Ryska stridsvagnar är rullande likkistor

UKRAINA. Hundratals ryska stridsfordon har förstörts i Ukraina. Ett allvarligt designfel ska ha orsakat en ”gubben i lådan-effekt”, enligt experter. – Det är rullande likkistor, säger en försvarsanalytiker till CNN.

Vladimir Putins styrkor har åkt på ännu ett bakslag i Ukraina.

Över 580 ryska stridsvagnar ska ha förstörts sedan invasionen inleddes – och nu kommer förklaringen bakom haveriet.

Tornen på pansarfordonen ska vara ovanligt ömtåliga på grund av att ammunitionen lagras där. Filmer i sociala medier visar hur de separeras från resten av vagnen och flyger flera meter upp i luften när de beskjuts, enligt CNN.

 Det är ett designfel vi bevittnar med de ryska stridsvagnarna, säger Rysslandsexpert Sam Bendett till den amerikanska tv-kanalen. – Varje framgångsrik träff gör att ammunitionen snabbt antänder vilket orsakar en massiv explosion. Tornet sprängs bokstavligen.

Enligt den brittiske försvarsanalytikern Nicholas Drummond orsakar konstruktionen problem för nästan alla pansarfordon Ryssland använder i Ukraina. Både i stridsvagnarna T-80 och T-90, samt i amfibiefordonen BMD-4 som han beskriver som ”rullande likkistor”.

Om man inte tar sig ut inom sekunder är man rökt, säger Drummond.

Det är inte första gången kvalitén på de ryska stridsfordonen diskuteras.

Under Kuwaitkriget på 90-talet gick T-72-stridsvagnarna Irak köpt in från Ryssland samma öde till mötes. Något som upprepades under Irak-kriget 2003.

-Pettersson noterar att det måste vara tacksamt att ryssarna har svårt att lära av misstagen.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Ryska stridsvagnar är rullande likkistor

 1. Anledningen till att ammunitionen finns i tornet är automatladdaren som gör att man kan avstå från en besättningsmedlem. Detta system skulle nog fungera bra på en hypermodern tank helt utan folk i själva tornet om tornet placerades ovanpå en bepansrad låda som utgjorde resten av fordonet. Detta är dock inte fallet vilket leder till att explosionen leds in i fordornet vilket dödar besättningen. Ett skrämmande sätt att konstruera ett stridsfordon på.

  6
  1
 2. …tänk vad dagens moderna pv-vapen skulle ha gjort mot Sveriges stridsvagnar och pbv:er. Det skulle ha blivit rena avrättningen. IKV 91:an var snabb och rörlig men hade knappt något pansar.

  Nej, pansarvärn av i dag, ett effektivt luftvärn samt drönarlett artilleri, det verkar vara riktig mumma.

 3. På tal om krig!
  Om islam är ”fredens religion”, vilken religion ska då tillskrivas kriget?
  Med andra ord, välj valfri religion som du tycker symboliserar kriget bäst!

  6
  1
 4. Alla typer av dagens bemannade stridsvagnar är likkistor, på grund av att modern vapenteknologi slår ut dem utan några större problem.

  23
  • De skulle vara något säkrare om de kunde slås ut utan att besättningen omkommer. Detta sker också med småsaker som träff på motor eller larvband. Att döda besättningen är knappast ett självändamål.

   • Varför ska anfallarna skonas av offren? Om besättningen överlever kan de ju fortfarande springa och skjuta på folk. Det är dumt!

    Ryssarna kan ju välja att åka hem så får de leva. Ukraina kan inte välja annat än att döda så många ryssar som möjligt!

    2
    1
   • Jag tror, utan att vara expert att det frånsett de mänskliga aspekterna är bra att döda besättningen.

    De kan inte fortsätta som infanterister eller i en ny stridsvagn och det tar tid att utbilda nya besättningar.

    Dessutom påverkar det moralen på de överlevande.

