Ryssland desperata, bygger vapen av diskmaskiner

UKRAINA. Delar av kylskåp och andra hushållsmaskiner används för att bygga vapen i Ryssland, skriver Marcus Oscarsson/TV4.

Uppgifterna kommer från ukrainska tjänstemän, som ska ha meddelat den amerikanska senaten att de hittat delar från bland annat kylskåp när de öppnat och undersökt beslagtagna ryska stridsvagnar.

Man ska även ha funnit datorchips från bland annat diskmaskiner och andra hushållsapparater i annan rysk militär utrustning.

Delarna från köksutrustningen ska ha använts för att kompensera för komponenter som Ryssland inte längre har tillgång till.

– Vi får rapporter från ukrainare att när de hittar rysk militär utrustning på marken så är den fylld med halvledare som de tagit ut ur diskmaskiner och kylskåp, säger USA:s handelsminister Gina Raimondo till tidningen.

Läs vidare…

-Pettersson är ingen vapenexport men tror att få ett kylskåp i huvudet från hög höjd gör rejält ont.

Många västländer har gjort sig beroende av energi från Ryssland och Ryssland har länge förlitat sig på västerländsk elektronik, det straffar sig nu. Sanktionerna ger effekt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Ryssland desperata, bygger vapen av diskmaskiner

 1. Spelar det någon roll om ett visst kretskort används i en diskmaskin eller i en stridsvagn eller i en platt-TV? Kretskortet gör vad det skall oavsett och fungerar sannolikt bra.

  15
  4
  • Troligen men någon skillnad verkar det vara eftersom det syns.

   Kanske militära halvledare tål större temperaturskillnader och har andra toleranser än de för Civilt bruk.

   5
   1
 2. Nu är ju olja och gas en mer generell typ av vara som lättare att ersätta till skillnad från halvledarna.

  8
  2
 3. Det skulle förklara varför ryssarna stjäl vitvaror i bulk från de ockuperade områdena.

  22
  4
  • Det kan också vara så att fattiga soldater från fattiga bygder vill skicka något till dem där hemma. Misstänker att en anleddning till att korruptionen är så utbredd inom den ryska militären är att det finns en outalad regel att inte lägga sig i. Så de som stjäl, från meniga soldater till högsta ledningen låtsas inte se så att ingen ska bry sig när de själva förser sig.

   15
   4

Kommentera