Inte omöjligt för Ukraina att återta Krim

UKRAINA. Krigets momentum har svängt starkt i Ukrainas favör. Det uppger en Nato-tjänsteman med insyn till CNN.

Ryskkontrollerade områden innan kriget började 24 februari 2022. Ryssland har trupper i Moldavien, Ukraina, Georgien och Azerbajdzjan.

Enligt uppgiftslämnaren diskuteras det nu inom Nato om Ukraina skulle kunna ha möjlighet att återta Krim-halvön och Donbas-regionen som Ryssland annekterade 2014.

Om de kan fortsätta striden tror jag att det är möjligt, inte nu men snart, säger källan.

Källan ifrågasätter dock om det skulle vara ett klokt beslut att göra det, då invånarna i regionerna skulle kunna svara med en motreaktion.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

25 thoughts on “Inte omöjligt för Ukraina att återta Krim

 1. ukriana kan göra allting. under förutsättning att man får nog med vapen och ammunition.. men det kostar oxh vill värden finnansiger en nedmontering av Ryssland..det kostar

  5
  1
 2. Tror också att Ukraina har en god chans att återta Krim och mycket goda chanser att återta Donbass.

  Putte kan i det fallet utlysa mobilisering – men det kommer inte göra mer än att utöka antalet soldater som han kan skicka till köttkvarnen eftersom Rysslands produktionskapacitet av tunga vapen är minimal så de kan inte ersätta de stridsvagnar, artilleri med mera som förlorats i Ukraina. När nu Ukraina har avancerat väst artilleri så kan de även skjuta längre än vad ryssarna kan göra med sitt artilleri.

  12
 3. Jag tror inte att det spelar nån roll vad krimborna vill.
  Visst Krim är en del av Ukraina.
  Putin och en stor del av det ryska folket anser att Krim är en del av Ryssland.
  För att Krim skall kunna återvända till Ukraina, måste den nuvarande ledningen bort. Även om så sker kan det bli svårt.

  3
  1
 4. Krim är problematisk. Det värkar nämligen vara så att ungefär 90% av krims befolkning ville (åtminståne för kriget) hellre tillhöra Rysslan än Ukraina. Först trodde jag inte att det skulle kunna vara sant, men så har resultsten varit också i dom opinionsundersökningar som västlänningarna har gjort. Försök själv hitta en enda undersökning som visar att krim-borna vill tillbaka till Ukraina.

  https://en.wikipedia.org/wiki/2014_Crimean_status_referendum

  https://www.washingtonpost.com/politics/2020/03/18/six-years-20-billion-russian-investment-later-crimeans-are-happy-with-russian-annexation/

  Också människor i utbryrarregionen Donbas värkar villja hellre vara en del av Ryssland.

  https://www.washingtonpost.com/politics/2021/02/12/new-survey-ukraine-russia-conflict-finds-deeply-divided-views-contested-donbas-region/

  OCH dessa resultst visar en annan bild av konfliktet där sanningen har varit ett offer. Nämligen det att dom västliga globalistmedierna har aldrig sagt någonting om krim-bornas motvillighet till att bli ”räddade” tillbaka tii Ukraine. Personligen skulle jag inte vara jättearg om Ryssarna en dag skulle försöka ta över Finland… FÖR ATT dom skulle ”RÄDDA OSS” tillbaka till det ryska-imperiet.

  Säkrast är någ att (efter kriget) låta krim-borna själv bästemma deras landtillhörighet… eller t.o.m suverenitet

  5
  5
  • Att ursprungsbefolkningen blivit deporterad och ersatt med Ryssar ger inte Ryssland rätt att ta över delar av länder. Speciellt som Ryssland inklusive Putin erkänt Ukrainas gränser i flera olika avtal.

   Samma situation kan uppstå i östra delarna av Estland, Lettland och Litauen där det finns stora ryska minoriteter.

   15
   4
   • Sant. Ryssland har en lång tradition av att ta över områden genom befolkningsutbyte. Ättlingarna till de fördrivna tenderar att hamna någonstans i Sibirien. Även i denna konflikt har Ryssland tvångsförflyttat stora mänger av människor in på sitt territorium.