 5. Kan tänka mig att stridsvagnen snart har gjort sitt som ett vapenslag , varför jo det har kommit fram pansarskott och drönare som är mycket effektiva motmedel ,samtidigt är dom är mycket flexibla och sist men inte minst mycket billigare än en stridsvagn .

  24
 6. Inga nyheter precis. Rysk teknologi har aldrig hängt med omvärlden. Dock finns det en överraskande nyhet. Deras flyg är av allt att döma, behäftat med en del svagheter, jämfört med västlig materiel. Tror faktiskt att det blev en överraskning för många.
  Utan kärnvapen skulle Ryssland kvalat in bland B-nationerna.

  27
  2
  • Flyget lider också av brist på komponenter. Ryssland,måste hålla sig med ett effektivt flygvapen för självsförsvarsändamål vilket gör att de måste vara försiktiga med att skicka flyg till kriget i Ukraina. De reservdelar som de trots allt har kan inte slösas på ett krig.

 7. Det verkar vara ganska behändigt att man kan spränga fiendens stridsvagnar med hjälp av dess egna sprängämnen.
  Stridsvagnar för många miljoner som oskadliggjordes på bara några minuter.

  23
 8. En guldgruva för skrothandlare 580 tanks skrotade och klara.
  Hela ryska armén verkar vara skrot, soldaterna också.
  Världens sämsta stormakt alla kategorier är Ryssland.
  Lägg ner och åk hem från Ukraina ni har inget att hämta, kommunistarmén är slut.

  35
  4
  • 580 stridsvagnar är väldigt konservativt räknat. De faktiska antalet är runt 900. För att inte tala om att närmare 2900 pansartruppfordon slagits ut.

   8
   2
  • Före Ukraina-kriget ansågs det vara den största och näst farligaste av alla krigsmakter.
   Nu visar det sig att ryska tanks, flyg, fartyg är skrot.
   Troligen lika med deras kärnvapen, rostiga blindgångare eller tomhylsor ?
   För övrigt har de inget annat att exportera än, naturtillgångar, resten är skit.
   När köpte du en rysk bil, tvättmaskin eller TV sist?

   4
   1
   • Detta är vad som händer när generalerna sätter sprätt på de anslag de får hellre än att hålla truppernas utrustning i trim. Det och att Ryssland har för stora styrkor vilket leder till att de behåller en massa gammalt skrot istället för att koncentrera sig på vad de faktiskt har råd med. Gällande kärnvapnen så vet jag inte. Jag hoppas att säkerheten runt dem upprätthåls så de inte kommef på avvägar. De kan dock tänkas att många av dem. Eller snarare bärraketer är obrukbara vilket de blir utan ständigt underhåll.

 9. Putin har väl aldrig brytt sig om ryssarnas väl och ve. Han har fyra saker i huvudet: OLJA och GAS som han kan sälja för att stjäla PENGARNA!

  Och så HO..R som han betalar dyrt för när de dansar poledance i hans privata nattklubb nere i bunkern!

  29
  6
 10. Putin varnade häromdagen om något slags supervapen. Blir det någon explosion på ryskt territorium skall man få smaka på andra bullar. Putin i ett nötskal: Det man tillåter sig själv, förbjuder man andra. Denna gangsterhegemoni kommer inte att överleva. Det finns helt enkelt inte ekonomiska förutsättningar för Putin & Co att gå segrande ur detta kriminella vansinne.

  30
  6
 11. Samma design problem har ryssarna haft sedan andra världskriget. En brand inne i vagnen och all ammunition exploderar samtidigt.
  Detta problem har följt med sedan in i de andra stridsvagnarna T64 och T72. Skulle gissa på att samma problem gäller för T54.

  25
  2
  • Jag vet inte om T-54 hadde en autoladdare men den typ av autoladdare som används kräver att ammunitionen finns i tornet. I ljämnförelse så har de amerikanska Abrams tanken sin ammuntion bakom en bepansrad dörr. Om ammuntionen där exploderar så leds explosionen ut ur tanken.

Kommentera