Miljöpartiet låter rysk gas sätta elpriset i södra Sverige och Sveriges beroende av elimport ökar

ENERGIFÖRSÖRJNING. Varför lade Miljöpartiet ner kärnkraften och blockerade icke-rysk gas? Mattias Bäckström Johansson (SD) mot Miljöpartiet. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. De två reaktorerna i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005. Dessutom stängdes två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020.

När Miljöpartiet satt i regeringen.

Sveriges beroende av import av el då förbrukningen är som störst ökar successivt de kommande fyra vintrarna. Detta som en konsekvens av att elektrifieringen av industrin tar fart. Dagens årsförbrukning på 140 TWh förväntas öka till 157 TWh år 2026.

Svenska kraftnät redovisar årligen, på regeringens uppdrag, en prognos över importbehovet under timmen då elförbrukningen är som störst – topplasttimmen.

– Prognosen för effektbalansen den kommande vinters topplasttimme visar ett importbehov på 1400 MW vid en normalvinter och 2 700 MW vid en tioårsvinter, men därefter bedömer vi att effektbalansen försämras kontinuerligt under de efterföljande tre vintrarna, säger Lowina Lundström, divisionschef System, Svenska kraftnät.

Under samma period fortsätter vindkraften att växa i Sverige och i angränsande länder, men det påverkar bara effektbalansen marginellt, eftersom tillgängligheten under topplasttimmen är relativt låg och varierar mycket. I vintras producerade vindkraften 22 procent av installerad effekt under topplasttimmen. Vintern dess för innan – 2020/2021 – var samma siffra 66 procent, läs mer på Svenska Kraftnät.

Idag levererar vindkraften 14-15 procent av Sveriges behov, i helgen låg vindkraften 2-3 procent.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Miljöpartiet låter rysk gas sätta elpriset i södra Sverige och Sveriges beroende av elimport ökar

 1. Miljöpartiet är en fanatisk sekt för människor utan kunskap. Partiet borde klassas som samhällsfarligt och terrorstämplas. Personligen skulle jag gärna se, att de nu ledande fånarna, togs i förvar, av ett lämpligt institutet, inom mentalvården.

 2. Börja med att bryta tillförseln till batterifabrikerna som är invandrad industri och till alla miljöpartister och till dem som satt i regering och riksdag och röstade ja till straffskatt på kärnkraftel.

 3. Klart att det blir dyrt när dårar lägger ner fullt fungerande kärnkraft.

  Vad kostar det att ha fabriker och kanske hela landsändar nerstängda
  på grund att det inte blåser på en vecka ?

  15
 4. Jag retar mig på att diskussionerna är tidsbegränsade så att all viktiga argument inte kommer fram. I dett fall kom det inga protester mot mp-muppens lögner om kostnader och byggtid för ny kärnkraft, vilket hade varit viktigt i detta sammanhang.

  24
 5. Titta på kortet på den gapskrattande KAOS framkallaren . Så ser du att inte alla hästar hemma.

  32
  3
  • Kärnkraft är för dyrt säger miljösekten. Tittar man historiskt så här kombinationen kärnkraft i södra Sverige och vattenkraft i norra Sverige givet oss säker och billig el när man räknar bort skatterna.
   Varför skulle det vara precis tvärtom om i framtiden?
   De kärnkraftverk som byggdes på sjuttiotalet är fortfarande fullt funktionella så även om investeringen är hög för att bygga så är avskrivningstiden lång.
   Vindkraft har kort livslängd och kräver dyrt underhåll. Dessutom är den största lögnen att de är klimatsmarta när det går åt så mycket material under vindmöllornas livscykel.
   Socialdemokrater som är maktgalna svagbegåvade och lider av storhetsvansinne som till varje pris ska ha makten och måst köpa den av miljösekten då blir det såhär.
   Det handlar inte längre om vad som är bra för Sverige och dess invånare utan om hur Socialdemokraterna kan hålla sig kvar vid makten.

   31

Kommentera