Ryska bakslag i Donbas

UKRAINA. Rysslands motgångar i Ukraina har sällan framträtt så tydligt som under gårdagen, skriver New York Times, med flera medier.

Den senaste veckan har ryska styrkor tvingats tillbaka från förorterna i Charkiv, landets näst största stad.

I en symbolisk styrkeuppvisning poserade en liten grupp ukrainska soldater vid den ryska gränsen, norr om staden. Dessutom kom trovärdiga rapporter om att nästan 500 ryska soldater dödades när Ukraina angrep en rysk pontonbro i Donbas den 8 maj.

Utöver Mariupol har man inte lyckats inta någon betydande stad. Enligt den senaste rapporten från tankesmedjan ISW har Ryssland troligtvis gett upp målet om att omringa tiotusentals ukrainska soldater i Donbas och ta över hela regionen, som omfattar både Donetsk och Luhansk. I stället uppges de ryska styrkorna fokusera på att ta kontroll över enbart Luhansk.

En ytterligare bedömning från ISW är att Ryssland har fått slut på stridsdugliga reservister, vilket gör att man måste inkorporera privata militära styrkor och miliser i den vanliga armén.

-Pettersson säger att det går dåligt för Putin och hans medeltida erövringskrig men när man tittar på kartan ser man att Ryssland haft vissa framgångar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

15 thoughts on “Ryska bakslag i Donbas

 1. Om New York Times skriver det, måste det vara sant. Precis som när New York Times skrev att det fanns direkta kopplingar mellan Trump och Ryssland (inblandning i amerikanska valet) samt att uppgifter om vissa informationer på Hunter Bidens privata laptop bara var rysk propaganda.

  13
  13
  • Magnus B:
   Märkligt att man sååå ofta i Europeisk press citerar ur NYT,som ligger än mer till vänster än t.o.m. A f t o n s l a s k e n, hos oss !!

   6
   8
  • Jag vet inte om du läste inlägget men det fanns flera referenser.

   Sedan kanske New York Times anges som källa för att de är en av världens största nyhetsförmedlare.

   Men, naturligtvis är det enklare att skjuta budbäraren än komma med vettiga motargument.

   9
   3
   • Pettersson:
    Om dina rader är avsedda för mina enkla rader,kan jag informera dig om att oavsett vad jag citerar från Europeisk press,mötes med “tummen ned” !
    Alltså har jag vant mig vid att att få dåligt betyg,för min länkar !!!!
    Tror du också får vänja dig vid detta med tanke på din nya “yngre” läsekrets….

    4
    6
   • Vad jag vill belysa är den enorma dubbelmoral som framkommer i fallet Ukraina. Att landet och Zelensky har/har haft beröringar med (sympatier för) nazism och rasism är väl ganska klart. Detta faktum undviks dock helt och medvetet av alla vänstermedier- och tyckare (SVT, SR, DN, Aftonbladet, V, S, C, MP etc.). Istället gäller det att framställa detta korrupta land och dess korrupta ledare som oskyldiga offer som behöver hundratals miljarder, ständiga leveranser av vapen samt rätten till ett EU-medlemskap.

    När det gäller beröring med högerextrema och nazism skys det dock inga medel i Sverige när det gäller att på alla möjliga och omöjliga sätt dra svenska partier och svenska privatpersoner i smutsen och beskylla, anklaga och döma dessa parter för dessa handlingar. samt gå ut offentligt med dessa påståenden. Om detta är sant eller inte spelar överhuvudtaget ingen roll i dessa sammanhang.

    Dubbelmoral betyder inte dubbelt så bra.

    Beträffande NYT kan det kanske stämma att denna tidning är en av världens största nyhetsförmedlare, men men denna logik, fast i en annan skala, kan man då hävda att citat från SVT och SR gäller som trovärdiga eftersom dessa medier är en av Sverige största nyhetsförmedlare.

    5
    11
   • Jag håller inte med om att Zelenskyj eller Ukraina har eller har haft nazistiska sympatier under de senaste åren. I parlamentsvalet fick de extrema partierna under tre procent av rösterna, visst är Ukraina korrupt men inte lika korrupt som landet som anfallit dom.

    Men det har ingen betydelse. Är nyheten du kommenterade sann eller inte?

    9
    3
   • Magnus B:
    Just sådana som dina informationer uppfattas tyvärr ofta av vissa besökare som ovälkomna…. Det är detta jag betygsätter som oönskade,och ger omgående en “tumme ned”….
    Sedan spelar ingen roll var ifrån länkarna hämtas. Men ännu är vi några som värnar om neutrala nyheter på bloggen !

    5
    8
   • Pettersson:
    Genom att hålla sig uppdaterad med olika Europeiska nyhetsorgan.
    Är man påpasslig kan man läsa “mellan raderna” sanningen. T.ex. rapporteras från den vinklade PK-pressen,endast de som dödats på ena sidan av kriget !!
    Skulle detta uppfattas som sanning vore ju Ukrainska soldater odödliga !
    Tyvärr är det så i krig,att båda sidor lider död och pina…
    Men de som lider mest är civilbefolkningen som utom död,förlorar hem och det lilla de jobbat samman i livet !
    Oligarkerna som är vinnare i det hela sitter på säkra orter och bevakar sin aktier,i olika fonder. Just nu haglar penningar in till dem som satsat i olja och bl.a. grund-livsmedel ( vete,råg,havre m.m.)

    4
    7
   • Läsa mellan raderna kan man naturligtvis göra, eller gissa om det är någon skillnad. Jag tror det framgått tydligt både på bloggen och i PK-media att det är civilbefolkningen som lider mest i Ukraina medan Rysslands civilbefolkning klarat sig bättre.

    Jag vill hellre ange en källa och så får bloggens läsare kommentera detta.

    3
    1
  • Pettersson:
   Ett bevis till mitt ovanstående svar åt dig….
   Här kan man tala om att verkligen skjuta budbäraren ! Själv tyder jag reaktionen från mindre vetande,eller för dem oönskade nyheter.
   För c:a 10 år sedan skedde inte sådana yttringar på din blogg…

   4
   4
 2. Kartan är lite missvisande. Skulle inte påstå att de rödsträckade områdena är ryskkontrollerade utan mer att där finns ryska enheter blandade med ukrainska enheter.

  Enligt Pentagon har Putte, på pappret, runt 95-105 BTG, bataljonsstridsgrupper, i Ukraina idag – hur dessa BTG mår eller hur stridseffektiva de är är en annan fråga.

  Med tanke på att nu börjar de västliga tunga vapnen sättas in mot dessa BTG så är ryssarnas enda val att gräva ner sig och fortsätta terrorisera befolkningen i de ockuperade områdena för deras offensiva förmåga är i princip borta. Puttes förluster uppgår fortfarande till runt en till två BTG per dag och den ukrainska motoffensiven som kommer att skära av Izium i norr kommer då även att skära av den ryska försörjningen till Donbass.

  14
  2

Kommentera