Brottsdömda kan fortsätta som biträden i asylärenden

INRIKES. Personer som har dömts för grova brott eller uteslutits ur Advokatsamfundet kan fortsätta att jobba som biträden i migrationsärenden och få betalt av skattemedel. De gångna åren har det skett vid över 40 tillfällen, visar en ny granskning.

Riksrevisionen Pressbild

Ett offentligt biträde är en advokat eller jurist som ska hjälpa den asylsökande att tillvarata sina intressen i lägen då de riskerar en av- eller utvisning. Det är statens ansvar att endast lämpliga biträden förordnas.

Men nu visar en granskning från Riksrevisionen att kontrollen har stora brister. Asylsökande kan tilldelas biträden som saknar tillräcklig juridisk kompetens eller av andra skäl är direkt olämpliga.

Granskningen har bland annat föranletts av avslöjanden i SVT och Sveriges Radio som visat stora luckor i kontrollsystemen, till exempel att Migrationsverket inte regelmässigt informerar migrationsdomstolarna när de upptäckt ett olämpligt biträde. (Se faktaruta.)

Riksrevisionen har nu funnit att luckorna finns kvar.

Till exempel konstaterar man att Migrationsverket 2018 uteslöt fem biträden från sitt system för att de var dömda för grova brott eller hade uteslutits från Advokatsamfundet. Men de personerna har sedan kunnat fortsätta som biträden under 2019–2021 och fått betalt av det offentliga vid över 40 tillfällen.

– Det är mycket problematiskt att biträden som uppenbart är olämpliga fortsätter att förordnas och får betalt av staten. Dessutom är det inte god hushållning med statens medel, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Riksrevisionen konstaterar att regelverket är otydligt och att tillämpningen skiljer sig mellan olika aktörer. Man lämnar flera förslag på hur det ska kunna förtydligas och förstärkas, och vill bland annat att myndigheterna ska kunna dela uppgifter med varandra på ett annat sätt än i dag.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Brottsdömda kan fortsätta som biträden i asylärenden

 1. Finland: Asylsökande har ingen rätt till juridiskt ombud då söka asyl är inget brott.

  26
  1
   • Du får inte glömma bort att Finland haft sosseregering i tre år i morgon. Annat var det förr: “I EU-kommissionens förslag till en harmoniserad asylprocess i Europa finns bland annat en ökad användning av så kallade ”snabbprocesser” utan juridiskt biträde. I Finland gäller sedan den 1 september i år att staten inte bekostar rättshjälp vid asylsamtalet med Migrationsverket, skriver Merit Wager som nyligen gjort studiebesök på det finska Migrationsverket Migri.” (10 oktober 2016) https://www.dagenssamhalle.se/styrning-och-beslut/juridik/i-finland-hanteras-asylprocessen-annorlunda/

    7
    1
   • Jag kollade på finska migrationsverkets hemsida. Jag vet inte vad det har med en Socialdemokratisk regering att göra när du skrev att asylsökande inte hade rätt till juridisk hjälp i Finland.

    “Du har rätt till ett rättsligt biträde. Om du vill ha ett biträde, ska du kontakta den närmaste rättshjälpsbyrån. Biträdet väljer själv om han eller hon vill delta i samtalet. Om du vill att ditt biträde ska delta i samtalet, ska du diskutera saken med ditt biträde före samtalet.”

    https://migri.fi/sv/juridisk-radgivning

 2. ”Det är inte god hushållning med statens medel”, säger riksrevisor Helena Lindberg.

  Här är en advokatbyrå som sannolikt tjänar grova pengar – utbetalade med statens medel och som på sin hemsida bl.a. skriver:

  ”Asylbyrån är advokatbyrån för dig som vill stanna i Sverige. Vi hjälper människor från hela världen. Som asylsökande har du ofta rätt till en kostnadsfri advokat och alltid rätt att önska vilket offentligt biträde du vill. Alla jurister på Asylbyrån jobbar som offentligt biträde och det går bra meddela att man önskar oss vid ansökan om asyl och Migrationsverket betalar för juristen.”

  Familjeanknytning:
  ”Din kärnfamilj har rätt till uppehållstillstånd på grund av anknytning till dig. Om du är vuxen kan det gälla din make/maka eller barn under 18 år. Om du själv är under 18 år kan det gälla dina föräldrar. Du får gärna boka ett möte med oss om du behöver juridisk rådgivning eller hjälp med ansökan om familjeåterförening.”

  ”Om Migrationsverket anser att det är nödvändigt utreda din rätt att vistas i landet, eller om de anser att din identitet är oklar, så kan du riskera att tas i förvar. Om du varit i förvar i mer än tre dagar har du rätt till kostnadsfri advokat. Alla våra jurister hjälper till som offentliga biträden vid förvar och så snart vi har förordnandet på vårt bord kommer vi på ett första möte starta upp processen tillsammans och vid behov bokar vi tolk till mötet. Vårt jobb blir då att överklaga förvarsbeslutet och verka för att du ska släppas på fri fot.”
  https://asylbyran.se/

  12
 3. Bättre teknik till trots har myndigheterna noll koll på det mesta.
  Är det myndigheternas fel eller beror det på på klientelet de har att kontrollera?
  Jag säger bådadera, ingen möjlighet att samarbeta för myndigheterna, och förr hade de att göra med personer, som verkligen visste vad heder är.

  22
 4. Surprise! Det var väl ingen som såg det komma, eller hur. Moorgaan, var är du?

  31

Kommentera