Turkiet eskalerar aggressionen mot Grekland: 90 överflygningar på en dag

av Uzay Bulut

Medan världen har distraherats av Rysslands invasion av Ukraina har Turkiet, en medlem i NATO-alliansen, varit upptaget med att trakassera en annan NATO-medlem; dess västerländska granne, Grekland.

Det turkiska flygvapnet kränkte det grekiska luftrummet 90 gånger den 15 april, och flög tre gånger över bebodda grekiska öar, enligt grekisk media. Faktum är att turkiska flygplan har tagit sig in i det grekiska luftrummet nästan oavbrutet sedan början av året. Turkiet har i åratal öppet hotat att inta grekiska öar i Egeiska havet. På bilden: Ett turkiskt F-16-plan över Eskisehir, Turkiet, den 13 september 2020. (Foto av Adem Altan via Getty Images)

Det turkiska flygvapnet tog sig in i det grekiska luftrummet 90 gånger på en dag, den 15 april, och flög tre gånger över bebodda grekiska öar, enligt grekisk media.

Faktum är att turkiska flygplan har tagit sig in i det grekiska luftrummet nästan oavbrutet sedan början av året.

Enligt Greklands försvars generalstab kränkte Turkiet Greklands luftrum varje dag från den 11-13 april. Stridsflygplan av typen F-16 flög över de grekiska öarna Panagia, Oinousses och Farmakonisi. ”De turkiska planen identifierades och kapades av grekiska stridsflygplan enligt internationell lag och praxis, rapporterade tidningen Kathimerini.

Läs vidare

7 thoughts on “Turkiet eskalerar aggressionen mot Grekland: 90 överflygningar på en dag

 1. Relaterat till Turkiet, det var väl dit den utvisade terrorhetsande, antiväst-predikande imamen Abo Raad (Gävle-imamen) flyttade. Det är väl mer praktiskt att bo i närheten av sina trosfränder, det blir ju nära till möten och så. Observera att han åkte dit när själv bestämde. Svenska myndigheter var ej kapabla att utföra utvisningen (vad f-n får vi för pengarna…)

 2. Två NATO länder som bråkar, är det så det fungerar?
  Eller rättare sagt i det här fallet, ett NATO land som angriper ett annat NATO land.
  Jag förstår inte hur dom kunde släppa in TURKIET i NATO??
  Där det finns muslimer uppstår ALLTID problem och konflikter, det har vi ju tusentals bevis på!
  Det går inte att blanda muslimer med vanliga människor.
  Turkiet bör uteslutas ur NATO så fort det bara går!

  14
  3
 3. De flesta, eller kanske alla, gränsstrider tycks involvera minst ett land som styrs av en diktator. Muslimsk, fascistisk eller vad som helst.

  Det ligger väl i diktaturens natur. Man frågar inte, gör bara som man vill. Man tillåter inga val, ingen opposition, ingen grannsämja.

  Vissa tycks mena att ändamålen helgar medlen, de stöttar diktaturer och tycker att man ska avstå sitt försvar för att inte reta upp missförstådda diktatorer ännu mer. Krafttag kan behövas ibland. Vad vore världen utan Stalin, Lenin, Hitler, Mao…

  30
  2
 4. Sätt inte din fot i Turkiet så länge det inte finns någon riktig demokrati.

  41
  4
 5. Det synes vara en brist hos en religion som åtrår något en annan äger, vad det är synes också vara egalt, bara de kan komma över det med vilka medel som helst.

  38
  2

Kommentera