Saudiarabien är villiga att pumpa mer olja

ENERGIFÖRSÖRJNING. Saudiarabien har indikerat för västerländska länder att de är villiga att börja pumpa upp mer olja om utbudet från Ryssland minskar till följd av sanktioner. Det uppger fem källor som deltar i diskussionerna, skriver Financial Times.

Landet har tidigare nekat att få ut mer olja på marknaden, trots att priset på råvaran handlats kring rekordnivåer under året. Men när EU nu infört ett partiellt oljeembargo kan priserna hålla sig högre betydligt längre.

Saudi är medvetna om riskerna och att det inte ligger i deras intresse att tappa kontrollen över oljepriserna, säger en källa.

Under morgonen handlas både brent- och WTI-oljan ner runt 1,5 procent vardera till omkring 114 respektive 113 dollar fatet.

En sammanställning som Energimyndigheten gjort visar att andelen råolja som importerats från Ryssland minskat kraftigt de senaste åren. För tio år sedan motsvarade importen från Ryssland drygt hälften av vår inhemska användning, men i dag (2021) är siffran bara nio procent. 2022 är den troligen nära noll.

Samtidigt har importen från vår västliga granne Norge stadigt ökat. Förra året var 73 procent av all råolja som importerades därifrån. Det kan jämföras med 21 procent år 2011.

Det tredje största importlandet är USA med sju procent. Omviktningen mot mer Nordsjöolja bestäms av företagen som importerar olja till Sverige.

När det gäller övrigt ligger våra vanligaste importländer främst i Europa. Importen från Europa står för drygt 84 procent av Sveriges import. Listan toppas av Tyskland, följt av Nederländerna, Norge, Danmark och på femte plats Kina. Sedan kommer Polen, Finland, Belgien, Frankrike och Italien.

Mer på SCB…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Kommentera