Skilda verkligheter

MEDIA & PROPAGANDA. Den amerikanska tidningen Wall Street Journal har granskat hur statsägda regimtrogna kanaler och oberoende, numera ofta exilryska, medier skildrat Rysslands invasion i Ukraina via Telegram. Appen Telegram är fortfarande ocensurerad och där pågår ett informationskrig mellan statsstyrda och oberoende ryska medier.

Under kriget i Ukraina har Telegram spelat en viktig roll. Det här är en chattapp av samma typ som Whatsapp och Facebook Messenger, men den har länge haft en stark ställning i länder som Ryssland och Ukraina.

Förutom samtal mellan två personer går det även att skapa grupper med hundratusentals medlemmar, och i sådana grupper sprids både sanningar och lögner om exempelvis situationen i Ukraina.

Du som vill få snabba nyheter kan exempelvis välja att följa Kyiv Independent och du kan även följa den ukrainske presidenten Zelenskyjs officiella konto.

Men det är inte bara i Ryssland och Ukraina som Telegram har nått framgångar. Motviljan mot it-jättarna gör att intresset för de fristående utmanarna ökar även i väst.

Telegram lockar också med förstärkt säkerhet. Alla meddelanden är krypterade och det går att skapa extra säkra chattar där meddelanden raderas automatiskt när de är lästa.

Däremot är det viktigt att komma ihåg att Telegram, som utvecklats av två ryska bröder, också har fått kritik för sin säkerhet, bland annat har krypteringstekniken ifrågasatts. Precis som när det gäller liknande tjänster måste du ge appen tillgång till mycket information i din mobil, exempelvis kontaktlistan och dina filer.

Du installerar Telegram-appen genom att öppna Google Play Butik (Android) eller App Store (Iphone/Ipad) och sök efter Telegram. Tryck på Installera och välj därefter Öppna. Nu visas en guide som presenterar appen.

Medan nästan alla oberoende medier blockeras i vanliga webbläsare, så har den ryska övervakningsmyndigheten Roskomnadzor inte lyckats blockera appen Telegram. Där kan ryssarna läsa riktiga nyheter från bland andra Meduza, Novaja Gazeta Europa och Mediazona, jämsides med propagandan från till exempel Tass, Komsomolskaja Pravda och Ria Novosti.

Enligt Telegram finns omkring åtta procent av användarna i Ryssland, vilket motsvarar en fjärdedel av landets 145 miljoner invånare, skriver Wall Street Journal.

Tidningen har jämfört hur Kremls propagandakanaler och de oberoende medierna skildrat fyra nyckelhändelser i kriget. Bilderna som presenteras är totalt olika.

***

Den 16 mars bombade ryska förband Mariupol-teatern. Hundratals ukrainare som sökt skydd dog.

Nyhetsbyrån Ria Novosti – med två miljoner följare på Telegram – skrev först att det ryska försvarsministeriet förnekade ansvar för händelsen, och publicerade senare uppgifter om att den ukrainska Azov-bataljonen hade sprängt teatern.

Meduza – som har 1,2 miljoner följare – återgav ukrainska myndigheters uppgifter om att teatern förstörts av flygbomber och att hundratals människor sökt skydd där. Senare  publicerade nyhetssajten bilder som visade att ordet ”barn” skrivits på marken, som en varning att barn gömde sig i kyrkan, och uppgav att varningen varit synlig för ryssarna två dagar före attacken.

***

När ryska soldater drog sig tillbaka från Butja och massgravar med mördade och våldtagna ukrainare hittades publicerade Ria Novosti citat från ryska tjänstemän som antingen förnekade att dödsfallen inträffat eller hävdade att Ukraina orsakat dödsfallen. Senare hette det att de påstått döda personerna rörde på sig och i en nyhetsnotis påstods att den ukrainska militären med hjälp av fejkade videor ville avleda uppmärksamheten från tortyren av ryska soldater.

