Föroreningar orsakar nio miljoner dödsfall per år

KLIMAT & MILJÖ. Varje år dör nio miljoner människor i världen i förtid på grund av olika former av miljöföroreningar. Det visar en ny studie som publiceras i tidskriften The Lancet Planetary Health, som Sveriges Radio Ekot rapporterar om.

Steget Efter

Det handlar bland annat om luftföroreningar som beräknas orsaka sju miljoner dödsfall per år. Det är en ökning med 55 procent sedan millennieskiftet.

Luft- och markföroreningar är också en bidragande faktor, även om förtida dödsfall på grund av förorenat vatten har minskat.

Forskarna bakom studien menar att föroreningar är ett större hot mot mänsklighetens hälsa än exempelvis krig, terrorism, droger och flera sjukdomar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Föroreningar orsakar nio miljoner dödsfall per år

 1. Rätt kul!
  Kina och Indien brukar dras fram som ”alla föroreningars mödrar”. Men tack vare kolkraftsatsningen, som mellanled för en kärnkraftssatsning, så MINSKAR deras miljöförorenande. Nu behöver allt färre värma sig med ved resp laga mat på vedeldad spis. Kolkraftverken är så renade idag att röken är ”vit”, d v s innehåller inget annat än vatten. Skogarna växer på nytt till sig och bl a öknar/stäpper beskogas, när växterna/träden får leva. Himalayas glaciärer drar sig inte längre tillbaka när nederbörden innehåller allt mindre med sot (som bidrar till smältningen). På norrsidorna ÖKAR glaciärerna numera.

  Om några år har Kina/Indien en välmående kultur och ett samhälle baserat på kol- (gas-) kraft och kärrnkraft, medan Västvärlden närmar sig 1800-talets samhällstyp tack vare 1800-tals teknik som vindkraft. Vem köper f ö svenskt väte-järn, när de kan köpa kinesiskt för bråkdelar av priset.

 2. Det skulle vara intressant att se satellitbilder från världens största floders utlopp i haven. Det vore något att för miljörörelsen att ta tag i. Men detta blundar de för. Nedsmutsningen av haven är verkligen ett jätteproblem. Större än CO2?

  14
 3. Dags att rangordna ländernas miljöutsläpp. Vad betyder globaliseringen för miljön? MP kan inleda debatten.

Kommentera