Brännvin från regalskeppet Vasa…

GOTT & BLANDAT. Vid bärgningen av regalskeppet Vasa återfanns en flaska med 33-procentigt brännvin, kryddad med bland annat anis. Den har nu återskapats efter noggranna analyser och kommer finnas på Systembolaget inom kort, uppger Sjöhistoriska museets chef Mats Djurberg. ”Efter årtionden av forskning så är drycken nu klar!” skriver Djurberg på Twitter.

Exakt när spriten, som går under namnet Vasa 1628, börjar säljas är dock oklart. ”Lite osäkert då den ska lagras, dock inte i 333 år”, skriver museichefen i ett inlägg.

Vasaskeppet (Wikipedia (sv))

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Brännvin från regalskeppet Vasa…

 1. Nu för sakens skull kanske de skulle ta och faktiskt lägga undan några flaskor för att lagras i just 333 år.

  • Autofyll i pajade namet ovan. Det är alltså jag som skrev det. Kan dock inte radera för omskrivning.

 2. ”Kryddad med bland annat anis”,
  Meningen var att örter, kryddor och extrakt skulle få brännvinet att fungera som botemedel mot alla sorters sjukdomar och bedrövelser. Biskopen i Västerås Peder Månsson beskrev i sin läkebok från 1522 hur kryddorna skulle extraheras: ”Man skall taga livets vatten och däri lägga ört, krydda, rötter, frö, blomster eller annat lämpligt och ställa glasen i solen tre timmar eller på lättare eld, så tager det till sig samma dygder och krafter som de tingen har vilka däri har lagts”. Även från det svenska kungahuset finns tidiga recept på kryddade brännvinsorter. År 1589 utgav Johan III:s hovapotekare Simon Berchelt recept på två mixturer som kom att brukas som universalmedicin i landet.
  https://spritmuseum.se/kunskap/dryckernas-historia/brannvin/

  10
 3. Alkohol skall njutas med måtta, och aldrig före 8. Eller, ”Alkohol skall njutas med måtta, varför inte ett glas 1698.”
  Nu på gamla dar passar ”Alkohol det enda hål,jag tål.”

  9
  1
 4. Den som är dum nog att tro att de gjort annat än druckit av innehållet borde sluta läsa på Internet och gå ut i solen bland brudar.

  9
  1

Kommentera