Putin hinner inte…

UKRAINA. Rysslands president Vladimir Putin börjar få ont om tid om han ska presentera en seger för det ryska folket den 9 maj. Det är datumet då landet firar segern i andra världskriget, som Ryssland kallar det ”det stora fosterländska kriget”.

Ryska soldater genomför övningar i Moskva inför paraden som hålls den 9 maj.

Experter har lyft fram att Putin har en önskan om att kunna lyfta fram en seger från kriget i Ukraina den 9 maj. Nu börjar dagarna att sina. Det finns för lite tid för Putin för att åstadkomma en sådan önskvärd seger, hävdar den danske militäranalytikern Hans Peter Michaelsen. 

Det ser inte ut som att han får den seger han hade hoppats på. Ryssland räcker inte. Det är en stor stressfaktor för det ryska försvaret. De borde ha haft mer tid, säger han till Ekstra Bladet.

Segerdagen som firas den 9 maj utgör en viktig funktion i Putins propagandamaskineri. Han använder dagen för att både tala om ryssarna som offer och hjältar.

Andra världskriget omnämns i Ryssland som ”det stora fosterländska kriget”. Hitler attackerade Ryssland, precis som den svenska kungen Karl XII och Napoleon gjort tidigare, hävdar Putin.

Nu presenteras kriget i Ukraina på liknande sätt. I rysk stats-tv redogjorde han för en egen konstruerad berättelse om en hotad rysk tillvaro där Nato utgör huvudfienden och där kriget i Ukraina är en kamp mot nazisterna. 

Bland annat har man i Moskvas museum för modern konst nyligen ordnat en utställning som hette ”Natos grymheter”. Den visades parallellt i 23 andra städer runt om i landet. 

Detta fick vi från försvarsdepartementet, förklarar museiintendenten Irina Velikanova för Sky News, och syftar på en monter med en SS-hjälm, en amerikansk flagga och en Azov-flagga. 

Klas-Göran Karlsson, professor i historia vid Lunds universitet, tror även han att den 9 maj blir ett viktigt datum för Vladimir Putin och den ryska propagandan. 

Det finns inget bättre datum för Putin om han ska lyckas med sin propaganda i Ryssland. Kriget i Ukraina speglas genom det som hände när Hitler attackerade Sovjetunionen; Ryssland attackeras utifrån och försvarar sig med rätta, fienden är nazistisk och ägnar sig åt folkmord. Det här är en fantastiskt användbar spegelbild för Vladimir Putin, säger Karlsson till norska Verdens Gang

Men det finns inte mycket som tyder på att man kommer några större framgångar att visa upp den 9 maj.

Trots att Ryssland fokuserar på att försöka erövra östra Ukraina finns det inte mycket som talar för det.

Den brittiska militärexperten Mike Martin bedömer att den ryska offensiven mot Donbass i stort stannat av – och att striderna kan vara över om några veckor. 

”Som väntat har de ryska styrkorna kroknat. Man tog splittrade enheter från offensiven mot Kiev, och försökte få dem att fungera i östra Ukraina”, skriver han på Twitter.

Som Martin ser det hade Ryssland en chans inför offensiven, och det var att bygga upp en reserv och försöka omringa de ukrainska styrkorna i öst. Samtidigt hyllar han de ukrainska trupperna. 

”De har tagit skydd, vilket innebär att det ryska artilleriet påverkar mindre, och när Ryssland avancerar slår de tillbaka. Man kan säga att de byter territorium mot dödade fiender, vilket är en bra taktik”, skriver han.

Ukrainas styrkor förstör ryska…

Nyligen sade den ryske generalen Rustam Minnekajev att ett annat ryskt mål vore att ta kontroll över hela den ukrainska kusten och därmed kunna upprätta en ”korridor” till Transnistrien. 

Det skulle kunna vara något Ryssland är nöjt med, och det skulle isolera Ukraina från havet. 

Men jag tror inte att Ryssland har militär kapacitet till en sådan omfattande operation, säger den norske överstelöjtnanten Tormod Heier till ABC Nyheter

Det kan också vara så att Rysslands president Vladimir Putin helt struntar i att hålla sig till hur läget ser ut och bara skapar en egen framgångshistoria att berätta. 

Det blir rätt spännande att se vilket narrativ han kommer att använda på den historiska dagen, säger militäranalytikern Hans Peter Michaelsen.

-Pettersson säger att kriget är ett gigantiskt misslyckande för Putin och Ryssland. Vladimir hade chansen att bli en stor landsfader för drygt 20 år sedan men valde att skjuta sig själv i fötterna, flera gånger…

Jeander

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

2 thoughts on “Putin hinner inte…

  1. Stackars lille Putin. Nu när Ryssland avslöjats vara en B-nation på slagfältet och förlorat kriget mot Ukraina, samt dessutom råkat visa upp sin usla teknologi, ska Putin hålla segertal. Vilken looser!

  2. Varför är det så viktigt för auktoritära ledare att skriva in sig i historieböckerna som skurkar? Varför inte bli ihågkommen för något bra istället?

    19

Kommentera