Experter har studerat Rysslands avancerade vapen

KRIGSMATERIAL. Kriget i Ukraina har gett västerländska forskare tillgång till ny kunskap om några av de avancerade ryska vapnen. Sedan krigets början har Ryssland låtit missiler regna ner över mål i Ukraina. Men alla slutar inte med explosioner och förstörelse.

Ukrainas styrkor har hittat oexploderade missiler i flera delar av landet sedan kriget började. Bilden här är från Kramatorsk. Foto: National Guard Of Ukraine

De ukrainska styrkorna har kontinuerligt hittat flera oexploderade missiler, som de har lyckats säkra. Dessutom ett stort antal avancerade ryska vapensystem, stridsvagnar, kommunikationsverktyg och fordon, som ukrainarna också erövrat under krigets första månader.

Tillsammans innehåller de en skattkammare av information om ryssarnas vapen som väst nu får inblick i.

De två erfarna brittiska militärforskarna Jack Watling och Nick Reynolds från den militära tankesmedjan Rusi har redan varit i Ukraina där de har fått studera tekniken för de ryska vapnen. Och enligt forskarna finns det ett konsekvent mönster, skriver de i en ny rapport:

Nästan alla Rysslands moderna militära system är beroende av komponenter och teknik som importeras från västländer.

Något som borde skapa oro i Ryssland såväl som i västvärlden, enligt forskarna.

Bland annat har de ryska forskarna fått ta en närmare titt på missilsystemet Iskander och de tillhörande ballistiska och kryssningsmissiler, som länge varit ett av Rysslands prestigeprojekt.

I rapporten lyfter forskarna fram kryssningsmissilen 9M727 som ett av Rysslands mest avancerade vapensystem. De upptäcker att allt från sensorer och kretskort till nyckeldelar av missilhuvudet produceras av amerikanska företag.

Detsamma gäller ett av ryssarnas viktigaste precisionsvapen, de styrda 300 mm raketerna av typen 9M949, samtidigt som även kryssningsmissiler av typen Kalibr och Kh-101 samt luftvärnssystemet Tor-M2 är beroende av delar från väst.

Dessutom har forskare i samarbete med den ukrainska underrättelsetjänsten kunnat konstatera att de ryska styrkornas militärradioapparater faktiskt fungerar tack vare elektroniska komponenter som tillverkats i USA, Tyskland, Nederländerna, Sydkorea och Japan.

Det är inte känt exakt hur många missiler Ryssland redan har avfyrat mot Ukraina under kriget.

Men eftersom kriget har dragit ut på tiden och det inte har blivit den snabba operation som ryssarna hade hoppats på, håller lagren på att tömmas. Detta har fått det amerikanska försvarsdepartementet att dra slutsatsen att Ryssland kan behöva spara på användningen av de mest avancerade vapnen.

Ett problem som förvärras för Ryssland till följd av de många västerländska sanktionerna mot landet, påpekar de två brittiska Rusi-forskarna i sin rapport.

Utan en säker leveranskedja för att producera mer kommer ryssarna att behöva behålla en stor del av lagren, vilket skulle begränsa deras förmåga att attackera Ukraina under de kommande månaderna. Den ryska militärindustrin står inför ett problem, eftersom Rysslands senaste vapen är starkt beroende av kritiska specialkomponenter tillverkade utomlands, skriver de.

Ryssland är uppenbarligen medvetet om problemet.

I mars tillsatte Rysslands president Vladimir Putin en särskild kommitté för att undersöka möjligheten att producera en del av den nödvändiga tekniken i Ryssland eller skaffa den genom ”vänliga” länder.

Men Rusi-rapporten drar slutsatsen att många av de västerländska komponenterna inte bara kan ersättas av delar från tillverkare i till exempel Ryssland, Kina eller Indien.

Därför påpekar Watling och Reynolds att västvärlden kommer att kunna bromsa Rysslands militära produktion med en ännu hårdare kontroll över vem som får tillgång till elektronikdelarna.

För att uppnå detta måste västländer göra en grundlig genomgång av var deras företag medvetet eller oavsiktligt försörjer Ryssland och skär av dessa kanaler, skriver de brittiska forskarna.

Det kan dock visa sig vara lättare sagt än gjort. Och däri ligger oron för väst.
Rusi-rapporten drar slutsatsen att Ryssland har införskaffat en stor del av västerländsk teknologi helt lagligt.

En oexploderad rysk klusterbomb i Luhansk i östra Ukraina. Foto: Anatolii Stepanov

Det är så kallad dual-use teknologi, vilket är benämningen på system som kan användas både militärt och i civila produkter.

Men det finns också många komponenter som tillverkas av tillverkare, som är föremål för strikta restriktioner för vem de får sälja till – och endast för militärt bruk i godkända länder.

Även om de ryska vapnen är fyllda med västtillverkade delar är det inte klart om tillverkarna visste att den ryska militären var den slutliga mottagaren. Ryssland har etablerat mekanismer för att tvätta dessa föremål genom tredjeländer, heter det i rapporten.

