Hassan i Filipstad har sökt jobb i elva år – utan att få något

INVANDRING. Hassan Dhgey Himiye kom till Filipstad från Somalia några år innan den stora flyktingkrisen i mitten av 2010-talet. I dag – elva år senare – söker han fortfarande efter ett arbete. – Det är mycket svårt, säger Hassan till SVT.

Filipstad var en av de kommuner i landet som tog emot flest under flyktingvågen 2015-2016, i förhållande till folkmängden. Fortfarande är det många utlandsfödda som står utan arbete i kommunen.

Högst var siffran 2017 då 58 procent saknade jobb. I dag står 32 procent av de utlandsfödda i Filipstad utan arbete – jämfört med drygt 17 procent i riket som helhet.

Vi har absolut inte jobb till alla de som kom, men vi försöker att hjälpa dem och göra dem så anställningsbara som möjligt, säger kommunalrådet Åsa Hååkman Eriksson (S).

Samma kommunalråd Åsa Hååkman (S) försvarade invandringen innan valet 2018. S-pamp i Filipstad försvarade invandringen, innan valet, det ordnar sig…

Hassan Dhgey Himiye har just nu en praktikplats på Arbetsmarknads- och integrationsenheten.

Han blev änkling för två år sedan och är ensam med sina nio barn. Drömmen om ett arbete är starkare än någonsin, och han kan tänka sig att jobba med nästan vad som helst.

Jag är stark, säger Hassan.

-Pettersson undrar varför Hassan skaffat nio barn utan att kunna försörja dem? Varför pratar Hassan usel svenska efter elva år i Sverige? Hassan var målare i Somalia, varför…

Enligt Leif Östling, tidigare vd på Scania, jobbade det människor från Mellanöstern och Afrika i Scania under hans tid. Men när de kom in var det betydligt enklare tillverkningsprocesser, förklarar han.

Den var enklare att förstå. Den var mycket närmare deras egen erfarenhet. Idag har vi ju så otroligt mycket mer sofistikerade processer. Och det är väldigt svårt för de här människorna att ta till sig och förstå. Vi hade ett antal somalier i Oskarshamn. Det var närmare hundra stycken. De grejade inte det hela. Dels att man var tvungen att komma i tid, det var man inte van vid. Dels att jobba ihop, i team, det var man inte heller van vid. Av de hundra var det bara tio som orkade stanna. Övriga gick ut i arbetslöshet igen, säger Östling.

Han menar att detta är ett ”jättestort problem” och att Sverige underskattar den kunskapsbrist som finns. Det krävs en kunskapsöverföring, som Leif Östling tror kommer ta minst en generation ytterligare för att föra över till invandrare. Detta eftersom Sverige är ett så ”otroligt komplicerat samhälle”.

Om Filipstad på bloggen…

Riksdagsvalet i Filipstad 2018

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Hassan i Filipstad har sökt jobb i elva år – utan att få något

 1. Bara att komma i tid till jobbet är tydligen en stor utmaning för många! Hur ska dom fungera på en arbetsplats?

 2. Varför inte gifta om sig och skaffa elva barn till, det är det enda de duger till!

  10
 3. Inte konstigt att Filipstad vill att staten betalar för en sån familj, det kostar en rejäl slant varje månad. Det konsumeras dessutom säkerligen en hel del barnomsorgsresurser, och skolresurser för dom som går i skolan. Vilken tur att Filipstadsborna är förstående över att kommunens resurser – deras skattepengar – går till gigantiska utländska familjer helt utan anknytning till varken Sverige eller Filipstad.

  17
 4. Enkel biljett till Somalia och avslutat medborgarskap för 10 personer är bäst för oss skatteslavar.

  40
 5. Blev änkling för 2 år sedan… Ramlade frugan från balkongen månne? Hassan surnar till och kärringen “råkar” ramla. Vad är annars trolig dödsorsak?

  41
 6. Jag behövde få mina fönster ommålade för att inte behöva byta om några år. Min vanliga firma för mina villajobb kunde inte. En annan firma med lapp i brevlådan skickade en medelålders syrier. Han kunde knappt svenska eller engelska. Kunde dock förstå att han varit målare i Syrien. Gjorde perfekt jobb. Slutade med att be mig komma ut och godkänna, annars gör jag om.

  Företaget har jag senare förstått att det nog inte är att helt lita på. Men jag fick jobbet gjort och det funkade med RUT och faktura så då kan man ju godta lite extra överpris som alternativ till att inte få något gjort. Hoppas att syriern fick anständig lön.

  28
  1
 7. ”Det krävs en kunskapsöverföring, som Leif Östling tror kommer ta minst en generation ytterligare för att föra över till invandrare.” Jag garanterar att det behövs betydligt mer än en generation, dessutom är det mycket troligare med en ”kunskapsdecimering” för svenskar i framtiden, för jämlikhetens skull.

  30
 8. Utan arbete men ändå har han bil. Får inte negern för mycket i bidrag då? Är det rimligt att han har bil om han inte arbetar? Det tycker inte jag.

  Vore jag chef skulle jag inte anställa honom av flera anledningar. För det första så smälter han inte in på någon arbetsplats. För det andra så anställer jag bara vita då man rent statistiskt för mer arbete per krona. Ingen frisk person skulle anställa denna neger. I USA har de brist på enkla arbeten, flyttade negern dit så skulle han fortfarande inte få jobb då negrer har en tendens att arbeta till de får fast anställning för att sedan trappa ner så inget blir gjort.

  Tro nu inte att jag han något som helst emot negrer, men i Europa skall de inte vara.

  44
  3
  • “För det andra så anställer jag bara vita då man rent statistiskt för mer arbete per krona”

   Här tror jag du har fel. Det finns många icke-vita som kan arbeta. Exempelvis japaner, kineser och thailändare…

   14
   5
  • Nio barn på 11 år, ensamstående/änkling, som säger att Sverige är ett jättebra land! Vad är incitamentet att börja jobba? Och som sagt är det brist på målare så frågan är hur aktivt hans jobbsökande är?

   20
   • Ensamstående/änkling med nio barn, då har han säkert en eller två barnflickor och vem betalar dem ????

   • Nej här är brist på Målare ,precis som här är på Elektriker. Tror inte
    han lagt ner mycket tid på att söka jobb, lönen kommer ju ändå,
    men den stora boven är våra kravlösa mähä till politiker som heller
    inte anstränger sig utan när det handlar om att förbättra egna villkor

    42

Kommentera