Telegram-kanalen Varlamov News – med 1,2 miljoner följare – publicerade uppgifter från Butjas borgmästare att 300 ukrainare hittats i en massgrav och lade ut bilder och videor där döda invånare syntes på stadens gator. Kanalen publicerade också en video uppspelad i slow motion, för att visa att ”armrörelsen” hos ett lik som Ria Novosti skrev om i själva verket var en spricka eller smuts i bilens backspegel.

***

Omkring 50 ukrainare som väntade på att evakueras västerut dog i en rysk attack den 8 april. Ria Novosti skrev att attacken genomfördes av ukrainska styrkor med Tochka-U-missiler. I senare nyhetsnotiser citerade nyhetsbyrån uttalanden från det ryska försvarsministeriet om att attacken inte kunde ha gjorts av den ryska armén, eftersom den inte använder Tochka-U-missiler.

Meduza skrev att Ryssland har ersatt Tochka-U-systemet med Iskander-systemet, men att Tochka-U-missiler fortfarande lagras i landet.

***

Den ryska robotkryssaren Moskva sjönk i Svarta Havet den 14 april. Ria Novosti skrev först att ammunition ombord på båten exploderat, men att hela besättningen evakuerats. Senare hette det att båten sjunkit i en storm, att en besättningsman dött och att 27 saknades.

Meduza publicerade i stället uppgifter om att Moskva träffats av ukrainska missiler och att 37 besättningsmän dött.

***

-Pettersson säger att det är ungefär som på bloggen, flera helt olika versioner och många är tvärsäkra utan bevis, många går lätt att kontrollera, tyvärr brukar inte det hjälpa, felaktigheterna fortsätter hos några “experter”…

Bild från SVT Play

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

19 thoughts on “Skilda verkligheter

 1. Pettersson skriver/citerar: “Appen Telegram är fortfarande ocensurerad och där pågår ett informationskrig mellan statsstyrda och oberoende ryska medier.”

  Ska vi tro mer på Twitter, Facebook och Google som bevisligen censurerar nyter och information eller på Telegram som enligt uppgift är helt ocensurerade?

  Zelenskys propagandaanställda är flitiga här på denna blogg. Alla negativa informationer som sägs om Ukraina och dess korrupte ledare är omedelbart falska, tystas ner och utmynnar i ett automatiskt hat mot Ryssland.

  Precis samma oöverlagda och faktaförnekande reaktioner från folk som stödde/stöder “refugees welcome”, “ingen människa är illegal”, “Sandviken tjänar 500 miljoner på invandringen”, “kriminalitet beror på endast på socioekonomiska faktorer”, “BLM-terrorismen”, “invandringen kommer att bli lönsam längre fram” och “vindkraft kan rädda elförsörjningen och klimatet”.

  När ska folk lära sig att tänka kritiskt?

  6
  9
  • Det är Ryssland som har censurerat nyhetsrapporteringen. Rysk rapportering är alltså falsk! Lika enkelt som självklart!

   Annan rapportering är inte 100% sann men den som vill veta sanningen ska undvika proryska media, annars blir man helt säkert blåst!

   6
   2
   • Appen Telegram är enligt uppgift ocensurerad. Men du tycker tydligen det är bättre med censur på nätet. Tack för att du klargjort för oss alla att du är emot öppna diskussioner och mot demokrati. Nu vet vi.

    2
    5
   • Magnus B – du missförstår rätt mycket.

    Telegram är inte en officiell rysk app. Den har däremot klarat sig undan rysk censur trots att ryssarna försökt stoppa den. Därför finns det även sanna nyheter på Telegram. (Och ryska officiella lögner.)

    Jag argumenterar MOT censur.

    Ryssland är FÖR censur. (I Ryssland blir det 15 års fängelse om du berättar sanningar.)

    Läs lite noggrannare i fortsättningen. Då kanske du även inser vad felet är med Ryssland…

    5
    1
 2. Putin har censurerat ryska media och låter dem bara publicera Putin och Lavrovs version. Därför vet vi att godkänd rysk – prorysk – rapportering i huvudsak är lögn.

  Från Ukraina, och resten av världen inklusive fria ryska media får vi både lögn och sanning, en mer nyanserad bild alltså!