Om västvärlden vill säkerställa att Ryssland inte får tillgång till delarna kan de därför behöva stänga av försäljningen till länder som Indien, där delarna i vissa fall kommer att behöva användas för civila ändamål.

Dessutom har väst också ett annat problem.

Ryssarna har hittills använt det ryska rymdprogrammet för att kringgå västerländska sanktioner, eftersom många av datordelarna i de ryska missilerna har köpts in med hänvisning till deras användning i rymdprogrammet.

Och Ryssland är redo att använda utpressning för att hålla dessa försörjningskanaler öppna, avslutar brittiska forskare.

Det görs med hänvisning till tidigare uttalanden från ryssarna, där de varnat för att sanktioner mot rymdorganisationen kan få konsekvenser för den internationella rymdstationen, ISS, som är ett samarbete mellan bland annat USA och Ryssland.

I värsta fall kan rymdstationen krascha, varnar ryssarna.

Fritt översatt från danska TV2…

-Pettersson säger att det verkar inte vara mycket med den överlägsna ryska militären och inte med Ryssland heller. Jag funderar på kända varumärken för tekniska produkter och kommer inte på ett enda ryskt… Sony, Apple, BMW, Toyota, Volkswagen, Ericsson, IBM, Honda, Samsung, Huawei, Microsoft, osv i all oändlighet men knappast några ryska. Ryssarna har råvaror…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Experter har studerat Rysslands avancerade vapen

 1. Hej. Situationen sedan 2011 är, det är den ryska ”progress capsule” som gör korrigeringen och detta när den är kopplad till Zarya delen av ISS. USA skickade i februari den obemannade Cygnus capsule till ISS som också kan korrigera. Med Starliner får USA 2 möjligheter till detta – en bemannad och en obemannade. Men såklart intressant om ISS kan fungera om Ryssland stänger sin del ner och om dom kan göra det.

 2. Kanske är Indien o Kina villiga att sälja de ”västerländska komponenter” som så ingående anses nödvändiga i de ryska vapnen ? Det är ju ingen hemlighet att vi i väst till stor de använder sådana delar i vårt allt mer datorstyrda samhälle !!
  Nåväl det är ju inget direkt som vi i Abzurdistan behöver bekymra sig om !

  10
  21
  • Väl känt är att den embargo USA fick EU-länderna att utlösa mot Ryssland, var kännbar för Ryssarna i varje fall under ca 2 år. Under denna tid så fixade ryssarna egen tillverkning av komponenter eller beställd dem från Asien/Indien. Detta kostade EU-området någon miljon jobb och ökad arbetslöshet.

   Ryssarna inte bara startade egentillverkning, utan de nya komponenterna är kompaktare, snabbare, effektivare och billigare än de Europa kunnat sälja tidigare. Förlorare Europa/USA och Ryssland vinnare.

   Ryssland tvingades att se över sin komponentförsörjning redan 2014 och något resultat har detta lett till. Vad vi läser om i Västmedia är inte fakta (i regel) utan önsketänkanden om effekter av olika nya embargon och åtgärder. Ryssarna gör idag själv de kretskort och annat som behövs för ex vapenmaterial resp för dem samhällsviktiga produkter.
   Redan 2014 inledde man omställningen av sitt finanssystem där siktet var på ”guldmyntfot”. Ryssland (i samarbete med BRICS) började köpa upp allt fysiskt guld man kunde hitta. Och prospektera nya guldfyndigheter. Det är nu Västländerna i hemlighet närmast tömmer valven på fysiskt lagrat guld medan de gör kvitton på depositioner av guld till ”guld” ( =pappersguld). Hela denna process hålls hemlig av bankoligarkin och USA/UK. Pappersguld är eg helt värdelöst i en kris.

   Och Ryssland var sedan ett par år bakåt utan statsskuld och hade betalt hela sin krigsskuld från WW2!

   1
   5
   • Ett kvitto på en deposition av guld är ett bevis på att man har fysiskt guld. Förstår du? (Option, termin, future etc är något annat…)

   • Ryssland har inte betalat sin krigskuld. Dom är skyldiga Ukraina tusentals miljarder.

    Ryssland har ingen storskalig tillverkning av elektronik som kan ersätta de stora halvledarfabrikerna. Du drömmer eller ljuger medvetet.

 3. Ett land som använder 20% av BNP i krigsindustrin har så klart väldigt
  avanserade vapen att tillgå, och krigindustrin är säkert beroende av
  västliga kompunenter till sina vapensystem. Västländerna får väl ha bättre
  koll på vem man säljer till.

  23
  4
 4. Trots allt bör man nog tänka efter – någon gång! Ryssarna skulle alltså sätta in sin modernaste ammunition/robotar och tömma lagren på dessa, medan kvar i lagren skulle då finnas de omodernaste vapnen???

