Ryssland måste stärka de ekonomiska banden till Kina

UTRIKES. Ryssland måste stärka sina ekonomiska band till Kina för att upphöra med allt beroende till västländerna, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov enligt Reuters, som hänvisar till ett dokument av utrikesdepartementet.

Nu när väst har intagit en diktatorisk position kommer våra ekonomiska band med Kina att stärkas än mer, sa Lavrov under en frågestund enligt dokumentet.

De ekonomiska banden har stärkts sedan krigets start, där Kina nu importerar rekordhöga mängder rysk kol, skriver CNN.

-Pettersson säger att Ryssland handlar naturligtvis med de få som vill handla med dem. Men det blir inte roligt för ryska folket att vara beroende av Kina på sikt…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

17 thoughts on “Ryssland måste stärka de ekonomiska banden till Kina

 1. Rubeln är starkare än på mycket länge, så Ryssland tycks vinna en hel del i det ekonomiska kriget mot USA och EU.

  Det ekonomiska kriget:
  Kina, stor vinnare
  Ryssland, vinnare
  USA, förlorare
  EU, stor förlorare

  • Jag är inte så kunnig på valutakurser men läste att rubeln klarar sig tack vare hård reglering.

   Tids nog kommer ekonomin att krackelera. När det sker tror Anders Åslund att rubeln kommer att krascha till 200 per dollar. Vidare spår han att inflationen rusar till hela 50 procent medan landets BNP faller inom intervallet 15 till 20 procent. Han drar paralleller till mitten av 2010-talet då USA slog till med fulla sanktioner mot Venezuela.

   Det kanske inte kommer att vara lika illa eftersom Venezuela var utomordentligt vanskött. Men det är ett bra exempel på vilka stora effekter sanktioner kan ha, säger Åslund.

   https://www.tn.se/ekonomi/jeltsins-svenska-radgivare-da-kraschar-ryska-ekonomin/

   • 56 USD per Rubel, och Rubeln blir bara starkare. Affärerna i olja, spannmål och konstgödsel ger stora överskott.

   • Eftersom ryska industrier är avskurna från den globala ekonomin och inte kan importera något från väst utom läkemedel, behöver Ryssland inte dollar. Av denna anledning finns det ett enormt överskott och därför blir rubeln dyrare. Sergei Guriev, en rysk exilekonom och professor vid Sciences Po i Paris , tillade att detta var ett naturligt ekonomiskt resultat av sanktioner mot viktiga utländska varor.

    “Och detta är inte ett tecken på styrkan i ekonomin. Det här är ett tecken på svaghet”

    Från The European Times

    https://www.europeantimes.news/sv/2022/05/stelnandet-av-den-ryska-rubeln-ett-f%C3%B6rebud-om-ekonomisk-kollaps/

    Ryssland ekonomi var 1,8 procent av global BNP.

    Rysslands ekonomi är 1/25 del av EU och USA:s.

    Jag TROR att Rysslands ekonomi kommer att rasa. Att föra krig är fruktansvärt dyrt.

 2. Eftersom det krävs programmeringskunskaper eller minst krav ändring av Dns, kan övervägande medborgare inte kan informera sig om vad världens medier rapporterar utan endast vad svenska journalister av egen åsikt omvandlade originalartiklar till oigenkännlighet med följd att av mänsklig faktor sympatier med Ukrainas folk gör att inlägg och repliker med omdirigering av Dns missuppfattas som ”ryssvänliga debattörer” vilket på intet sätt stämmer utan avsikt är endast att försöka ge folket citerat med länkar som Sverige medier men inte folket kommer åt.
  Kina och Ryssland har en gemensam valuta Petroyuan lanserad på Shanghaibörsen och när USA uteslöt Iran från SWIFT systemet lanserade Kina med Ryssland CIPS systemet och ett stort antal stater har anslutit och betalar således inte längre med USD.
  Avtalet mellan Ryssland och Kinas regering avseende betalningar och uppgörelser utökades 2019 med förstärkta avtal undertecknat av båda staterna som ytterligare förstärkts 2022.
  Kina stöder Ryssland avseende Ukrainakonflikten och handeln mellan dem har nått nya rekordnivåer också avseende avtalen Energialliansen.

