Frikänd i tingsrätten, blev 11 år och 8 månader i hovrätten för Alexander Gustafsson

BROTTSLIGHET. Alexander Gustafsson har pekats ut som mannen bakom darknetsajten Flugsvamp 2.0 som beskrivits som ”Blocket för droger”. Efter att han blivit friad i tingsrätten, döms han nu i hovrätten till 11 år och åtta månaders fängelse för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott. Han ska också betala tillbaka 1 479 bitcoin till staten – motsvarande 315 miljoner kronor.

Alexander Gustafsson, född 1992, tidigare Alexander Tomaszek Bild: Polisen

Gustafsson åtalades i februari 2020 för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott för att ha varit ansvarig för marknadsplatsen Flugsvamp 2.0 och för att ha hanterat brottsutbytet därifrån. Han friades i dessa delar, eftersom tingsrätten inte ansåg det styrkt att han varit administratör för sidan. Åklagaren överklagade till hovrätten, som gör en annan bedömning än tingsrätten och i dag dömer mannen i enlighet med åtalet till fängelse i 11 år och 8 månader.

Det är tillfredsställande att hovrätten delar vår bedömning av mannens centrala roll i brottsupplägget. Jag kan konstatera att hovrätten har bedömt bevisningen både i de olika delarna och i sin helhet på ett annat sätt än vad tingsrätten gjorde, säger kammaråklagare Tove Kullberg.

Man får ha respekt för att bevisningen i detta mål har varit utmanande för domstolarna. Tyngdpunkten har varit avancerade penningtvättsupplägg med kryptovaluta och analys av källkod, filer och databaser. Det finns ingen tidigare praxis med denna typ av bevisning för domstolarna att luta sig mot utan detta är nytt och mycket svårt. Hovrättens tydliga dom kan därför tjäna till ledning för kommande ärenden av liknande karaktär, för både polis och åklagare, säger kammaråklagare Annika Wennerström som varit förundersökningsledare.

Flera polisiära kompetenser har arbetat gemensamt och uthålligt i ärendet vilket har lett till att vi fått fram avgörande bevisning trots avancerade och komplicerade brotts- och penningtvättsupplägg. Utredningen visar att svensk polis har kapacitet och förmåga att utreda den här typen av brott. Det inte är riskfritt att begå brott bara för att det sker på Darknet, säger Björn Eriksson, kriminalinspektör, Polismyndigheten.

Svea Hovrätts målnummer: B8606-20.

-Pettersson noterar att Alexander Gustafsson, född 1992, som tidigare hette Alexander Tomaszek är på rymmen och tros befinna sig i Turkiet som Sverige inte har något utlämningsavtal med.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Frikänd i tingsrätten, blev 11 år och 8 månader i hovrätten för Alexander Gustafsson

  1. ja intressant men han blev ju frikänd ?? men det var visst fel så vad är det för viktiga bevis som framkomit???
    heller är det en sån här beömd kevin koppia att man fantiserar i hopp en massa oväsentligt

  2. Ibland kan domstolen döma ut rejäla straff. Dock ytterst sällan. Beror det på om brottslingen är tillgänglig eller ej?

    15

Kommentera