Svenska kraftnät planerar för att subventionera havsbaserad vindkraft

ENERGIFÖRSÖRJNING. Staten äger Svenska kraftnät som är en myndighet som drivs i form av ett statligt affärsverk. Det innebär att vår verksamhet främst finansieras av avgifter för de tjänster som vi tillhandahåller. Staten har satt som krav att Svenska kraftnät ska uppnå en avkastning på 4 procent över tid.

Vindkraft när det inte blåser är inte så bra, men det är inte bra när det blåser heller. När jag tittar idag levererar vindkraften knappt 15 procent av Sveriges elbehov. Priserna är väldigt höga i söder (260 öre/kWh) och normala i norr (30 öre/kWh).

Svenska kraftnät planerar nya transmissionsnät för att underlätta utbyggnaden av havsbaserad vindkraft, enligt ett pressmeddelande. På sex platser i Sverige ska man bygga så kallade anslutningspunkter: Skånes sydkust, Hallandskusten, sydöstra Östersjön, norra Västerhavet, södra Bottenhavet och i Bottenviken. Därifrån ska företag som i framtiden vill bygga vindkraftsparker ansluta sig, GRATIS!

Sveriges Radio

Anslutningspunkterna ska möjliggöra vindkraftsparker motsvarande en elförbrukning på 40 terrawatttimmar. – Det motsvarar ungefär 8 miljoner hushåll, säger Daniel Gustafsson, avdelningschef på Svenska kraftnät. Satsningen beräknas kosta upp mot 40 miljarder.

-Pettersson konstaterar att vindkraften till havs ska subventioneras med en massa miljarder av ett affärsdrivande statligt verk. Vilka tror ni får betala denna satsning på 40 miljarder?

Om någon skulle bygga ett nytt kärnkraftverk blir anslutningen också subventionerad eller???

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Svenska kraftnät planerar för att subventionera havsbaserad vindkraft

 1. Exakt så här går det svenska samhället under
  kasta pengarna i sjön
  istället för bygga en stabil kärnkraft för året runt energi.
  Det är mina o dina pengar de indirekt leker med.
  bygg det där kabelnätetet från norr till söder.

 2. Rena Maffia-systemet….
  På min elräkning utgör nästan 50 % kostnader som tillfaller dessa gamar !
  Ingen konst att skylta som “Gröna hjältar”,när det är vi skatteslavar som tvingas betala notan….
  F.ö instämmes med den som nämnde,att vår El passerar genom syd-Sverige,för att exporteras till Tyskland,och än större vinster.

  10
 3. den så kallade EL certifikat är en avgift som tas ut av el produsenter.
  den går sen till att subventionera vinkraften..
  vindkraft har aldrig varit lönsam. det är en av dom mera miljöförstöringingar som finns.och kommer bli ett gissel i framtidenman kan ju inte av vekla då får man ett facit

  11
 4. Det här är helt enligt Eu planen. Sverige skall försörja Tyskland med billig el. Alla anslutningar o kablar betalar vi,sedan säljer vi snurrorna till Kina. När de är utslitna betalar vi rivningen.

  28
  1

Kommentera