Korruptionen kommer att bli Putins fall

RYSSLAND. Omvärlden höll andan. Men Rysslands president Vladimir Putin förklarade varken krig eller utropade seger vid måndagens firande av segerdagen i Moskva.

Putinoccio

Putin ser svagare ut än någonsin, säger journalistnätverket Bellingcats grundare Eliot Higgins enligt TT.

Att kriget i Ukraina inte går som Ryssland vill har varit klart sedan dag tre, enligt Eliot Higgins, på besök i Stockholm.

Plan A var att snabbt ta Kiev, gripa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och ta kontroll över landet.

Det har inte funnits en plan B, konstaterar Higgins.

De nya ryska målen – att inta och hålla en landkorridor från den ryska gränsen till den illegalt annekterade Krimhalvön – är också dömda att misslyckas, enligt grundaren av den prisbelönta grävande journalistgruppen.

De kan helt enkelt inte vinna kriget med det nuvarande tillståndet i den ryska armén, säger Higgins.

Bellingcat har dokumenterat ryska styrkor såväl i Syrienkriget som i Ukraina sedan 2014. Med hjälp av sitt nätverk av journalister och analytiker samt en internetarmé av entusiaster samlar de in underrättelser via sociala medier och andra öppna kanaler.

Gruppen analyserar det som brukar kallas ”osint”, open-source intelligence, och arkiverar informationen enligt en systematisk metod. Data som sedan blir sökbar, och kan användas som bevis i till exempel en framtida rättsprocess.

En sak vi lärde oss av Syrien är hur snabbt den här typen av information kan försvinna, säger Higgins.

Sedan Putin inledde sitt anfallskrig i slutet av februari i år har tusentals bilder samlats in. De visar allt från truppförflyttningar, strider, militär materiel och förluster till grymma krigsbrott.

Den främsta orsaken till Rysslands misslyckande?

Putins korruption. Alla runt omkring honom är korrupta. Det ryska samhället genomsyras av korruptionen, säger Higgins.

Även arméns inköp av materiel präglas av korruption, vilket gått ut över kvalitén på allt från matransoner och lastbilsdäck till utrustning i stridsvagnar.

Varje aspekt av detta krig utkämpas illa och är ett haveri för det ryska systemet.

Omfattningen av misstänkta ryska krigsförbrytelser i Ukraina är också häpnadsväckande. Den ukrainska åklagarmyndigheten hade förra veckan öppnat 9 000 individuella utredningar om krigsbrott.

Samma historier från flera platser. Döda kroppar, våldtäkter. Om och om igen.

Massgravarna i Butja. Det bombade mödravårdssjukhuset i Mariupol och luftangreppet mot teatern där civila tog skydd. Robotattacken mot tågstationen i Kramatorsk.

Moskva förnekar inblandning och ljuger konsekvent om de grymheter som når oss. Lögnerna är en del av den ryska doktrinen, säger Higgins.

De behöver inte ens vara konsekventa, de slänger ut så många lögner som möjligt för att se vad som funkar och fastnar.

På segerdagen i måndags upprepade Putin att Ryssland agerat i ”förebyggande syfte” då landet invaderade Ukraina. Det blev inget uttalande om mobilisering av nya stridskrafter, som en del analytiker förväntat sig.

Kanske väntar nya bud de kommande veckorna. Men om ryska elitstyrkor inte uppnår målen, kommer värnpliktiga inte heller att göra det, understryker Higgins.

Ett gäng tonåringar med dålig utrustning och träning som skickas för att dö i östra Ukraina, i ett krig som Ryssland ändå kommer att förlora?

Samtidigt finns ingen väg ut ur kriget för Putin som inte innebär en total förödmjukelse, enligt Higgins.

Vid det här laget är allt möjligt.

-Pettersson är förvånad över att det finns en enda människa som tror på och försvarar Vladimir Putins politik så hårt som den drabbar det ryska folket…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Korruptionen kommer att bli Putins fall

 1. Putin har lyckats med att kvalificera sig för ett ekonomiskt strypkoppel. Så småning om blir det andnöd.

  11
  3
 2. Om inte Putin kan avsluta kriget så kanske någon annan kan göra det. Gorbatjov blev ju trots allt avsatt i en oblodig kupp.

  13
  3
 3. Adolf Hitler trivdes ju också bäst uppe i bergen, såg i går ett program om
  den nämnde Hitler, förvånans värt mycket av deras krigföring mot andra
  länder sammanfaller, samma retorik, samma hänsynslöshet, ren ondska,
  att slå sönder dom andras infrastruktur?

  15
  3
 4. Från välunderrättad källa rapporteras att den store blivande FN tjänsteperson Stefan kommer att utlysa ett pris på Putin och då de ryska truppernas tillbakadragande från östra Ukraina. Nobels fredpris och en miljard kronor till den som avsätter den ryske diktatorn.
  – Då den f.d. statsministern tidigare har varit generös med skattemedel till FN. tror jag på
  informationen.
  – Iden har säkert sitt ursprung i Stefans egen värld och med den sluga tanken att han själv får både priset och pengarna.
  – Lyckas han ”peta” bort Putin bortser jag från allt dåligt han gjprt och tackar på det ukrainska folkets vägnar. Tack, bra gjort på din nya anställning!
  #StandWithUcraine.

  6
  2

Kommentera