they ever learn… Så länge man använder skattebetalarnas resurser verkar ingen i regering vara kapabel att ta lärdom av verkligheten. De vill ständigt pumpa in nya och fler miljarder på hopplösa önskedrömmar.

 2. Restaurang har låga löner, dålig arbetsmiljö, dåliga arbetstider och nästan obefintliga möjligheter till karriärutveckling. Dessutom är branschen ökänd för fiffel, svartjobb och oseriösa aktörer.

  Inget mysterium att de har problem med återväxten.

 3. Enl. koranen är mannen Skyldig att försörja sin familj. Alltså är bidragsberoende Haram.

  17
  1
 4. Förr i tiden började många (även jag) med ett enkelt jobb som första jobb. Det enkla jobbet var inte alltid så kul men gav en referens som man kunde hänvisa arbetsgivare till när man sökte nytt jobb. I dag vill ingen ha dessa enkla jobb men de kan knappast få ett kvalificerat jobb som första jobb när de inte ens kan ge en referens till någon som kan påvisa deras arbetsduglighet.

  18
 5. Bidragsnivåerna är självklart för höga. Sänk med 80% och folk kommer att tigga om att få jobb. Detta kommer så klart inte att hända, tvärtom, och Sverige rusar vidare mot kollapsen.

  36
 6. Det är resultatet av att dela ut välfärden till de som inte betalar för den!

  36
 7. Till Sverige kommer man inte för att jobba, hit kommer man för att slippa jobba.

  41
 8. I mina ögon är bottenstatus yrken de som yrkesmässigt stör folk. Jag vill INTE bli kontaktad av försäljare. Om jag vill ha något kontaktar jag dem. Utdelare av störande reklamblad ligger lite högre. Jag har aldrig blivit kontaktad av någon prostituerad som försökt få mig som kund så de ligger högre än ovanstånde på min personliga statusskala.

  15
 9. Nu snurrar de till det .
  Bidragen större än en lön är själva vitsen med hela invandringen .
  Inte sjutton hade så värdelösa politiker som sossarna röstats fram om de inte hade något att locka med .
  Detta är en välplanerad och spikrak väg mot undergången .
  Men den fyller sitt syfte att bevara makten åt sossarna .
  Vi har en sista chans att rikta upp Sverige i september .

  55
 10. Det som beskrivs är ”enkla jobb” (ingen disrespekt till servicejobbare) som politiker talat om i tiotals år som nyckeln till lyckad integration och få folk i arbete.

  Visst är bidragen är för frikostiga. Artikeln är dessutom väldigt ”PK”. Inga detaljer om vad det är för arbetssökande som inte dyker upp. Elefanten i rummet….

  51
 11. Att Kalle och Olle har blivit så dåliga att passa tider och sköta sitt jobb låter konstigt, jag har inte den erfarareheten.

  63
 12. Bidragen för att inte bidraga är åt h—-te för höga därför gitter dom inte att
  ta ett jobb, och myndigheterna som bara fiskar efter deras röster lyfter inte
  ett finger. Om Svensken har något vett kvar så röstar dom bort sittande
  regering i september!

  62
 13. Tar du inte ett anvisat jobb så är det bara att dra in bidragen,så enkelt är det,och inte lalla omkring
  som några jävla lyxturister.

  70
 14. Klart att det gå h-e när många ungdomar vill bli influenser, kändis eller något annat hittepåjobb som är totalt meningslöst. Samhället och företag måste lära sig uppskatta folk som ”vill hugga tag” och lära sig ett yrke från grunden.

  67
 15. Nämen….ska kocken yttra sig också! Finns många ”lågstatusyrken” i detta land, med rena rama slavkontrakt men så har vi ju bidragen….

  29
  1
 16. Det är för enkelt att få bidrag fast man är arbetsför, i sådana lägen får det ske med tvång allt om de är utlänningar omgående landsförvisas på livstid !

  66
  • Varför ska negrer och araber jobba när det finns pensionärer som kan hoppa in! När man går och dräller på bidrag och kan tacka nej till ett jobb då blir man som svensk förbannad på de politiker som skapat systemet
   Eller är det ett arbete att producera ungar?

   29
   • Lever vi i kokoland???

    ”Tio på fel jobb, och fel dag???”

    Vilket dårland Sverige har blivit, av sossepolitiken!!!

    Inget tycks vettigt mera!!!

    17
    1

Kommentera