Magdalena Andersson hymlar om kärnkraft i partiledardebatten – Elsa Widding varnar för systemkollaps

ENERGIFÖRSÖRJNING. Statsminister Magdalena Andersson kallade kärnkraften olönsam i söndagens partiledardebatt. Elbristen och rekordpriser på el sätter press på regeringen. Regeringens uttalade mål med Miljöpartiet om att avveckla kärnkraften verkar Magdalena helst vilja glömma bort. Medan de rödgröna vill fortsätta resa vindkraftsparker för klimatet, har det konservativa blocket gått samman för nybyggnation av kärnkraft.

Elsa Widding, Klimatupplysningen

Elsa Widding förklarar varför det är missvisande att kalla kärnkraften olönsam och varnar politikerna för systemkollaps.

-Pettersson noterar att Elsa Widding varnar för kommande vinter, men det kan bli problem redan i sommar när kärnkraftsreaktorerna ska stoppas för årlig service. Vad händer om det inte blåser då?

Sverige har haft 12 kärnkraftsreaktorer exklusivt för elproduktion, men 2022 är 6 stängda och 6 i kommersiell drift.

Kärnkraft i Sverige produceras 2022 vid sex aktiva kärnreaktorer, fördelade på tre anläggningar: Forsmarks kärnkraftverk (tre reaktorer), Oskarshamns kärnkraftverk (en reaktor) och Ringhals kärnkraftverk (två reaktorer). De två reaktorerna i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005. Dessutom stängdes två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Ingen av de stängda var fysiskt slut och alla hade kunnat vara i drift betydligt längre med normalt underhåll.

Alla de stängda rektorerna har stängts under socialdemokratiska regeringar men jag är inte säker på vem som fattat beslutet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Magdalena Andersson hymlar om kärnkraft i partiledardebatten – Elsa Widding varnar för systemkollaps

 1. Orsaken till olönsamhet är kärnkraftskatten som ägaren måste betala, annars är det den billigaste och pålitligaste elen.

  30
  • Det borde finnas en lag som hindrar politiker från att gå in och fibbla med landets energisystem hur som helst. Kärnkraften stängdes ner med mycket knapp majoritet i riksdagen.
   En konstitutionsdomstol, inte ett värdelöst konstutionsutskott, skulle kunnat stoppa de felaktiga och samhällsfarliga nedläggningsbesluten.
   Som det är nu skulle ansvariga politiker lagföras

 2. Ha kärnkraft olönsam?? I söder slår elpriset rekord på rekord. Nu kan det inte vara olönsamt för någon att producera el.
  Vi måste sätt samma dokumentär, Maggan och jag. Det handlade om kraftbolagen i USA som på prov stängde ner ett kärnkraftverk för att se vad som hände med elpriset. Det blev brist på el och priset sköt i höjden, precis som i Sverige.

  33
 3. Sossarna är äckliga vindkraften kontra känkraften, Nato, de tvärväder utan att skämmas.de måste förstå om inte är de inte kompetenta till att styra Sverige, fy sjutton för dessa människor.

  30
 4. Läste Aftonbladets kommentar om översättningen av Ebbas uttalande .
  Omsorg om sanningen och Demokratin är inget som socialdemokraterna och deras megafoner är intresserade av ett valår.

  47

Kommentera