  Expressen (!) har lagt ut ett klipp från Ukrainska (!) militären som visar en Ukrainsk (!) drönares sista sekunder när den skjuts ner av ryskt (!) luftvärn. Fake?

  Att diskutera vem som ljuger mest i kriget är löjeväckande. Samtliga ryska soldater gjorde sig skyldiga till brott när de klev över gränsen utan tillstånd från Ukraina och Ukraina har moraliskt rätt att göra i princip vad som helst för att eliminera inkräktarna. Våld och lögner är absolut tillåtet tills orcherna är borta. Självförsvar är alltid en grundläggande rättighet!

  En absolut sanning finns dock. Det är att Ryssland oprovocerat attackerar sina grannar och vill fortsätta mot flera länder. Därför tvingas en enad omvärld ta till drastiska åtgärder för att stoppa honom.

  Ryssarna har inga rättigheter i detta krig, men mycket stor skuld!

  11
  3
 3. Ett stalltips från coachen 😁

  LPR och DPR har sin egen historia och kommer att fortsätta med att vara fria republiker medan Kherson regionen kommer att följa i Krims fotspår.

  Får se om jag får rätt i min tolkning av propagandan?

  4
  13
  • Donetsk och Luhansk är inte fria. De är totalt beroende av Ryssland.

   De enda länder, vid sidan av Ryssland, som erkänt Luhansk och Donetsk som egna stater är Belarus, Venezuela, Nicaragua, Syrien, Sudan och Centralafrikanska republiken. Samtliga är diktaturer med stort beroende av stöd från Ryssland.

   Det är inte frihet och det är varken en tolkning eller propaganda utan fakta.

   I slutet av mars 2014 visade en opinionsundersökning att 66 procent då ville tillhöra Ukraina och 27 procent Ryssland. 70 procent av de tillfrågade var emot att man hissade ryska flaggor på offentliga byggnader.

   13
   3
   • Pettersson:

    Det här är Rysk propaganda menar du?

    “Det så kallade Minskavtalet från 2015 eller Minsk II förhandlades fram av Tyskland och Frankrike och undertecknades i februari 2015 av Ryssland och Ukraina innebar att tungt artilleri skulle dras tillbaka från fronten och att östra Ukraina skulle få ett större självstyre.”

    4
    10
   • Minskavtalet 1 och 2 har vi avhandlat flera gånger. Inte en enda punkt i de avtalen är uppfyllda. Att skylla det på Ukraina är propaganda, fast jag tror inte du är ryss.

    9
    1
  • Jag kan inte svära på att du har fel. Däremot är jag övertygad om att du inte ”tolkar” den ryska propagandan. Du tycks helt enkelt följa din övertygelse i förhoppning om att det ryska riket ska växa och en diktatur styra upp den fria världen.

   Europa har kämpat mot den typen av idéer rätt länge nu. Somliga lär sig aldrig!

   6
   1
 4. Tänk om sossarna gjorde samma sak i Sverige och förbjuder de andra partierna i riksdagen som regimen i Ukraina gjort, skulle folk acceptera det? Ukrainas regim är tillsatta av USA.

  Här lite om vad S Torssell skriver.