  Det nya förstärkta avtalen mellan Ryssland och Kinas regering, betalningar och uppgörelser undertecknade 2019 avser allt från långsiktiga leveranser av rysk gas och olja till Kina och ett antal andra gemensamma projekt till fyra nya enheter vid kinesiska kärnkraftverk under ledning av Rosatom State Corporation som startades 2018 förstärker avsevärt energisäkerheten i så ock asienregionen och mars 2020 föreslog Ryssland ett initiativ om Gröna Handelskorridorer för uteslutande eventuella sanktioner, politiska och administrativa hinder med Kina lansering av förstärkta globala leveranskedjor som Kina undertecknat och handeln mellan staterna har nått nya rekordnivåer.

  Svenska medier undanhåller för medborgarna att USA skuldberg har passerat 26 500 miljarder. som idag flera hundratriliober tillika undanhåller Svenska medier att Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy har å det grövst kritiserat Joe Bidens administration för att vara dem som med osanning skapat panik avseende riskerna för ett krig, vilket direkt skadade Ukrainas landets ekonomi och Ukrainas valuta föll till sin lägsta nivå mot dollarn på fyra år och enligt ukrainsk ekonom har det redan kostat Ukrainas ekonomi flera miljarder dollar bara under senaste veckorna men Kina och Ryssland gemensam valuta Petroyuan lanserad på Shanghaibörsen ökar.
  Mvh.

  PS. Nationer, har varken vänner eller fiender, bara intressen.

  11
  8
 3. Det är lättare för väst att ersätta ryska råvaror än vad det är för Ryssland att ersätta teknologin från väst…

  14
  8
 4. Nej du Pettersson, – det blir sannerligen inte roligt för ryssarna!
  – De fattar ju inte, trots +10000 sanktioner, hur jävla roligt det är att vara beroende av USA/EU…

  Lavrov i samma artikel:
  “Vi måste sluta vara beroende på något sätt av leveranser av absolut allt från väst för att säkerställa utvecklingen av kritiskt viktiga sektorer för säkerhet, ekonomi eller vårt hemlands sociala sfär /…/ Om västländer ändrar sig och föreslår någon form av samarbete kan vi sedan bestämma oss.

  5
  8
 5. Om nu Kina importerar rekordhöga mängder kol från Ryssland så måste ju Sverige höja bensinpriset ännu mer och sluta helt att äta kött. Annars klarar inte FN-chefen Parisavtalet som tydligen inte gäller för Ryssland och Kina.

  I Ryssland kostar bensinen 7:42 och i Kina 9:03.

  19
  1
 6. Lycka till, inte alls säkert att Kina vill göra väst förbannade genom att samarbeta allt för intimt med Ryssland.
  USA är redan skitförbannade på Kina för deras position i Ukraina-frågan och provokationer mot Taiwan.

  16
  10
 7. Men ifall Kina går på samma väg som Ryssarna ska dom nog inte räkna med att få bygga hundratals nya fartyg rill västvärlden som man gör och gjort dom
  senaste åren. Men det är klart om Kina bara vill ha Ryssarna som affärspartner
  så är det deras sak. Utvecklingen på dom flesta områden kommer inte från Kina,
  det är bara för att dom kan göra det billigare tack vare lågbetald arbetskraft.

  Sen tror heller inte jag att samarbetet mella dessa båda stater kommer att
  hålla i evighet, utvecklingen på dom flesta områden sker i västvärlden, man
  får se bättre efter sina patent så att det inte hamnar i Kina och bakvägen
  in i Ryssland!

  16
  10
  • Kan lägga den i Indien. Underlättar en hel del eftersom engelska är det officiella språket i Indien samt de är världens största demokrati. Det blir lite dyrare dock, en indier jobbar för en och en halv skål ris om dagen medan en kines gör samma jobb för en skål ris.

   9
   4
   • Indien handlar för fullt med Ryssland, köper stora mängder olja samt militär utrustning.

 8. “Men det blir inte roligt för ryska folket att vara beroende av Kina på sikt…”

  Som västvärlden då där allt möjligt från broar till mobiltelefoner tillverkas i Kina.

  25
  2

Kommentera