Försvaret kräver snabb upprustning

FÖRSVARET. Det svenska totalförsvaret behöver rustas upp snabbt. Därför har högeroppositionen bestående av M, SD, KD och L gått fram i en gemensam vårbudget som ska göra det möjligt för försvarsanslaget att uppgå till 2 procent av BNP 2025. Det skriver partierna i en debatt hos SvD.

Stridsvagnar ur 72. bataljon från P7. Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten

”Sverige är, med 1,3 procent av BNP, det land i norra Europa som lägger minst andel av sin ekonomi på försvaret. Detta trots att vi har Europas till ytan fjärde största land att försvara,” skriver debattörerna.

Vidare utvecklar de att anslaget måste upp till 2 procent av BNP eftersom det är ett mål Nato har för alla medlemsländer att uppnå 2024. Därför är det viktigt att Sverige under ansökansprocessen visar sin ambitionsnivå att uppnå målet.

I fjol låg försvarets budget på 66 miljarder. En ökning till 2 procent av bruttonationalprodukten, BNP, skulle innebära en årlig kostnad på 108 miljarder kronor.

-Pettersson säger att regeringen har redan beslutat om en höjning till 2 procent. S anger dock inte när höjningen ska vara genomförd.

Den nya jättesatsningen ska genomföras så snart som möjligt, uppger statsminister Magdalena Andersson (S).

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) framhålle att bygga upp försvaret kommer att ta tid. – Det tar många, många år. Vi vill genomföra det här på ett systematiskt och realistiskt och genomförbart sätt. Vi måste få ut maximalt av varje krona som vi går in med, säger Hultqvist.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Försvaret kräver snabb upprustning

 1. Hultkvist; Att bygga upp försvar tar tid? Men att rassera det gamla och sälja ut
  Beredskapslager av alla slag gick ganska fort? Sen tycker jag att en
  försvarsminister ska ha stor kunskap om att bygga upp försvaret, ska absolut
  ha gjort lumpen. Man blir inte Expert bara för att man har partibok, men han
  är inte den förste, dom ivå senaste försvarministrarna har inte gjort lumpen,
  vare sig Hultkvist eller Tomhylsan!

  17
 2. Jag vill att de sju partierna, som notoriskt monterat ned svensk försvar, ber Sverige om ursäkt!

  19
  1
 3. ”Vi måste få ut maximalt av varje krona som vi går in med. Det tar många år ”, säger försvarsminister Hultqvist (S). Partibrodern, förutvarande försvarsminister Roine Carlsson när marinen ville köpa nya kustkorvetter: ”Stora plåtschabrak för att marinofficerarna ska få glänsa på kommandobryggan är ingenting att spilla pengar på.”

  18

Kommentera