    11
    1
   • Fel!
    Ursprungsbefolkningarna deporterades av “sovjetunionen” och de som vill av de deporterade har fått resa tillbaks varifrån de tvingades.
    Karelarna flydde till Finland i hög grad. Vid ww2 början var ryssarna redan i majoritét, sedan blev majoritéten större. De flesta Finsk-Karelare bodde f ö i Leningrad. I Baltstaterna bor de ryska minoritéterna främst i några av storstäderna. Minst av allt bor de i öster.

    4
    8
   • I USA och Kanada hamnade istället den unga generationen av urbefolkningen i gravar i anslutning till internatskolor som var speciellt inrättade för dem.
    Var det vita Nordamerika föregångare till nazisterna?

  • … inte jättearg – utan blodtörstig och förhopningsvis dödlig 😉

   Ja, det där med ethnic clensing och folkutbyte är hemskt. Första generations occupanter ska naturligtvis bort, men hur är det med andra, tredje eller fjärde generations occupanter. Jag tror inte att man bör bli straffade för förfadernas hemska brott … jämför slaveri.

   2
   3
   • Ibland måste man välja mellan två dåliga alternativ. Särskiljt nr en vägran att göra ett aktivt val är det värsta beslutet som är möjligt.

 5. Och i hur många länder har USA trupper?
  I Tyskland, Japan och Italien har de ockupationstrupper ända sedan 1945.

  13
  23
  • Japp, och USA är välkomna att ha trupper i värdländerna; det är dock inte fallet för Ryssland. Men det är inte så mycket att oroa sig över längre, Ryska trupper i utlandet är snart ett minne blott.

   16
   4
   • Synonymer till invadera: tränga in i, intränga i, tåga in i, ockupera, inta, besätta; översvämma, fylla

    Ditt uttalande är således logiskt falskt.

    4
    6
   • Förlåt. Logiskt har inte Ryssland invaderat Ukraina. Glömde att det är en speciell militäroperation som herr Putin säger.

    Ryssland ska logiskt befria Ukraina genom att bomba landet till grus.

    13
    1
   • Vad jag vet så ersatte de genom krig de lagliga regeringarna i Tyskland, Japan och Italien. Dessa nya regeringar blev lydregeringar till USA. Till exempel så har USA bestämmanderätt över alla tyska media fram till 2099 enligt avtal (hemligt men läckt).

    2
    7
   • De länder du nämner har utvecklats till några av världens bästa och rikaste demokratier.

    “USA bestämmanderätt över alla tyska media fram till 2099 enligt avtal (hemligt men läckt)”

    Du fantiserar fullständigt fritt och galet. Har du inga begränsningar?

    3
    2
   • Håkan, Du menar Hitler mfl som blev ”avsatta”… tror inte ens tyskarna har något problem med det.

    Förresten varför gillar du Hitler, Putin och andra diktatorer?

    Btw, kan du skicka länk till det där avtalet som har läckt ut?

    7
    2
  • Nu finns det ju folk i dessa länder som vill ha bort amerikanera med de flesta tycks se det som ett understöd till det egna försvaret. Dessutom handlar det inte om kolonisation det som USA gör även om det förståss hänt att en amerikansk soldat funnit kärleken på placeringsorten och därför valt att stanna kvar.

   11
   2
   • En intressant notis i marginalen, oavsett vad man tycker moraliskt om USAs närvaro i diverse länder. Det verkar ekonomiskt sett vara rena lotterivinsten att bli ockuperad av USA. Japan, Sydkorea, Tyskland…

    4
    1
  • Håkan
   Vad har det med saken att göra?
   Om nu USA skulle utföra illdåd, så ger det inte Ryssland rätt att också utföra illdåd.

   • Än så länge är USA ensamma här i världen med att ha utfört det grövsta möjliga brottet mot mänskligheten, nämligen massdödande av civilbefolkning med kärnvapen.

    1
    4
   • Vissa påstår att atombomberna sparade miljoner liv jämfört med vad en invasion hade kostat.

    Sedan är det brottet lindrigt i mänsklighetens historia i jämförelse med vad islam, kommunism och nazism åstadkommit.

    5
    1
   • Håkan, Är det därför du försvarar Putin och Hitler m.fl. diktatorer? Lenin,Stalin, Mao också?

    6
    2

Kommentera