  Jag bedömer att Ryssarna tömmer sina lager på äldre ammunition/robotar FÖRST. Likaså har inte alla mekaniserade förband de modernaste stridsvagnarna. Pansarbandvagnarna har de däremot inte moderniserat i högre grad. Naturligtvis begriper Ryska militärledningen att det kommer att bli blindgångare, som Ukraina och Västländerna kommer att undersöka i avsikt att utröna hur man bäst bekämpar de ryska vapnen.

  Det pågår nu ett utnötningskrig, där ca halva Ukrainska armén är nedgrävd i befästningar strax väster om utbrytarstaterna. Men de är samtidigt inringade (i princip). Denna strid kan ta 3-6 månader, men ryssarna har antagligen inte bråttom. Samtidigt måste de inom i storleksordningen 6 månader ha segrat i öster, för då har Ukrainska armé-enheter blivit grundutbildade på all den materiel västländer skickat. Fast Ukrainsk underhållsförband lär ha ett helsike att transportera fram alla de olika sorters ammunition/reservdelar som därefter behövs. Mycket lär transporteras i fel riktningar. Och inget sägs om hur många lastbilar, den kanske viktigaste hjälpen, som västländer skickar?

  28
  47
  • ”Jag bedömer att Ryssarna” skriver Roland och påminner i mina ögon en hel del om Lars Bern som är specialist på allt.

   Bättre vore att skriva att jag gissar men det blir ofta fel…

   Jag skulle gissa att Putin använder sina bästa grejor först (både folk och vapen) för att göra striden så kort son möjligt och att han har misslyckat, men jag gissar och vet inte…

   49
   28
 5. Det påstås också att det sitter svenska komponenter i ryssarnas kärnvapen.

  24
  2
 6. Ja, så förvånande att ryssarna inte var bättre rustade och utbildade. På ett sätt synd, då det nu blir större risk för i början små atombomber och sen större.
  Jag kan omöjligt se att Putin orkar förlora, han kan inte barbröstad kliva ner från sin häst med självrespekt i behåll.

  20
  10
 7. Gällande rymdstationen ISS så när Ryssland hotade att det kan bli problem med försörjningsuppdrag då förnödenheter skickas upp från Ryssland så hoppade Elon Musk omedelbart på tåget. Efter detta var det en enkel match att bevisa att hans privata rymdprogram kan ta över försörjningsuppdragen. Om Ryssland vill att rymdstationen ska krascha så blir de tvugna att skjuta ner den.

  26
  2
  • ISS tapper hela tiden höjd och måste korrigeras genom att en rymdfarkost kopplat till ISS kör några minuter med sina raketer. Bara Ryssland kan det nu. Boeing Starliner, som efter mer än 2 år med pinsamma problem kanske flyger till ISS i maj, har också förmågan. Det är ursäkten för att NASA accepterar att betala Boeing 90 Mio. USD pr säte mot ca. 50 mio hos SpaceX. Men tills Boeing Starliner lyckats, kan enbart Ryssland göra dom nödvändiga korrektioner så ISS förloras.

   • Det är oseriöst att tro att någon annan än Ryssland, kan hantera ISS. De har garanterat fullständig fjärrkontroll över ISS oavsett vilken bemanningen kan vara.
    För att justera i höjd/sidled, så behövs inga ”raketer”, det räcker med ”tryckpuffar”, så att säga – t ex från syrgastankar. Erhålls den minsta retardering, så kommer retarderingen sedan att varv efter varv retardera ökat. Och varför skulle de för säkerhets skull inte ha gömt några raketmotorer här och där i farkosten. Vi får se om Ryssarna till slut verkligen tillåter att under rådande internationella omständigheter någon annan än ryska enheter/personal används vid ISS?

   • Den internationella rymdstationen ISS är ett samarbete mellan USA, Ryssland, Japan, Kanada och Europa. Även Sverige deltar. Vissa delar av ISS är utvecklade i Sverige.

    Den internationella rymdstationen ISS är världens största teknikprojekt genom tiderna. USA, Ryssland, Japan och Kanada deltar i samarbetet. Det gör även den europeiska rymdorganisationen ESA, där Sverige är medlem. På ISS bedriver astronauterna viktig forskning och utför experiment i en miljö som inte påverkas av gravitationen.

    Det är oseriöst att tro att det projektet ligger i händerna på Ryssland utan back-up.

    ISS ligger i en omloppsbana på 40 mils avstånd från jorden. Stationen måste hålla en viss fart, om det går för långsamt kan den dras in mot jorden, på grund av gravitationen, och falla ner. Om det går för fort kan stationen åka vidare ut i universum. ISS påverkas av jordens dragningskraft och solens strålning hela tiden. Detta gör att omloppsbanan minskar med några hundra meter varje dag. Därför tänds stationens styrraketer en gång i månaden för att putta ut den på rätt spår igen.

    https://www.tekniskamuseet.se/lar-dig-mer/rymden/internationella-rymdstationen-iss/

   • ISS funkar alltså ungefär som Roland Salomonsson, måste hela tiden rättas till för att inte hamna på en annan planet…

Kommentera