Ryssland har förlorat sin mest avancerade stridsvagn i Ukraina

UKRIANA. Den första bekräftade förlusten av Rysslands mest avancerade operativa stridsvagn är ytterligare ett slag mot den ryska arméns eroderade image. Kriget i Ukraina har haft sin beskärda del av pinsamheter för Kreml. Från förlisningen av Slava-klasskryssaren Moskva i april till den ökända 6-7 mil långa ryska militärkonvojens uppehåll nära Kiev som setts tidigare i konflikten, har Moskva haft lite att hurra för när det gäller att visa upp kompetent militär styrka. Den senaste träffen kommer via visuella bevis på att en rysk T-90M Proryv-3 (Breakthrough-3) – en modern och sällsynt huvudstridsvagn – har förstörts på slagfältet av ukrainska styrkor.

T-90M Proryv-3

Delad på Twitter av The Kyiv Independents försvarsreporter Illia Ponomarenko, bilden, daterad den 4 maj, visar vad som verkar vara resterna av en T-90M stridsvagn som fortfarande pyr efter en direktträff någonstans i Ukrainas nordöstra Charkiv oblast. Andriy Tsaplienko ses rapportera i förgrunden.

Nyheter om vad som verkar vara den första T-90M-stridsvagnen som förstörts i Ukraina borde höja moralen hos de ukrainska styrkorna, med tanke på dess status som den mest tekniskt avancerade och kapabla stridsvagnen inom Rysslands militära arsenal, skriver The Drive.

-Pettersson blev ett offer för den ryska propagandan. Jag trodde innan kriget att Ryssland hade en slagkraftig, vältränad militär med moderna vapen men det verkar som soldaterna är en samling dåligt tränade fyllbultar med dålig moral och disciplin som slåss med risiga vapen under en usel militär och politisk ledning.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Ryssland har förlorat sin mest avancerade stridsvagn i Ukraina

 1. Och hur är det med de ryska kärnvapnen som Putin skryter så mycket om? De kanske inte fungerar de heller?

  3
  2
 2. Eller med andra ord: Det blev dålig stämning inuti vagnen. Den spred sig med blixtens hastighet.

  Allvarligt talat, med dagens pv-vapen, jag skulle inte vilja sitta i ett fordon vid frontlinjen.
  Dessutom verkar ryssens pansar vara rätt stillastående på öppen mark. Där ska man ha farten uppe. Vila får man göra i skogen. Kamouflerad.

  6
  1
 3. Stridsvagnen verkar träffats bakifrån. En ”akilles-häl”

  5
  4
  • Det var den de fick bogsera bort från röda torget vid en uppvisning, efteråt påstod man att ”det ingick i övningen”. Vem har sagt att Ryssarna ljuger?

 4. Hade Ryssland anfallits så skulle ni sett på andra bullar,då hade motivation funnits hos de ryska trupperna.

  7
  8
 5. Precis som Pettersson hade även jag högre tankar om ryssarnas militära förmåga och jag börjar bli mer övertygad om att man i Kreml också har trott detsamma.
  Läste om hur man inom militärledningen i England tog sig för pannan och undrade vad som händer, beträffande ryssarnas klantighet.
  Den 6 mil långa fordonskonvojen som var på väg mot Kiev och som blev stående pga soppatorsk.
  Engelsmännen kunde knappt fatta. Här ska man invadera ett land och man drar ihop en stor mängd fordon, 6 mil är långt, och sen efter 16 mil får man soppatorsk!! Otroligt. Blir stående i flera dar och hela operationen att besätta Kiev området går om intet pga bränslebrist. Och dessa ryssar skrämmer upp vår statsledning till den milda grad att de hastar på med en NATO ansökan fast de egentligen innerst inne inte hade velat.
  Ryssarna har ju under hela sitt fälttåg visat prov på oeffektivitet bland soldaterna. Förmodligen mycket beroende på dålig moral och liten eller ingen motivation.
  Men ingen är väl gladare än den amerikanska militärledningen som har fått ett ypperligt tillfälle att studera ryssarnas krigsförmåga.
  Det här kriget kommer att få återverkningar på det ryska samhället under många år framöver.

  22
  2
 6. Innan kriget sas det att Ryssland hade typ 12 000 st – 15 000 stridsvagnar, varav hälften i förråd.
  Nu vet man att de som står i förråd är skrot pga inget underhåll och stöld av delar. Av de då ca 6 000 st som finns ute på förband är bara hälften dugliga att använda i strid, de andra saknar reservdelar eller funkar helt enkelt inte. Så ca 3 000 stridsvagnar minus alla de som nu skjutits bort… T90 finns tydligen bara i 241 exemplar. förlåt 240 …

  12
  1
 7. Värt att notera att kanontornet på denna T90 är hyfsat ihop med resten av vraket. Så med tanke på denna bild verkar det som att T90 inte roar sig med tornkastning när den exploderar. Men det återstår att se när fler slås ut.

  En annan passus är detta. Ryssland börjar få ont om stridsvagnar nu när de sätter in sina bästa vagnar. Hittills har de främst satt in T72 och T80, men nu när de börjar få slut på T72:or får de sätta in T90 istället.

  19
  1

Kommentera