Sveriges Nationaldag

Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag firas den 6 juni varje år och är en helgdag i Sverige. Tidigare firades 6 juni enbart som ”svenska flaggans dag” och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag. Sedan 1996 är nationaldagen en salutdag, och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.

Nationaldagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen, dels till minne av att 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform) skrevs under den 6 juni 1809.

-Pettersson lyssnar på Sveriges Radio P4 sedan 6-tiden i morse och jag vet inte om SR blivit rasistiskt, vad jag hört har det bara spelats svensk musik och svenska artister medan den olympiska guldmedaljören Jonna Sundling gästar programmet. Småtrevligt som bakgrund.

Jonna Sundling, guldmedaljör i OS och VM. Bild: Skidförbundet

-Annars gillar jag olika – är här några olika…

En vacker dag kanske Sveriges Radio till och med börjar spela Ultima Thule

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Sveriges Nationaldag

 1. Kom ihåg att byta ut strofen ”frihetens stamort på jorden” till ”flathetens stamort på jorden”! När ni sjunger nationalsången!

 2. Förra nationaldagen i vårt samhälle hurrade man för nysvenskar som fick blommor och diplom. Jag som arbetat och betalat skatt i över fyrtio år fick ingeting!

  15
 3. Ett land kan aldrig ha en nationaldag. En nation är ett kollektiv av individer med samma ursprung, språk och kultur. SAOB: ”[jfr d., t., eng. o. fr. nation; av lat. natio (gen. -ōnis), födelse, släkt, folk, avledn. av nasci, födas (jfr NATIVITET, NATUR)]”

  Sverige upphörde att vara nationalstat någon gång på 1960-, 1970-, 1980-talet sedan 68-vänstern sett till att konungariket börjat med massinvandring av dysfunktionella människor. Det var inledningsvis sådana som inte ens Polen ville ha och kommunister från Chile som fick ge sig av i brådrasket då statskuppen avbröts av en annan statskupp. Sedan övergick det till import av motborgare. (https://samnytt.se/medborgare-och-motborgare/)

  Låt oss istället göra midsommarafton till svenskarnas dag då innevarande dag mest hyllar nya ”svenskar”. (Jag vet förövrigt inte vad som håller på att hända med SVT. Måhända pågår en omvänd kulturrevolution. Måhända är det en omvändelse under galgen. Men det har publicerats flera regimkritiska artiklar på sistone. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/pensionsmyndighetens-kontroll-fel-i-over-50-procent-av-pensionerna)

  5
  1
 4. Jag tycker inte det är nåt värt att fira, som allt ser ut idag!

  Så förfallet och förstört allting är!

  Det finns inget bra innehåll i dagens konstitutionella Sverige, som är värt att fira!

  Och jag är för mycket nationalist, för att fira den socialdemokratiska PK-skit som idag representerar vårt land!

  Tyvärr, alltså, men jag bara kan inte!!!

  14

Kommentera