  Va!?
  Jag är fullständigt chockad.
  Stämmer inte uppgifterna från Ukrainas Sanningsministerium?
  Det kan inte vara möjligt.
  Nej, jag strutsar mig ner i sanden och vägrar att tro.
  Kommer någon uppgift från Ukraina så vet varenda människa att det är liktydigt med guldkantade gudsord.
  Absolut sant.
  Visserligen var det bara 3 % av det ukrainska folket som hade tilltro till det ukrainska rättsväsendet, men det var ju före Väst avsatte den folkvalde presidenten 2014.
  Nu är Ukraina i alla avseenden ett rakt igenom pålitligt land.
  Tidigare kunde studenter muta sig till en examen på ukrainska universitet, men det var innan folkets tjänare den högt vördade Zelenskyj blev president.
  Nu är det ukrainska utbildningsväsendet det högst betrodda i världen.
  Man behöver inte vara godtrogen för att inse det.
  Ukraina har dessutom det mest utvecklade partiväsendet av alla jämförbara länder.
  Det beror bland annat på att den 19 mars i år förbjöds elva politiska partier i Ukraina.
  Vad skönt för då vet folket vad som är de rätta åsikterna.
  Men jag vägrar att tro att det som vi alla har vetat är absolut högsta sanning har fläckats ner av att Ukraina säger att omvärlden kan börja misstänka att Ukraina inte enbart för fram sanningen och ingenting annat än sanningen.
  Ljudmila Denisova har avskedats från sin tjänst som ombud för mänskliga rättigheter i Ukraina.
  Hon som hela världen har trott på.
  Det är hon som har upplyst världen om alla bestialiska våldtäkter som ryska soldater utför.
  De ryska soldaternas våldtäkter har jämförts med folkmord.
  I varenda tidning i väst har ju detta varit välkänt.
  Centerpartiet i Sverige, ett av de allra mest trovärdiga partierna i svensk politisk historia, har lovat att skicka abortpiller till ukrainska kvinnor efter denna flod av ryska våldtäkter.
  Och har Annie Lööf sagt något då vet alla, om inte gudsord så i alla fall kungsord, på att det är sant.
  Det rakt igenom korrumperade och ljugande Ryssland har dementerat alla påståenden om ryska soldaters våldtäkter,
  vilket är ytterligare ett bevis på att Ljudmila Denisovas alla uppgifter är sanna.
  Det är bara putinkramare och galningar som anser att själva anklagelsen inte räcker som ett stenhårt bevis.
  Ljudmila Denisova har fått en hel sanningsälskande värld att känna avsky när hon detaljerat har skildrat våldtäkter på barn i så låg ålder som sex månader,
  och den tsunami av våldtagna ukrainska flickor.
  Eftersom Ljudmila Denisova är en hårt arbetande ombudsman för mänskliga rättigheter,
  som ofta åkt runt i väst och givit intervjuer,
  så har hon inte haft tid att svara på alla frågor vad som är sant och lögn.
  Nu har Ukrainas parlament avskedat Ljudmila Denisova för att Ukrainas anseende i omvärlden inte ska bli nedsvärtat.
  Ingen risk.
  Vi tror på allt som kommer från Ukraina.
  Vi är väl inga dumhuvuden heller eller va!
  Va?
  ?
  Stefan Torssell 6 juni -22

  7
  17
  • Du berättar att Ljudmila Denisova spridit desinformation. Därför har ”Ukrainas parlament avskedat Ljudmila Denisova för att Ukrainas anseende i omvärlden inte ska bli nedsvärtat.” Okey!

   Det är nog så att Ukraina har allt att vinna på ärlighet. Det händer så mycket skit i kriget att Ukraina behöver inga lögner.

   7
   2
 5. Skjut inte budbäraren.
  Det är intervjuer från boende i dessa området som jag syftar på.
  De har båda film material och egna upplevelser som bevis.

  8
  13
 6. Jag följer journalister på plats i Ukraina och (Donbass republikerna).

  Patrick Lancaster, Graham Philips, Eva K Bartlett och Gonzalo Lira.

  Det sprids nog propaganda från båda sidorna, som är svåra att fakta granska.

  11
  17
  • …och journalisterna i Donbass skriver vad dom till skillnad från dom i det icke ockuperade Ukraina.

   Flera av dem du nämner anklagas för att vara pro-ryska om man googlar deras namn men jag vet inte.

   14
   4
   • Tror du att folket i Donbass området skulle ljuga om vilka det är som beskjuter deras område?
    Det har pågått sen 2014 och mig vetligen var inte Ryssland på plats då.
    Om du eller någon annan på bloggen har bevis för att de är pro-ryska så kommer jag givetvis att ändra mina åsikter.
    Men det är som du skriver, det finns den information på nätet.

    12
    17
   • Folket ljuger nog inte men dom som rapporterar.

    Varför skulle inte Ukraina försöka befria ockuperade områden.

    Ryssland var på plats och lämnade stöd långt innan 2014.

    14
    3

Kommentera